20/9/21

Ρωσία: Με καταμετρημένο το 80,1% των ψήφων για την Κρατική Δούμα η Ενωμένη Ρωσία λαμβάνει το 49,42%.

 

‎ΜΟΣΧΑ. Το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» εξασφαλίζει το 49,42% των ψηφοδελτίων , σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (CEC).‎ Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 19,28% και ακολουθούν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας με 7,55%, και ο συνασπισμός «Δίκαιη Ρωσία-Πατρίδα» που υπερβαίνουν το όριο του 5% κα θα εκλέξουν βουλευτές. 
Κάτω από το 5% είναι το Κόμμα «Ανάπτυξη» με 2,53%, η «Πολιτική Πλατφόρμα» με 1,33% και το «Μήλο» ( Γιάμπλοκο ( με 1,1%). 
Τα υπόλοιπα κόμματα πήραν λιγότερο από το 1% των ψήφων.‎ Η προσέλευση στις εκλογές ξεπέρασε το 45 τοις εκατό. 
Η προσέλευση για τις εκλογές για την Κρατική Δούμα ήταν 45,15% .
Η σύνθεση της Δούμα προκύπτει από δυο ξεχωριστές κάλπες.  225 βουλευτές εκλέγονται από τις κομματικές λίστες με αναλογικό σύστημα καταλόγους,   225 εκλέγονται  σε μονοεδρικές  με πλειοψηφικό.‎ 

Ταυτόχρονα, με τις εκλογές για την Κρατική Δούμα, εκλέχτηκαν τα νομοθετικά Σώματα σε 39 περιφέρειες και διεξήχθησαν άμεσες εκλογές κυβερνητών σε εννέα περιφέρειες. 

 Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή , στις εκλογές για την Κρατική Δούμα για διάφορους λόγους ακυρώθηκαν 8539 ψηφοδέλτια σε 54 εκλογικά τμήματα σε 17 περιφέρειες.
 Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας απομακρύνθηκαν Πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής σε τμήματα στο Μπριάνσκ και το Κεμέροβο και απομακρύνθηκε ο επικεφαλής της εκλογικής Επιτροπής της Σταυρούπουλης.
Οι προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κάνει μαθήματα στον ρωσικό λαό είναι προσβλητικές δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ σε , σχολιάζοντας το πρόσφατο ψήφισμα για τη Ρωσία και τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να διδαχθούν μάθουν πώς να διοργανώνουν εκλογές και να διασφαλίζουν τη διαφάνειά τους από τη Ρωσία.‎ «Κεντρική ιδέα του ψηφίσματος είναι ότι η Ρωσία έχει μια διαβολική κυβέρνηση, έναν διαβολικό πρόεδρο και ένα διαβολικό κοινοβούλιο και ότι υπάρχει κάποιος καλός, δημοκρατικός ρωσικός λαός τον οποίο οι βουλευτές του ΕΚ επιθυμούν να βοηθήσουν να βρεί το «δρόμοςπρος το φως». «Μια τέτοια αλαζονική στάση, είμαι βέβαιος, θα εκληφθεί από πολλούς στη χώρα μας ως προσβολή στη νοημοσύνη τους. Εάν κάποιος στις Βρυξέλλες πιστεύει ότι τέτοια ψηφίσματα μπορούν να ωθήσουν τους Ρώσους σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις ή μπορούν να κλονίσουν την κατάσταση στη χώρα μας, τότε θα πω ότι γνωρίζουν ελάχιστα τη Ρωσία και το ρωσικό λαό. Το ψήφισαμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Θα μπορούσε να αναφερθεί σε εγχειρίδια αργότερα. Μια παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, στην πολιτική ζωή• Εκτός από τη δυσφήμηση των σημερινών ρωσικών αρχών, περιγράφει ποια θα πρέπει να είναι η ρωσική αρχή και το κοινοβούλιο• Περιέχει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει η Ρωσία την εκλογική της νομοθεσία και ούτω καθεξής», σημείωσε.‎ ‎  ‎
Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση του Λιθουανού ευρωβουλευτή Άντρους Κούμπιλους, προτρέποντας την ΕΕ να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.‎ ‎Ειδικότερα, ο συντάκτης της έκθεσης αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να «αντιμετωπίσει την απειλή για την ασφάλεια», «να καταπολεμήσει την παρέμβαση της Ρωσίας στις υποθέσεις της ΕΕ και της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», να διεξαγάγουμε «επιλεκτικό διάλογο με το Κρεμλίνο» και «να στηρίξει τη δημοκρατική κοινωνία».‎ ‎Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει «να είναι έτοιμες να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών της Κρατικής Δούμας», εάν καταγραφούν «παραβιάσεις των δημοκρατικών διαδικασιών και του διεθνούς δικαίου».‎

Δεν υπάρχουν σχόλια: