30/1/24

Η 30η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 30η Ιανουαρίου είναι η 30η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Στο δίσεκτο 2024 απομένουν 336 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1018 . Ο Ερρίκος Β’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γνωστός επίσης ως Άγιος Ερρίκος υπέγραψε την Συνθήκη του Μπάουτσεν με τον Μπόλεσλαβ Α τον Γενναίο της Πολλωνίας και έληξε το γερμανο-πολωνικό πόλεμο.

1413.‎‎ Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ΣΤ ́ συγκάλεσε  τις Γενικές Τάξεις    Ο Μπάλσα Γ της Ζέτας επικύρωσε την ειρηνευτική συνθήκη με τη Βενετία που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. 

1648 .Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε η συνθήκη του Μύνστερ, με την οποία έληξε η σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Επαρχιών των Κάτω Χωρών. και της Ισπανίας.

1649 . Αποκεφαλίστηκε στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Καρόλος Α που είχε καταδικαστεί για προδοσία.

1661. Στην επέτειο εκτέλεσης του Καρόλου, ξεθάφτηκε από το Αβαείο του Γουέστμινστερ ο Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας Όλιβερ Κρόμγουελ, που είχε πεθάνει δυο χρόνια πριν και εκτελέστηκε τελετουργικά, από τους αντιπάλους του. Η νεκροκεφαλή του του, καρφωμένο σε ένα κοντάρι έμεινε εξω από το Γουέστμινστερ καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου B' έως το 1685. 

 1667 .Με την υπογραφή της ανακωχής του Αντρούσοβο έληξε ο δωδεκαετής Ρωσοπολωνικός πόλεμος. Η Πολωνία αποδεχόταν τη ρωσική κυριαρχία στο Σμόλενσκ, το Κίεβο και στις περιοχές της Ουκρανίας στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. 

 1822. Τουρκικά πλοία αποβίβασαν 800 άνδρες για να καταλάβουν το Νεόκαστρο της Μεθώνης. Οι Έλληνες μαζί με 50 φιλέλληνες υπό τον Γερμανό Κάρολο Νόρμαν χάρη στις εύστοχες βολές πυροβολικού απέκρουσαν τις τουρκικές επιθέσεις. 

 1823. Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου από τη μοναχή Πελαγία. 

 1880. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ' ευλόγησε τα θεμέλια του νέου  κτηρίου της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο λόφο του Φαναρίου. 

1889.Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αρχιδούκας Ροδόλφος, βρέθηκε νεκρός μαζί με την ερωμένη του, βαρόνη Μαρία Βετσέρα, στο Μάγιερλινγκ

 1901. Στη Μόσχα δόθηκε η πρεμιέρα των Τριών Αδελφών του Άντον Τσέχωφ. 

 1923. Μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και τη μικρασιατική καταστροφή υπογράφηκε στην Λωζάνη στις 17/30 Ιανουαρίου η Σύμβαση για την Υποχρεωτική Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας η οποία στη συνέχεια κατέστη μέρος της Συνθήκης της Λωζάνης. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρέθηκαν οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης της Ίμβρου και Τενέδου και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης. 

 1925. Η τουρκική κυβέρνηση απέλασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ’, με βάση τη σύμβαση περί ανταλλαγής πληθυσμών. γιατί δεν ήταν τούρκος υπήκοος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επιβιβάστηκε στο τρένο και στάλθηκε στην Ελλάδα.

1928. Στο Ηράκλειο, έγινε παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης. Πάνω από 5.000 ένοπλοι κύκλωσαν τη νομαρχία. Οι διαμαρτίες των αγροτών πέτυχαν την αποφυλάκιση των κρατουμένων για χρέη. 

1932. Μετά το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου καταργήθηκε η ποτοαπαγόρευση στη Φινλανδία

1933. Ο Αδόλφος Χίτλερ ορκίστηκε ως καγκελάριος της Γερμανίας.

1934.Η βουλγαρική κυβέρνηση επέβαλε κρατικό μονοπώλιο στο σιτάρι και τη σίκαλη.

1937. Έληξε στη Μόσχα η δεύτερη δίκη των τροτσκιστών, που αποτελούσαν το λεγόμενο «αντισοβιετικό τροτσκιστικό κέντρο», στους οποίους περιλαμβάνονταν οι Καρλ Ραντέκ, Γκεόργκι Πυατακόφ, και Γκριγκόρι Σοκόλνικοφ, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου Όλοι οι 17 κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι. Δεκατρείς εκτελέστηκαν, και οι υπόλοιποι στάλθηκαν στα γκουλάγκ και πέθαναν εκεί. Ο Καρλ Ράντεκ κατά την ομολογία του έκανε λόγο και για μια επιπλέον πολιτική πτέρυγα αντιφρονούντων ανεξάρτητη από αυτή του Τρότσκυ και του Ζινόφιεφ, εμπλέκοντας τον Νικολάι Μπουχάριν.
Ο Αδόλφος Χίτλερ δήλωσε στο Ράιχσταγκ ότι η Γερμανία απέσυρε την υπογραφή της από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1940. Το Γερμανικό Υποβρύχιο U-55 βύθισε στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά της Κορνουάλλης, το 5085 τόνων ελληνικό φορτηγό «Keramiai» του εφοπλιστή Λυκιαρδόπουλου που συμμετείχε σε νηοπομπή. Διασώθηκαν από τα συνοδευτικά πλοία 35 μέλη του πληρώματος. 
1941. Ο Αλέξανδρος Κορυζής υπέγραψε τον ΑΝ 2250/1940 για τον «Αστικό Κώδικα» και τον ΑΝ 2783/1941 που ήταν « ο Εισαγωγικός Νόμος του νέου αστικού κώδικα, που εκπόνησε επιτροπή νομομαθών υπό τον καθηγητή Γεώργιο Μπαλλή».


1942. Ο στρατάρχης Ρόμελ μπήκε στη Βεγγάζη ανακαταλαμβάνοντάς την από τους Άγγλους.

1943. Μέσω ραδιοφωνικής μετάδοσης ο στρατάρχης Φον Πάουλους πληροφορήθηκε στο Στάλιγκραντ ότι ο Φυρερ τον προήγαγε σε στρατάρχη. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τους 24ωρους βομβαρδισμούς του Βερολίνου. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση Τσόρτσιλ - Ινονού σε βαγόνι τρένου στο σιδηροδρομικό σταθμό των Αδάνων.

1945.Το γερμανικό κρουαζιερόπλοιο Βίλχελμ Γκούστλοφ που μετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης της Ανατολικής Πρωσίας δέχτηκε στη Βαλτική Θάλασσα (Ώρα 21.10) χτυπήθηκε από τρεις τορπίλες από το ρωσικό υποβρύχιο «S-13» . Διασώθηκαν μόνο 1.239 από τους 8.000 που μετέφερε. Ο Χίτλερ έκανε την τελευταία δημόσια ραδιοφωνική ομιλία του με την ευκαιρία της 12ης επετείου της ανάληψης της εξουσίας. Μέσω ραδιοφωνικής μετάδοσης ο στρατάρχης Φον Πάουλους πληροφορήθηκε στο Στάλιγκραντ ότι ο Φυρερ τον προήγαγε σε στρατάρχη. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τους 24ωρους βομβαρδισμούς του Βερολίνου. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση Τσόρτσιλ - Ινονού σε βαγόνι τρένου στο σιδηροδρομικό σταθμό των Αδάνων. Η  τριμελής Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ πέρασε τα  "σύνορα"  και πήγε στη Λειβαδιά καθόδόν προς τη Βάρκιζα.


1948 .
Ο πασιφιστής και  πνευματικός ηγέτης της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί από ένα φανατικό ινδουιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.Ο Μαχάτμα Γκάντι πυροβολήθηκε  καθώς πήγαινε σε συγκέντρωση προσευχής λίγο μετά τις 5 μ.μ. τοπική ώρα. Ο επιτιθέμενος τον πυροβόλησε τέσσερις φορές. 
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Παντίτ Νεχρού στο ραδιοφωνικό διάγγελμα προς τον ινδικό λαό είπε: «Δεν ξέρω πώς να το θέσω. Ο Πατέρας του έθνους δεν είναι πια μαζί μας. (...) Τώρα που το φως της ζωής μας έχει σβήσει, απλά δεν ξέρω ακριβώς τι μπορώ να σας πω ή πώς να σας το πω. Ο αγαπημένος μας ηγέτης δεν είναι πια μαζί μας».


1953.
Ο Υπουργός Συντονισμού του Παπάγου ανακοίνωσε την απορρόφηση της Τραπέζης Αθηνών από την Εθνική. Στην Νεα Υόρκη τα υποκαταστήματα Εθνικης και Αθηνών συνενώθηκαν στην «Ατλάντικ Μπάνκ» της οποίας την διοίκηση ανέλαβε ο Κωστας Ηλιάσκος διοικητής της «Αθηνών».


1967. Ο Πάπας Παύλος ΣΤ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ Νικολάι Ποντγκόρνι , τον σοβιετικό ηγέτη που επισκέφθηκε το Βατικανό.

1966. Ο συμβιβασμός του Λουξεμβούργου για τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία στην ΕΟΚ.


1968. 
Άρχισε η επίθεση Τετ στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Το Τετ είναι ο εορτασμός του νέου έτους στο σεληνιακό ημερολόγιο και θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή του Βιετνάμ. Ξημερώνοντας η πρώτη μέρα του Τετ, στις 30 Ιανουαρίου, στρατιώτες του Βορείου Βιετνάμ και του Νοτιοβιετναμέζικου Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιδρομή, έφτασαν μέχρι την Σαϊγκόν, πολιορκώντας για 6 ώρες την ίδια την αμερικανική πρεσβεία. Επιθέσεις έγιναν σε 100 πόλεις στο Νότιο Βιετνάμ.

1969. Οι Μπιτλς έκαναν στην ταράτσα της δισκογραφικής τους εταιρίας την τελευταία συναυλία τους, πριν από τη διάλυσή τους. Διήρκεσε 42 λεπτά και διαλύθηκε από την αστυνομία.

1972 .Η «Ματωμένη Κυριακή» στο Λοντόντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Άγγλοι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά μιας απαγορευμένης αλλά ειρηνικής πορείας 10.000 αόπλων καθολικών, που ζητούσαν την αποχώρηση των Βρετανών από τη Βόρειο Ιρλανδία και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Δεκατρείς διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί πυροβολήθηκαν πισώπλατα, καθώς έτρεχαν για να αποφύγουν τα τεθωρακισμένα οχήματα των Βρετανών. Το Πακιστάν αποχώρησε από την Κοινοπολιτεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για να αναγνωρίσουν το Μπαγκλαντές.

1988. Η συμφωνία του «όπλου παρά πόδα». Συνάντηση Νταβός του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ. Έβαλαν το Κυπριακό στο «ράφι» για το οποίο είπε στη Βουλή ο Ανδρέας το, «Mea culpa».

1990. Η αλυσίδα εστιατορίων McDonald's ‘άνοιξε το  πρώτο της κατάστημα  στη Μόσχα στην οδό Μαλαγια Μπρόναγια.Περίπου 15.000 άνθρωποι περίμεναν  στην ουρά.

1992‎‎ . Η Αργεντινή άνοιξε τα αρχεία της σχετικά με τους Ναζί που κατέφυγαν στη Νότια Αμερική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.‎

1996. Η κρίση στα Ίμια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον με τον Κ. Σημίτη και την Τουρκάλα Πρωθυπουργό Τσιλέρ, αποσοβείται η ένταση και απομακρύνεται η απειλή πολέμου. Καμία σημαία, ούτε στρατεύματα δε βρίσκονται στα Ίμια, σύμφωνα με τις αμερικανικές συμβουλές. 

2000. Συντριβή ενός A310 κοντά στο Αμπιτζάν. 169 άνθρωποι σκοτώθηκαν .Το μεγαλύτερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της Ακτής του  Ελεφαντοστού και του αεροσκάφους A310.

2001. Υπογράφηκε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

2002. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγόρησε  το Σερβοδικείο της Χάγης   για «εχθρική και κακοήθη επίθεση» εναντίον του.

2003. Οι ηγέτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, (Δανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία) υπέγραψαν μια  κοινή έκκληση  που δημοσιεύτηκε στην αγγλική εφημερίδα "The Times" για να να συνταχθούν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα τους κατά του Ιράκ.                           Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας επικύρωσε τη συμφωνία για τη διπλή υπηκοότητα της ΟΔΓ και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

2005‎‎. Στις κοινοβουλευτικές του Ιράκ, οι υπέστησαν συντριπτική ήττα  

2013: Επιτυχής εκτόξευση ενός KSLV-1. Η Νότια Κορέα έγινε η 11η διαστημική δύναμη στον κόσμο.

2014 . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε σε συνέντευξη στη Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας ότι δεν κατανοεί γιατί οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο βρίσκονται συνεχώς στην αντιπολίτευση .Ο Νίκολιτς δήλωσε επίσης ότι συμβούλευσε τους πολιτικούς που ηγούνται των Σέρβων στο Μαυροβούνιο να αποδεχθούν το καθεστώς της εθνικής μειονότητας,

2020.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε  την επιδημία του κορωνοϊού  ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: