21/9/21

21 Σεπτεμβρίου 1821 η αγγλική Εταιρεία της Ανατολής επιτέθηκε μαζί με τους Τούρκους στους Ανταγωνιστές της στο Γαλαξείδι

 

1821. Τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου/3ης Οκτωβρίου 1821 εμφανίστηκαν μπροστά στο Γαλαξείδι, δυό Εγγλέζικα πλοία της Levnat Company, το «Γκάμπριαν» και το «Ζηνοβία» υπό τη διοίκηση του αδελφού του προξένου της Αγγλίας στην Πάτρα. Μαζί του και Τουρκικά πλοία που είχαν αποπλεύσει από τη Ναύπακτο . 
Οι «πλούσιοι» ενοικιαστές γης και φόρων της Πελοποννήσου αγόραζα φθηνά και πουλούσαν ακριβότερα σταφίδες, λάδι, και ξυλεία, στους Ιουδαίους εμπόρους της Levant Company, στην Πάτρα και τη Ζάκυνθο. 
 Από τις εξαγωγές σταφίδας και ξυλείας προήλθε και ο πλούτος των Νοταράδων από τα Τρίκαλα της Κορινθίας, των Λόντων, των Ζαΐμηδων, των Κανακάρηδων, κλπ. Αντίθετα , ο Κορίνθιος Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, που ήταν μέγας έμπορος σταφίδας στην Πάτρα, ανταγωνίστηκε τα πλοία της Levant Company, και δημιούργησε τον στόλο των Γαλαξιδιωτών. Το Γαλαξίδι, τα Ψαρρά και η Κάσσος, που ανταγωνιζόντουσαν την «Εταιρία της Ανατολής», καταστράφηκαν, από τον τουρκικό και τον αιγυπτιακό στόλο. 

 Η καταστροφή του Γαλαξιδιού έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 και χάθηκαν 90 πλοία, από τα οποία τα 13 πολεμικά. Των Ψαρρών στις 21 Ιουνίου 1824, με 15.000 θύματα. 

Το ολοκαύτωμα της Κάσσου που στις παραμονές της επανάστασης είχε 100 πλοία και 12.000 κατοίκους έγινε κατόπιν προδοσίας ,στις 7 Ιουνίου 1824, με 7.000 Κασσιώτες νεκρούς ή αιχμαλώτους για τα σκλαβοπάζαρα της Αλεξανδρείας, όπου κυρίαρχο ρόλο είχαν οι ιουδαίοι έμποροι ανθρώπων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oι Εβραίοι της Ζακύνθου προέρχονται από Κρήτη. Οι Ενετοί τους μετέφεραν εκεί το 1522
για να μην σφαγιασθούν από τους Κρήτες, διότι πρόδιδαν τις απελευθερωτικες κινήσεις στους Ενετούς με αποτέλεσμα εκτελέσεις Ελλήνων. Το 1790 ο μασωνικός στρατός της Γαλλίας ήρε τον εγκλεισμό τους στο γκέτο. Είχαν φθάσει τις 2000!
Η Ναύπακτος και το Βραχώρι ( Αγρίνιον) διέθεταν σημαντικές κοινότητες Ισραηλιτών.
Με την έκρηξη της Επαναστάσεως είχαν απελευθερωθεί.
Τον Απρίλιο του 1821 άμα τω αγγέλματι του απαγχονισμού του πατριάρχου άπαντες οι Εβραίοι εθανατώθησαν συν γυναιξί και τέκνοις.

H 4η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 4η Μαρτίου είναι η 64η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το   Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 302 μέρες μέχρι το τέλος του  έτους. 852  .Ο Κνε...