25/9/21

Η 25η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 25η Σεπτεμβρίου είναι η 268η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 97 μέρες ως το τέλος του έτους. 

 1066 . Οι Άγγλο-Σάξονες υπό τον Χάρολντ Β, Γκόντουινσον κατέσφαξαν τους Βίκινγκς του Χάραλντ Χαρντράντα , ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη. Από τα 300 πλοία των Βίκινγκς επέστεψαν στην Νορβηγία 24. Αυτή ήταν η τελευταία επιδρομή των Βίκινγκς. 
1345. Μετά από τρία χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, και ύστερα από μακρά πολιορκία οι Σέρρες παραδόθηκαν στον Κράλη της Σερβίας Στέφανο Ντουσάν.

1396 . Οι τούρκοι υπό τον Βαγιαζήτ Α. νίκησαν στη μάχη της Νικόπολης, τους Σταυροφόρους του Σιγισμούνδου της Ουγγαρίας . Μετά τη μάχη στο Κοσσυφοπέδιο ο βασιλιάς της Ουγγαρίας Σιγισμούνδος οργάνωσε Σταυροφορία κατά των Τούρκων, την οποία ευλόγησε ο Πάπας και στην οποία μετείχαν ιππότες από την Αγγλία, τη Φλάνδρα, και τη Λομβαρδία. 
Οι Ούγγροι και οι Σταυροφόροι, (15000) διέσχισαν το Δούναβη και, έφτασαν στην οχυρωμένη Νικόπολη του Ιστρου (20 χλμ βόρεια από το Βέλικο Τάρνοβο), και άρχισαν να την πολιορκούν. 
Ο Βαγιαζήτ, που προετοιμαζόταν για την πολιορκία της Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε προς την πολιορκούμενη πόλη με ισχυρή δύναμη 25000 πεζών και ιππέων. 
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1396 έγινε η μεγάλη μάχη, που όμως, παρά τη σχετική ισορροπία δυνάμεων κράτησε λίγες ώρες. Οι Δυτικοί έκαναν επίθεση από την πλαγιά ενός λόφου, τρία μίλια έξω από την Νικόπολη, έχοντας κάνει λανθασμένη εκτίμηση γιατί αυτό που έβλεπαν μπροστά τους ήταν το ελαφρύ μόνο τουρκικό ιππικό. Η κύρια τουρκική δύναμη επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, συντρίβοντας τους Σταυροφόρους. Πολλοί άρχοντες και ευγενείς σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ άλλοι που συνελήφθησαν, θανατώθηκαν τις επόμενες μέρες .Ο Σιγισμούνδος, μόλις που απέφυγε την αιχμαλωσία. Μαζί με τους Τούρκους πολέμησαν και οι Σέρβοι υπό τον Στέφανο Λαζάρεβιτς γιό του πρίγκιπα Λάζαρου Χρεμπελιάνοβιτς που σκοτώθηκε στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου.

1555. Ο Κάρολος Κουίντος και οι Λουθηρανοί πρίγκιπες της Ένωσης του Σμαλκάλντεν, υπόγραψαν στο Άουγκσμπουργκ ,την Ειρήνη του Άουγκσμπουργκ. Με την οποία παραχωρήθηκαν δικαιωμάτα στις θρησκευτικές μειονότητες, και τις αυτοκρατορικές πόλεις διοικούσε ένα μικτό συμβούλιο καθολικών και προτεσταντών. 

1597. Ο Ερρίκος Δ πήρε την Αμιένη από τους Ισπανούς.


1598. Στη μάχη στο Λινσέπιν στην Σουηδία ο καθολικός Σιγισμόνδος Γ της Σουηδίας και της Πολωνίας ηττήθηκε από τους προτεστάντες που διοικούσε ο θείος του Κάρολος με αποτέλεσμα να τερματιστεί η προσωπική Ένωση του Στέμματος της Πολωνίας και της Σουηδίας.
1629. Ο Γουστάβος Αδόλφος της Σουηδίας , υπέγραψε τη Συνθήκη της Άλτμαρκ με την οποία έληξε ο συνεχιζόμενος από το 1600 πόλεμος με την Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Με τη Συνθήκη του Άλτμαρκ, το Δουκάτω της Λιβονίας, (στην θέση της σημερινής Εσθονίας και Λετονίας) , πέρασε στην Σουηδία. 

1692.‎‎ Κατά την εκστρατεία του εξωμότη Σουλεϊμάν Πασά της Σκόνδρας στο Μαυροβούνιο οι Ενετοί που υποχώρησαν στην περιτοιχισμένη Ιερά Μονή της Γεννήσεως στηνΤσετίνιε, την εγκατέλειψαν αλλά  ανατίναξαν το Μοναστήρι που ανεγέρθηκε από τον Ιβάν Τσερνόγεβιτς το 1484, για να καλύψουν την υποχώρηση τους.


1768. Ξέσπασε ο πέμπτος Ρωσο-τουρκικός Πόλεμος . Ο Σουλτάνος Μουσταφά Γ΄, κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία. 



1789.Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε δώδεκα τροποποιήσεις στο Σύνταγμα των Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων οι δέκα που είναι γνωστές ως Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

1795. Η Μάχη του Σεν-Κυρ-εν-Ταλμοντέ,κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Βενδέας που τελείωσε με τη νίκη των χιλίων Ρεπουμπλικάνων που απώθησαν την επίθεση των 9000 «Αντιδραστικών» αγροτών.

1799. Κατά τον δεύτερο Συνασπισμό άρχισε η δεύτερη μάχη της Ζυρίχης ανάμεσα στους Γάλλους που διοικούσε ο Αντρέ Μασσενά και σε μια δύναμη Ρώσων και Αυστριακών. 

1805. Ενώ ο Ναπολέων Βοναπάρτης διέσχισε τον Ρήνο η Βαυαρία με την συνθήκη του Μπογκενχάουζεν του Μονάχου, εγκαταλείψε τη Συμμαχία του με την Αυστρία και τη Ρωσίας και επέτρεψε στα γαλλικά στρατεύματα να διέλθουν από την Βαυαρία. 

1809. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Τιρόλου , εγινε η μάχη του περάσματος Λουέγκ κατά την οποία νίκησαν του επαναστάτες. Οι Βαυαροί υποχώρησαν στο Σαλτσμπουργκ  

1823. Ο Σέρβος συγγραφέας και μεταρρυθμιστής Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ιένας. 

1833 . Στην Ελλάδα, με διάταγμα της Αντιβασιλείας, άρχισε η διάλυση των μοναστηριών, που είχαν λιγότερους από έξι μοναχούς. 

1849. Πέθανε ο Νικηταράς . Ο Νικήτας Σταματελόπουλος . Ο «Τουρκοφάγος». Εθνικός ήρωας και αγωνιστής της Επαναστάσεως του 1821.

1869. Στη Βραΐλα της Ρουμανίας ιδρύθηκε η Ένωση βουλγάρων λογοτεχνών (BKD), που αργότερα μεταμορφώθηκε σε Βουλγαρική Ακαδημία των Επιστημών (BAS). 

1915. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε η δεύτερη μάχη της Καμπανίας. 

1918. Υπογράφηκε στο Βερολίνο το πρωτόκολλο με το οποίο μεταβιβάστηκε η Βόρεια Δοβρουτσά στο Βασίλειο της Βουλγαρίας μεταξύ των εκπροσώπων του Βασίλειου της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Αυστρο-Ουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

1919.  Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη στη Λάρισα . με αφορμή την αδυναμία της κυβερνήσεως να εφαρμόσει τα Νομοθετικά Διατάγματα για την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών.

1923. Κατά την εξέγερση του Σεπτεμβρίου , που διοργάνωσε το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα με απόφαση της Κομιντέρν για την εγκατάσταση κυβέρνησης εργατών –αγροτών 2000 ένοπλοι κομμουνιστές επιτέθηκαν για να καταλάβουν το Μποϊτσινόβσκι, και ο κυβερνητικός στρατός παραδόθηκε. 

1926. Ο Χένρι Φορντ ανακοίνωσε στο προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας του την καθιερώσει του οκτάωρου και την πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

1932. Στην Ελλάδα έγιναν Ελληνικές βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική. Πρώτο αναδείχτηκε το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη με ποσοστό 33,80%. Το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου έλαβε 33,42%. Και τα δύο κόμματα έλαβαν από 84 έδρες. Στην Ισπανία η Καταλονία απέκτησε αυτονομία, με δική της σημαία, και Βουλή . Η Αυτονομία καταργήθηκε το 1939, από τον Φράνκο.

1938. Εγκαινιάστηκε η διώρυγα του Ρήνου-Μάιν-Δούναβη.

 1943. Ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Σμολένσκ. 

1944. Ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε την ίδρυση της «Φόλκστουρμ» στην οποία επιστρατεύτηκαν όλοι οι άνδρες μεταξύ 16 και 60 ετών.

1946 .Ανακαταλήφθηκε η Δεσκάτη,  από το 507 Τάγμα της 22 Ταξιαρχίας, 2 Λόχους της 21ης Ταξιαρχίας και ενός Λόχου των Γρεβενών. Οι δυνάμεις αυτές ενήργησαν ταυτόχρονα από τρεις συγκλίνουσες κατευθύνσεις: Ελασσόνα- Δεσκάτη, Λαζαράδες-Δεσκάτη και Καρπερό-Δεσκάτη. Κατά τη μάχη για ανακατάληψη της πόλης φονεύτηκαν 16 αντάρτες, χωρίς καμιά απώλεια των εθνικών δυνάμεων.

1947. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αθώωσε από όλες τις κατηγορίες ενοχές τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Χιροχίτο.

1954.Ο Μάο Τσε Τουνγκ έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

1959. Στο Κολόμπο της Κεϋλάνης, ένας βουδιστής μοναχός δολοφόνησε τον πρωθυπουργό .

 1963 . Ο Στρατός στη Δομινικανή Δημοκρατία ανέτρεψε την κυβέρνηση, ανέστειλε το Σύνταγμα και επέβαλε δικτατορία. 

1964 . Ο Τόντορ Ζίβκοβ δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν έχει καμιά εδαφική διεκδίκηση εναντίον της Ελλάδας. 

1968. Μεταδόθηκε  πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ως Τηλεοράσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστής ως ΥΕΝΕΔ.

1969. Υπογράφηκε ο καταστατικός χάρτης για την ίδρυση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. 

1972. Στη Νορβηγία ο λαός ψήφισε κατά της προσχώρησης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα με 
53,5%. 

1973. Η Απαρχή του Πολυτεχνείου. Οι αντιδικτατορικές φοιτητικές οργανώσεις έκαναν  διαδήλωση κατά της διακοπής των αναβολών και της  επιστρατεύσεως  των φοιτητών και συγκρούστηκαν με  την αστυνομία. Πολλές συλλήψεις.

1974.Κυκλοφότησε το πρώτο νόμιμο φύλλο της κομμουνιστικής εφημερίδος «Ριζοσπάστης», οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, που αντικατέστησε την βραχύβια «Νέα Ελλάδα».

1990. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο στο Ιράκ. Η Βουλγαρία έγινε μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

1991. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Γιουγκοσλαβία και κάλεσε τους Γιουγκοσλάβους ηγέτες να σταματήσουν να πολεμούν. 

1992. Η Ρωσία ολοκλήρωσε  την αποχώρηση των πρώην σοβιετικών στρατευμάτων από τη Μογγολία. Μόσχα και Ουάσινγκτον επέτρεψαν  την ελεύθερη διακίνηση στην επικράτειά τους των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών που εργάζονται στην ΕΣΣΔ ή στις ΗΠΑ.


1993.Στη Βοσνία, οι κροατικές δυνάμεις συμφώνησαν με τον μουσουλμανικό στρατό την  εκεχειρία στο Μόσταρ. 

1994. Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, για την οικονομική τους ενοποίηση. 

1995. Στην Κύπρο, για πρώτη φορά μετά το 1974, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη μετείχαν στην ετήσια άσκηση της Εθνοφρουράς, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

 1996.Ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. ως πρωθυπουργός , ο Κώστας Αβρούρι -Σημίτης και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

 1997.Υπογράφηκε πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας.

2005.Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος στο μπάσκετ κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην Ιστορία της κερδίζοντας στον τελικό στο Βελιγράδι την Γερμανία. Στην Πολωνία το δεξιό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Μεγάλη αποχή. 

2006.Ποινή καθείρξεως 21 ετών επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο στον εθνικιστή Αντώνη Ανδρουτσόπουλο που κρίθηκε ένοχος για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος αριστερών φοιτητών, στις 16 Ιουνίου 1998 έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο η καταδίκη του στηρίχθηκε σε εξ ολοκλήρου ψευδείς μαρτυρίες.

2008‎‎ Η Γερμανία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πρόκληση παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αποδεχθεί τη ρύθμιση της αγοράς και την απώλεια του καθεστώτος χρηματοοικονομικής υπερδύναμης.‎Εκτοξεύτηκε από το Κοσμοδρόμιο του Τζιουκουάν, στη βορειοδυτική Κίνα,    το διαστημόπλοιο «Σεντζού 7»  μεταφέροντας τρεις αστροναύτες.

2009‎‎.Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Πολωνίας ψήφισε τον νόμο για τον υποχρεωτικό χημικό ευνουχισμό των καταδικασμένων για βιασμό παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών. Το Δικαστήριο της Νις αποκαλέστηκε τον τέως πρωθυπουργό του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Τσβέτκοβιτς, και ακύρωσε τις εναντίον αποφάσεις του αντιφασιστικού ανταρτοδικείου των Παρτιζάνων.

‎2010‎‎.Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικης Εκκλησίας , δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να εκλεγούν ομοφυλόφιλοι στη θέση του επισκόπου, υπό την προϋπόθεση ότι ζουν σε αγαμία.

‎2011‎‎.Στη Σαουδική Αραβία, δόθηκε το δικαίωμα του εκλέγειν στις γυναίκες. 

2015. Έγκριση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

2016. Στη Σερβική Δημοκρατία έγινε δημοψήφισμα, στο οποίο μετείχε το 99,81% των ψηφοφόρων και απέρριψαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Διεθνούς Κοινότητας και των Μουσουλμάνων να ακυρώσουν την Εθνική Εορτή της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: