21/9/21

21 Σεπτεμβρίου 1944: Η Ελληνική 3η Ορεινή Ταξιαρχία με διοικητή τον Συνταγματάρχη Πεζικού Θρασύβουλο Τσακαλώτο μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, απελευθέρωσε το Ρίμινι.

 

Με το πρώτο φως της 21ης Σεπτεμβρίου 1944, το 2ο Τάγμα της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας , εξαπέλυσε θυελλώδη επίθεση κατά των θεσεων των Γερμανών, στο Ρίμινι. 
Στις 06.45 πμ, έφθασε στο ποταμό ΑΟΥΖΑ στο κέντρο της πόλης και εξουδετέρωσε τις εστίες αντίστασης που είχαν αφήσει οι Γερμανοί για κάλυψης της υποχώρησης τους. 
Από τη θέση αυτή το Τάγμα ανέφερε την κατάσταση στην Ταξιαρχία και ο Διοικητής της Ταξιαρχίας, διέταξε αμέσως το 3ο Τάγμα να προωθηθεί στο κέντρο της πόλης, από τη δυτική παρυφή που βρίσκονταν και κατέλαβε το δυτικό τμήμα της. 
 Την 07.45 ώρα ο Δήμαρχος της πόλεως παρέδωσε την πόλη του ΡΙΜΙΝΙ στο 3ο Τάγμα με επίσημο πρωτόκολλο που συντάχθηκε στα Ελληνικά , Ιταλικά και Αγγλικά και ανέφερε: 

 «Εν Σάντα Μαρία σήμερον την 21ην Σεπτεμβρίου 1944 και ώραν 7.30 η κάτωθι επιτροπή αποτελούμενη εκ των Μπορτόνι Γκομπέριο ως Προέδρου, Μπορτόνι Ρομίλο και Ντέλ Πράτο Μπάντζιο ως μελών, απάντων μελών του αντιφασιστικού κόμματος απελευθερώσεως της Πόλεως, παρουσιασθέντες εις τας προπορευομένας δυνάμεις ήτοι εις τον Δ/την 3ου Λόχου 3ου Τάγ/τος Λοχαγόν Αποστολάκην Νικόλαον παραδίδομεν την πόλιν του Ρίμινι άνευ όρων εις τάς Ελληνικάς Δυνάμεις. Επαφίεται εν λευκώ η τήρησις της τάξεως και η προστασία του πληθυσμού. Εφ’ ω συνετάγη το παρόν εις την Ελληνικήν, Ιταλικήν και Αγγλικήν και υπογράφεται ως έπεται». Οι παραδίδοντες Μπορτόνι Γκομπέριο Μπορτόνι Ρομίλο Λοχαγός Ντέλ Πράτο Μπάντζιο . Ο παραλαβών Νικόλαος Αποστολάκης 

 Έτσι από την 09:00 ώρα της 21ης Σεπτεμβρίου 1944 η Ελληνική σημαία κυμάτιζε στο Δημαρχείο και η πόλη του ΡΙΜΙΝΙ βρισκόταν στα χέρια της ΙΙΙης Ελληνικής Ταξιαρχίας.

 Την 18.00 ώρα της ίδιας ημέρας στη πλατεία της πόλης του ΡΙΜΙΝΙ έγινε επίσημη τελετή και αποδόθηκαν τιμές στις πολεμικές σημαίες των 3 ταγμάτων της Ταξιαρχίας καθώς και στις σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά.

 Οι απώλειες της 3ης Ορεινής ταξιαρχίας στην επιχείρηση κατάληψης του Ρίμινι, ήταν 6 αξιωματικοί και 72 οπλίτες νεκροί, 19 αξιωματικοί και 169 οπλίτες τραυματίες. Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούσαν στο 10% περίπου της συνολικής δυνάμεως της. 
Από τους τραυματίες πέθαναν αργότερα 38, οπόυε στο σύνολο των νεκρών ήταν 116. 
Το μέγεθος των απωλειών δείχνει την προσπάθεια που κατέβαλε η Ταξιαρχία. 

 ΥΓ. Η (αριστερή) νομενκλατούρα που μισεί τους Ριμινίτες για τη συμβολή τους στην Νίκη της Πατρίδας κατά τα Δεκεμβριανά, δεν θέλει να θυμάται την ελληνική Δόξα, στο Ρίμινι. 

1 σχόλιο:

Καλλιο ενας ταπεινος Γιουφτος παρα πουστης και περηφανος είπε...

Και ξαφνικα, το αιμα αυτουνου του ανθρωπου παρηγαγε εναν ανθελληνα, πουστη και κομμουνιστη.

Καταντια.