20/9/21

Οι Χρυσές Λίρες των Άγγλων , που έθρεψαν το ΚΚΕ

 του Σπύρου Χατζάρα

Ο Αντρέας Τζήμας, όταν βγήκε σαν Βούλγαρος από την φυλακή, ήρθε άφραγκος στην Αθήνα . Μαζί με, τον αλκοολικό σλαβομακεδόνα Ανδρέα Τσίπα, και τον συνδικαλιστή καπνεργάτη Κώστα Λαζαρίδη. 
Στην Αθήνα βρέθηκε με τον έμπιστο του Ζαχαριάδη και μέλος του σοβιετικού ΚΚ Πέτρο Ρούσο, τον Παντελή Καραγκίτση και την Χρύσα Χατζηβασιλείου, και συγκρότησαν την «Νέα Κεντρική Επιτροπή», που «κάλεσε τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και τις οργανώσεις του σε ένα Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης». 
 Τον Ιούνιο του 1941 είχαν συγκεντρωθεί 300 με 320 κομμουνιστές στην Αθήνα, που είχαν δραπετεύσει από τη Φολέγανδρο , την Κίμωλο, την Ανάφη και την Γαύδο. 
Ανάμεσα τους ο Μάρκος Βαφειάδης ο Θανάσης Χατζής και ο Λευτέρης Αποστόλου, που υπέγραψε το ιδρυτικό του ΕΑΜ. 

 Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο «κάλεσμα» της «Νέας Κεντρικής Επιτροπής», ήταν η βρετανική Secret Intelligence Service, και ένας πράκτορας της με το ψευδώνυμο «Οδυσσέας», από το δίκτυο του βενιζελικού πράκτορα των Άγγλων «Προμηθέα» ,(Ευριπίδη Μπακιρτζή), τους παρέδωσε τον Οκτώβριο, με διπλότυπη απόδειξη, (που βρίσκεται στα αγγλικά αρχεία), 7.100 λίρες και δύο ασυρμάτους.

 Ο ΕΑΜικός γάμος των αριστερών Βενιζελικών και των κομμουνιστών ευλογήθηκε από τη SOE, και ο «ελληνικός εμφύλιος», προκλήθηκε με τη βοήθεια του χρυσού, που μοίραζαν οι Άγγλοι, και ο οποίος προήλθε από τις 611.000 ουγγιές του Εθνικού Χρυσού που τους παρέδωσε ο Γεώργιος Β΄ . 

 Ο Ανδρέας Τζήμας έστειλε στην Ρούμελη τον Θανάση Κλάρα, (Άρη Βελουχιώτη), δίνοντας του λίρες στο χέρι , για να εξασφαλίσει τρόφιμα για τον παράνομο μηχανισμό και την ηγεσία του ΚΚΕ και «να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης αντάρτικου», όπως ζητούσαν οι Άγγλοι. 

 Έτσι επιβίωσαν οι εξ επαγγέλματος επαναστάτες στον λιμό του 1941-42 ,κατά τον οποίο πέθαναν 150.000 άνθρωποι στην Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά κανείς από τους 400 περίπου ανεπάγγελτους και φυλακόβιους κομμουνιστές που είχαν μαζευτεί στην Αθήνα. 

Εξασφάλισαν τρόφιμα με τις 7100 λίρες της SOE και βρήκαν τις σωστές επαφές στην Αθήνα για να μην τρέχουν να βρουν «πατάτες» στην Σπερχειάδα.

 Με τις αγγλικές λίρες , χρηματοδότησαν και την αγορά γερμανικού χαρτιού για τον παράνομο εκδοτικό τους μηχανισμό, μέσω του κομμουνιστή συνεργάτη των Γερμανών Πετσόπουλου, που παρέμεινε έμπορος γερμανικού χαρτιού σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. 

 Κανείς αριστερός μακάκας δεν έχει αναρωτηθεί ποτέ πού έβρισε το χαρτί για τις προκηρύξεις του και τον παράνομο Τύπο το ΚΚΕ λίμιτεδ. 

 Η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος, έστειλε συνολικά περίπου δύο εκατομμύρια χρυσές λίρες στην Κατεχόμενη Ελλάδα για «να λιπάνει τη μηχανή της Αντίστασης» .

 Και οι περισσότερες έπεσαν από την πλευρά του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την έγγραφα, των βρετανικών υπηρεσιών, την περίοδο 1942-1944 ρίχτηκαν με αλεξίπτωτο , συσκευασμένες σε βαρελάκια από αλουμίνιο, περίπου 1.300.000 χρυσές λίρες. Από αυτές 250-300.000 έπεσαν στις περιοχές του ΕΔΕΣ και 1.000.000, στην «Ελεύθερη Ελλάδα» του ΕΛΑΣ, ενώ περίπου 700.000 έφθασαν με τα υποβρύχια, είτε στη μυστική βάση της SOE στην Αντίπαρο, είτε στην Αττική, και μοιράστηκαν στην Αθήνα με την περίφημη αναλογία 7 προς 10.

 Για τις «παραδόσεις», υπάρχουν όλες οι γραφειοκρατικές αποδείξεις στους φακέλους. Υπάρχουν και τα «τοπογραφικά» για τις περιοχές των ρίψεων, και οι ημερομηνίες και τα σήματα προς το Κάιρο των συνδέσμων της SOE με τις επιβεβαιώσεις παραλαβής.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, μόνος σου τα γράφεις. Οι Άγγλοι έδωσαν τις λίρες στις αντιστασιακές οργανώσεις με αναλογία 7 προς 10. Όχι γιατί αγαπούσαν περισσότερο τον ΕΛΑΣ, αλλά γιατί ήταν μαζικότερος. Εσύ όμως επικεντρώνεις πάντα στους κακούς κομμουνιστές. Οι λίρες που δόθηκαν στον ΕΔΕΣ πήγαν σε καλή μεριά να υποθέσω;

Ανώνυμος είπε...

Χατζαρα κανεις κατι καλό στο μπλοκ σου. Και το λέω αυτό μετά βεβαιότητας γιατί παρατηρώ ότι σε παρακολουθούν και σε διαβάζουν ανελλιπώς εβραιοι και κομ-μουνια.

Ανώνυμος είπε...

Το ζητούμενο όμως δεν είναι να διαβάζουν τον Χατζάρα οι Εβραίοι και τα κομμούνια. Το ζητούμενο είναι να τον διαβάζουν Έλληνες που να ξέρουν τι είναι μπλογκ και τι είναι μπλοκ...

Ανώνυμος είπε...

at Τετ Σεπ 22, 12:06:00 π.μ.

Λάμδα, προχώρα στο παρασύνθημα.