21/9/21

Η 21η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 21η Σεπτεμβρίου είναι η 264η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 101 μέρες ως το τέλος του έτους.

862. Οι Βάραγγοι υπό τον οπλαρχηγό Ρούρικ και τους αδελφούς του Σινέους και Τρούβορ εγκαταστάθηκαν στην Στάραγια Λαντόγκα, κοντά στο Νόβγκοροντ και δημιούργησαν έναν εμπορικό οικισμό.

 
1177. Στην Ιβηρική ο Στρατός του Αλφόνσου Η΄ της Καστίλλης υπό τις διαταγές του Σαντιάγο Καλατράβα μετά από πολύμηνη  πολιορκία, (άρχισε  τα Θεοφάνια του 1177) κατέλαβε την Κουένκα. Η μουσουλμανική φρουρά κατέφυγε στην Ακρόπολη, που έπεσε τον Οκτώβριο.

1217.Το «Σταυροφορικό» Τάγμα των Αδελφών του Ξίφους που ιδρύθηκε το 1202 από τον επίσκοπο της Ρίγας Άλμπρεχτ Α΄ με σκοπό τον εκχριστιανισμό της περιοχής της Λιβονίας ,που αποτελούνταν από Γερμανούς «μοναχούς-πολεμιστές», κατά τη μάχη της ημέρας του Αγίου Ματθαίου, νίκησε τους (απίστους ) Εσθονούς. 

1235.Πέθανε ο Ανδρέας Β΄ της Ουγγαρίας. Κλήθηκε από τον πάπα Ονώριο Γ΄ το 1217 για συμμετοχή στην Ε' Σταυροφορία στους Αγίους Τόπους. Δέχθηκε, με την ελπίδα να αποκτήσει δικαιώματα στην Λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης. Οι Ούγγροι δυσαρεστήθηκαν, γιατί δεν ήθελαν συμμετοχή σε Σταυροφορία, αλλά αυτός κατόρθωσε να οδηγήσει στην Βιέννη στρατό 15.000 ανδρών. Για να εξασφαλιστεί οικονομικά έβαλε έναν εβραίο  έμπορο να διευθύνει τα οικονομικά του κράτους του.


1327. Δολοφονήθηκε στο Κάστρο του Μπέρκλεϋ ο αιχμάλωτος Άγγλος βασιλιάς Εδουάρδος Β. 

1348. Οι Εβραίοι της Ζυρίχης κατηγορήθηκαν για δηλητηρίαση του νερού. 

1378. Ο υποτελής στους Τούρκους , Τσάρος της Βουλγαρίας Ιβάν Σισμάν, εξέδωσε το χρυσόβουλο για το μοναστήρι της Ρίλας προσαρτώντας 20 χωριά, στο Μετόχι της Μονής. 

1435.  Κατα τον Εκατονταετή Πόλεμο, ο Δούκας Φίλιππος της Βουργουνδίας ο Καλός , υπέγραψε την Συνθήκη του Αράς με το βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Η διακόπτοντας  τις σχέσεις του με την Αγγλία.

1451.Οι Εβραίοι της Ολλανδίας υποχρεώθηκαν να φορούν σήματα αναγνώρισης.


 1525. Ο Μάγιστρος των Τευτόνων Ιπποτών, Βάλτερ φον Πλέτενμπεργκ εδωσε πλήρη θρησκευτική ελευθερία στη Ρίγα.

1706. Κατά τον  πόλεμο  της ισπανικής διαδοχής έγινε η μάχη της Ελ Αλμπουχόν της Καρθαχένης μεταξύ του Στρατού των Βουρβόνων και μιας αγγλικής δύναμης που υποστηριζόταν από στρατεύματα πιστά στον Κάρολο ΣΤ, Νίκησαν οι Βουρβόνοι. 

1745. Στην Βρετανία ο στρατός του Οίκου του Αννόβερου υπό τη διοίκηση του σερ Τζον Κόουπ ηττήθηκε από τις δυνάμεις των Ιακωβιτών του πρίγκιπα Καρόλου Εδουάρδου Στιούαρτ, στη Μάχη του Πρέστονπανς και έτσι οι ιακωβίτες απέκτησαν προσωρινά κυριαρχία επί του συνόλου της Σκωτίας. 


1765. Ο βασιλικός κυνηγός Αντουάν ντε Μπωτέρν ανακοίνωσε ότι εντόπισε και σκότωσε, το τέρας της Ζεβοντάν. Ήταν ενας  τεράστιος λύκος με μήκος δύο μέτρων και βάρος 75 κιλών.

1792 .Η Συμβατική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τη Γαλλία δημοκρατία και κατάργησε τη μοναρχία. 

1799. Ξεκίνησε η διάβαση των Άλπεων από το μικτό στράτευμα Ρώσων και Αυστριακών υπό τις διαταγές του Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ.


1821. Τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου/3ης Οκτωβρίου 1821 εμφανίστηκαν μπροστά στο Γαλαξείδι, δυό Εγγλέζικα πλοία της Levnat Company, το «Γκάμπριαν» και το «Ζηνοβία» υπό τη διοίκηση του αδελφού του προξένυ της εταιρείας στην Πάτρα, μαζί με Τουρκικά πλοία και επιτέθηκαν στο Γαλαξείδι
Στο Ελ Σαλβαδόρ, υπογράφηκε  η πράξη ανεξαρτησίας του Σαν Σαλβαδόρ.

1860. Ήττα του κινεζικού στρατού στο δεύτερο Πόλεμο του Οπίου, από τους Γάλλους και Άγγλους στη μάχη Μπαλικιάο.


1862. Στο Βελιγράδι διαλύθηκε με απόφαση της υπουργού στρατιωτικών της Σερβίας η πρώτη Βουλγαρική Λεγεώνα.

1904. Ο Πέταρ Καρατζόρτζεβιτς στέφθηκε βασιλιάς της Σερβίας. 

1911‎‎.Ετέθη σε ισχύ η σύμβαση μεταξύ της Αυστρουγγαρίας και του Μαυροβουνίου, η οποία επέτρέπε την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών στο έδαφος της Αυστρουγγαρίας με νομίσματα του Μαυροβουνίου.‎

1915. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εξαιτίας της δεύτερης παραβίασης της ελληνικής ουδετερότητας από την Αντάντ, με την απόβαση στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη  η κυβέρνηση Βενιζέλου που ειχε σχηματιστεί στις 15 Αυγούστου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Από τους  257 παρόντες βουλευτές, «υπέρ» ψήφισαν 142, «κατά» 102, ενώ 13 ψήφισαν  «Λευκό».

1918. Το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων απελευθέρωσε τις Σέρρες 

1920. Παραίτηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Πωλ Ντεσσανέλ.

1922. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουόρεν Χάρντινγκυποστήριξε την ιδέα της δημιουργίας ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη. 

1925. Στην Κατερίνη εξεθεσε στην Κεντρική Πλατεία τα κεφάλια των ληστάρχων Φώτη Γιαγκούλα και Λεωνίδα Μπαμπάνη

1931. Εγκατάλειψη του Κανόνα του χρυσού από τη Μεγάλη Βρετανία.

 1933. Στη Λειψία άρχισε η δίκη των κομμουνιστών σε σχέση με την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ. 

1938.Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας δέχτηκε το βρετανο-γαλλικό σχέδιο για την Σουδητία. 1939 . Στη Ρουμανία τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Αρμάντ Καλινέσκου σε εκδίκηση για τη δολοφονία από το Βασιλιά Κάρολο του ηγέτη της Σιδηράς Φρουράς Κορνήλιο Ζέλεα Κοντρεάνου. 1943. Στην Κεφαλλονιά ο διοικητής της μεραρχίας Άκουι υποστράτηγος Γκαντίν. μετά από μάχες επτά ημερών συνθηκολόγησε. Στην Κέρκυρα έπεσαν με αλεξίπτωτα στις 4 το πρωί ο λοχαγός William Oliver Churchill και ένας ραδιοτηλεγραφητής με αποστολή να συναντήσουν τον Ιταλό διοικητή και να τον ενημερώσουν για τις προθέσεις των συμμάχων. και να προετοιμάσουν την συμμαχική απόβαση. 1944.Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισήλθε στις 0730 στο Ρίμινι της Ιταλίας και στις 09.00 ύψωσε την Ελληνική Σημαία στο Δημαρχείο.Οι απώλειες της 3ης Ορεινής ταξιαρχίας στην επιχείρηση κατάληψης του Ρίμινι, ήταν 6 αξιωματικοί και 72 οπλίτες νεκροί, 19 αξιωματικοί και 169 οπλίτες τραυματίες. Οι απώλειες αυτές, αντιστοιχούσαν στο 10% περίπου της συνολικής δυνάμεως της.1946. Οι Κομμουνιστές κατέλαβαν προσωρινά την ορεινή κωμόπολη του νομού Γρεβενών Δεσκάτη. />1947. Δύο Λόχοι Χωροφυλακής και ένας ΜΑΥ συνεπλάκησαν μετά της συμμορίας Παπούα—Ρουμελιώτη—Καπλάνη μεταξύ Γραμμένης Οξυάς και 'Αρτοτίνης Ναυπακτίας Αποτέλεσμα. 40 Συμμορίτες νεκροί, συλληφθέντες αιχμάλωτοι 30.Ένας συμμορίτης παρεδόθη στον Πρόεδρο Έλατοβρύσης. Απώλειες ημετέρων εις νεκρός και εξ τραυματίες.
Πολυμελής Κ/ συμμορία προσέβαλε διά βαρέων όπλων καί όλμων τον Σταθμό Χωροφυλακής Ασωμάτων, αποκρουσθείσα. 1949. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την υποτίμηση της δραχμής. Ως προς το δολάριο κατά 33,3% και ως προς τη στερλίνα κατά 24,8%.
Οι τρεις κατοχικές δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑμ δημιούργησαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας
1951. Έφτασαν στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, τα δύο πρώτα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-33Α , που έβαλαν την (τότε) Ελληνική Βασιλική Αεροπορία στη νέα εποχή. Προσγειώθηκαν παρουσία της ηγεσίας της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, καθώς και της Αμερικανικής και Βρετανικής Αεροπορικής Αποστολής. Ο Πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος με δήλωσή του χαιρέτησε την απόφαση που λήφθηκε στη Διάσκεψη της Οτάβας για την ένταξη της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ).
 

1956. Στην Κύπρο απαγχονίστηκαν  στις Κεντρικές φυλακές από τους  Άγγλους  αποικιοκράτες  οι Αγωνιστές  της Ένωσης με την Ελλάδα , μέλη   της Ε.Ο.Κ.Α, Στέλιος Μαυρομμάτης, (24 χρονών), Μιχαήλ Κουτσόφτας(22 χρονών)  και Ανδρέας Παναγίδης (22 χρονών). Τάφηκαν στον περίβολο των Κεντρικών φυλακών, στο χώρο που αποκαλείται Φυλακισμένα μνήματα.

1964. Η Μάλτα απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανακλήθηκε το διάταγμα του Πέτρου Γαρουφαλιά για τον Βασιλικό Στρατό αλλά δεν απομακρύνθηκε ο υπουργός Άμυνας. Ο εισαγελλέας Στυλιανός Μπούτης ζήτησε την προφυλάκιση κορυφαίων στελεχών της Χωροφυλακής για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας, και άμεση συνεργία και ηθική αυτουργία στη δολοφονία Λαμπράκη. 

1965. Η Γκάμπια, οι Μαλδίβες και η Σιγκαπούρη έγιναν μέλη του ΟΗΕ. Από τους ραδιοθαλάμους στο Ζάππειο μεταδόθηκε η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του ΕΙΡ.

 1970. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μάνλιο Μπρόζιο, διέψευσε την ύπαρξη εγγράφου της συμμαχίας, για επέμβαση του ΝΑΤΟ σε χώρα-μέλος, όπως είχε καταγγείλει ο Ανδρέας Παπανδρέου, που αποκάλυψε το σχετικό απόρρητο εγγράφο.  Το σοβιετικό διαστημικό σκάφος "Λούνα 16" απογειώθηκε από τη Σελήνη  με προορισμό τη Γη αφού συγκέντρωσε  ποσότητες λίθων από το φεγγάρι .

1971. Το Μπαχρέιν, το Μπουτάν και το Κατάρ έγιναν μέλη του ΟΗΕ. 

1972. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάντο Μάρκος κήρυξε το στρατιωτικό νόμο και φυλάκισε χιλιάδες κομμουνιστές . Στο Παρίσι απονεμήθηκε το “Χρυσό Παπούτσι” στον Γκερντ Μύλλερ της Μπάγερν που είχε πετύχει 40 γκολ στο Γερμανικό πρωτάθλημα.  Ο Αντώνης Αντωνιάδης με 39 γκολ, πήρε το Αργυρό.

1973. Η Γιουγκοσλαβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Χιλή, δέκα μέρες μετά το πραξικόπημα του Στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, και την εκτέλεση του Σαλβαδόρ Αλιέντε. 

1974. Νομιμοποιήθηκε  το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1976 .Στην Ουάσιγκτον, δολοφονήθηκε ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Ορλάντο Λετελιέρ. 


1982. Στον Λίβανο  ο Αμίν Τζεμαγιέλ εκλέχθηκε  πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντικαθιστώντας το νεότερο αδελφό του Μπεσίρ, πουδολοφονήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, εννέα μέρες πριν την εγκατάστασή του στο παλάτι Μπάαντα.

1989.  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα  πρόστιμο 650 εκατομμυρίων δραχμών  για την υπόθεση του Γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού που πουλήθηκε ως Ελληνικό.

1990. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέφθηκε  το Άγιο Όρος.

1991. Στην Σοβιετική Αρμενία έγινε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση.Το 99% ψήφισε υπέρ. Στον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας 
ιδρύθηκε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Κροατίας, και ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός (JNA) κατέλαβε την Πετρίνια.

1992. Στο δημοψήφισμα που έγινε στη Γαλλία, το 51,05% των ψηφοφόρων δέχθηκε τη συνθήκη του Μάαστριχτ. 

1993. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν υπέγραψε το διάταγμα για τη διάλυση του το κοινοβούλιου που είχε μπλοκάρει τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ανέστειλε το σύνταγμα προκαλώντας τη ρωσική συνταγματική κρίση, και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 11-12 Δεκεμβρίου. Στο Αζερμπαϊτζάν, η Βουλή αποφάσισε την προσχώρηση της χώρας στην Κοινοπολιτεία των Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ). Στη μάχης για το Σουχούμι, οι  δυνάμεις της Αμπχαζίας κατέρριψαν το αεροπλάνο Tu-134.

1994.Απαγόρευση της εισόδου Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία χωρίς βίζα 
1996. Στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά, στην Κολομβία στο αεροπλάνο του  Προέδρου Ερνέστο Σάμπερ , ο οποίος ήταν έτοιμος να απογειωθεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από ανώνυμη καταγγελία, βρέθηκαν  περίπου τέσσερα κιλά ηρωίνης. Ο Πρόεδρος ήταν  ύποπτος για διασυνδέσεις με τη μαφία των ναρκωτικών.


2001.Μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια, και στη Σοφοκλέους.

2004. Στα Σκόπια, η κυβέρνηση της  Βόρειας αποφάσισε  να  απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα  των ιερέων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


2005.Υιοθετήθηκε  στο ΚΟΡΕΠΕΡ η ευρωπαϊκή αντιδήλωση προς την Τουρκία για το ζήτημα  της Κύπρου.


2006. Ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία ο σκελετός ενός νηπίου , ηλικίας 3,3 εκατ. ετών.

2008. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τις «παθογόνες» μετοχές των αμερικανικών χρηματηστηρίων  μεχρι του ποσού των 700 δις δολ  ώστε να αποφευχθεί το άμεσο ΚΡΑΧ. Στην Κολωνία, άγριο ξύλο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για το Τζαμί στην Κολωνία.

2010.«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» είπε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, Θεόδωρος Πάγκαλος



2011. Η Τουρκία υπέγραψε  συμφωνία με το ψευδοκράτος για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...