18/1/24

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1941, 83η Ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ  ΣΤΙΣ 10.30 το πρωί της 18ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1941  επέδωσε στον Βρετανό Πρέσβη  τη ΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ που προσέφεραν. Συνέταξε και ενημερωτικό σηεμίωμα προς τον Βασιλιά, ο οποίος το έδωσε στους Άγγλους και οι οποίοι  το έδωσαν στο ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών το 1979.ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 18ης ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΑΔΥΝΑΜΟΣ.

ΤΟ ΕΜΕΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟ 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΆΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΝΟΤΑΣ ΤΗΣ 18ης Ιανουαρίου



Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 18 Ιανουαρίου 1941στο πολεμικό Ανακοινωθέν No. 225 ανέφερε:

 "Στο ελληνικό μέτωπο, στον τομέα της 11ης Στρατιάς, αποκρούστηκαν εχθρικές επιθέσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη βάση μας στα Δωδεκάνησα. Η αποτελεσματική αντιαεροπορική αντίδραση, τον υποχρέωσε να αποσυρθεί ρίχνοντας βόμβες άτακτα στην ύπαιθρο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

. Στην Κυρηναϊκή δράση πυροβολικού και οι περιπόλων  στο μέτωπο του Τομπρούκ. Καταρρίφθηκε ένα αεροσκάφος τύπου Hurricane.. 

Η πολεμική μας αεροπορία βομβάρδισε εγκαταστάσεις και αποθήκες της εχθρικής βάσης του Πορτ Σουδάν.  Οι αεροπορικές επιδρομές του αντιπάλου σε      Γκιγκίγκα, Μπερμπέρα, Ντιρέ Ντάουα, Γκούρα και Τοσέλι, δεν προκάλεσαν ζημιές".

Από τα αρχεία του ΓΕΣ προκύπτει ότι στις επιθέσεις «τοπικής σημασίας» του Διαγγελέα σκοτώθηκαν:

Στο ύψωμα Μάλι Σπατ ( Τεπελενίου) ο Στρατιώτης ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, 32 ετών   Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων.
Στο Μάλι Σπατ εξαφανίστηκε και ο Στρατιωτης ΤΑΜΠΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  24 ετών και αυτός του 40ου Συντάγματος Ευζώνων .
 Στο ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου)
 φονεύθηκε οΣτρατιώτης
 ΚΡΑΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 
του  39ου 
Σύνταγματος Ευζώνων, του Μεσολογγίου, Ήταν 29 ετών. Την ίδια ημέρα σκοτώθηκε και Στρατιώτης ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 
31 ετών που υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η σύλληψη στην Θεσσαλονίκη του εβραίου ταχυδρόμου Γρηγόρη Ισαάκοβιτς Ποζνιάσκι που έφερνε χρήματα στους συντρόφους

  Το Ποζνάσκο ήταν παραλαγή του Ποζνιάσκι δηλαδή κάποιου Σαλανικιού από το Πόζναν.