23/9/21

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τις σφαγές των Δεκεμβριανών στις 23 Σεπτεμβρίου 1944 από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών φωνάζοντας «Ζήτω ο Τσώρτσιλ»

 

Την επομένη της Σφαγής των Γαργαλιάνων, (22 Σεπτεμβρίου), το ΚΚΕ εισέβαλε στις 23 Σεπτεμβρίου 1944 στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών και μετέδωσε διάγγελμα, υπό την πλήρη αδιαφορία των Γερμανών, και ανακοίνωσε την προσεχή σφαγή ταγματασφαλιτών, χωροφυλάκων , μπουραντάδων και των «κρυφών αρχηγών τους».
      
Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 1944, επικρατούσε μέγας Αναβρασμός στην Αθήνα που μετρούσε μια-μια τις ώρες για να φύγουν οι Γερμανοί και την οποία την διοικούσε από το Παρασκήνιο η τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Φίλιππο Μανουηλίδη, Γιανη Ζεύγο και Θεμιστοκλή Τσάτσο, η οποία προετοίμαζε το έδαφος για την ασφαλή άφιξη ελληνικής κυβέρνησης και την τήρηση της τάξης. 

 Ο στρατιωτικός Διοικητής Αττικής, Π. Σπηλιωτόπουλος, (Άρατος), έκανε επαφές με τους Γερμανούς για να αποφευχθεί η καταστροφή των Αθηνών, θέμα που διαχειριζόταν και το «συμμαχικόν στρατηγείον…», στο πλαίσιο της συμφωνίας Κυρίων της Λισσαβόνας για την ακώλυτη εκκένωση της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα και την παραμονή τους στην Κρήτη. 

Παράλληλα συνεχιζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις των Άγγλων με το ΕΑΜ που κατέληξαν στις 26 Σεπτεμβρίου στην Συμφωνία της Καζέρτας. «Διαχειριστής» το «Στρατηγείο». 

Ο Σπηλιωτόπουλος από την κατεχόμενη Αθήνα έστειλε στις 25 Σεπτεμβρίου αναφορά προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και έλεγε: 

«Αντιπρόσωπος Γερμανού Διοικητού έσχε δίωρον επαφήν μετά ημετέρου αντιπροσώπου. Γερμανοί είναι ευμενώς διατεθιμένοι αποφύγουν καταστροφήν Αθηνών …». 

 Σε αυτό το κλίμα το διάγγελμα του ΚΚΕ από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών έλεγε: 

«Προσοχή, Προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ήρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα’ αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Όλοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι». 

 Η ουσία ήταν να βγουν οι κομμουνιστές από τις φυλακές και να εκτελεστούν οι ταγματασφαλίτες, οι χωροφύλακες, οι μπουραντάδες , (το μηχανοκίνητο) και οι «κρυφοί πολιτικοί αρχηγοί τους» που τους ήξερε η ΟΠΛΑ.

 Το πολύ ενδιαφέρον είναι το Σύνθημα «Ζήτω η Αγγλία». «Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι», που προσέφεραν στους Κουμουνιστές το «φωτοστέφανο» του αντιστασιακού και του αντιφασίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...