22/1/24

22 Ιανουαρίου 1941. Η 87η ημέρα του Πολέμου. Η μεγάλη είδηση στις εφημερίδες ήταν η τελική επίθεση των Αγγλων για κατάληψη του Τομπρούκ. Ο Μεταξάς χαροπάλευε. Το Δράμα του υψώματος 1630.

 

Στις 22 Ιανουαρίου 1941,  στο Ύψωμα 1630 στα Νοτιοανατολικά του Τεπελενίου , που το είχε καταλάβει το 39ο Σύνταγμα Ευζώνων του Μεσολογγίου καταγράφηκε ο θάνατος ενός Δεκανέα και 6 στρατιωτών του, από το ψύχος. 

 Πέθαναν ο Στρατιώτης ΖΩΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, 23 ετών από το Παλαιοχωράκι Ναυπακτίας , ο Δεκανέας ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, 24 ετών από τα Μαχαιρά Βόνιτσας , ο 25χρονος Στρατιώτης ΛΩΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, από το Ζευγαράκι Μεσολογγίου, ο 25χρονος Στρατιώτης ΜΙΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ από τον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας , ο 24χρονος Στρατιώτης.  ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, από τα Μπουρλέσια Μεσολογγίου , ο Στρατιώτης ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, από την  Παντάνασσα Τριχωνίδας 26 ετών και ο Στρατιώτης ΣΑΦΑΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, από τους Παπαδάτες  24 ετών.

Οι Καλαματιανοί , το απόσπασμα του Σ/χη Κετσέα,κατόπιν λυσσώδους αγώνος σώμα προς σώμα με  κατέλαβε το ύψωμα ύψωμα 731 ή Σπί Καμαράντ), της Τρεμπεσίνας. Ήταν μια ακόμα επιχείρηση τοπικής σημασίας. Εκεί άφησαν τα κόκκαλο τους ο Στρατιώτης του 90ου ΣΠ. Νικόλαος Ζόμπολας 33 χρόνων  από τη Πύλο, ο  Μόνιμος Επιλοχίας , του 16ου ΣΠ. Κωνσταντίνος Κοτσόβολος 27 ετών από την Κυπαρισσία και ο Στρατιώτη του 90ου ΣΠ . Παναγιώτης Δημητρόπουλος. 

Άλλες τοπικής σημασίας μάχες έγιναν στο Μπάλι της Κλεισούρας και  στην περιοχή Μπούμπεσι.

Οι Ιταλοί ανακοίνωσαν «τοπικές δράσεις» στο «ελληνικό μέτωπο», στον τομέα της 11ης Στρατιάς. 

Ανακοίνωσαν ακόμα ότι βομβάρδισαν «στρατιωτικούς στόχους στη  Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πρέβεζας και την Κέρκυρα. Βομβάρδισαν και την Χειμάρρα αλλά δεν το ανακοίνωσαν. Ανακοίνωσαν και (κάπου) «στο Αιγαίο, τα Ιταλικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν σε ατμόπλοια αγκυροβολημένα σε μια βάση και ένα πετρελαιοφόρο χτυπήθηκε». Τ

ο Γενικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων  στα ανακοινωθέν 229 μίλησε και για την επίθεση στο Τομπρούκ. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας προηγήθηκε ναυτικός βομβαρδισμός που διήρκεσε μέχρι την αυγή και διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας από συνεχείς επιδρομές εχθρικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Τρεις αυστραλιανές μεραρχίες, ενισχυμένες από δύο συντάγματα βαρέως πυροβολικού, δύο τεθωρακισμένες μεραρχίες και έναν γαλλικό μηχανοκίνητο σχηματισμό των λεγόμενων αντιφρονούντων, συμμετέχαν στην επίθεση. Μέχρι το τέλος της ημέρας, μετά από σκληρές μάχες, ο εχθρός είχε καταφέρει να διεισδύσει στη γραμμή των οχυρών στον ανατολικό τομέα».

 Οι Αθηναίοι το πρωί της 22ας  διάβαζαν στην Καθημερινή ότι «Η μεγάλη βρεταννική επίθεσις κατά του Τομπρούκ εξαπελύθη τας πρωινάς ώρας της σήμερον, μετά δύο εβδομάδων επιμελή προπαρασκευήν και κατόπιν των ορμητικών επιδρομών, τας οποίας ενήργησεν η αγγλική αεροπορία εναντίον της πόλεως. Αι επιχειρήσεις εναντίον της μεγάλης αυτής ιταλικής βάσεως εξελίσσονται ικανοποιητικώς. Η τύχη της πόλεως θεωρείται κριθείσα» , αλλά μέσα στην ημέρα τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας κατέλαβαν το Τομπρούκ και 25000 Ιταλοί παραδόθηκαν. 

Στις 22 Ιανουαρίου 1941, αποχώρησε άπρακτος από τη Σόφια ,            ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ντόνοβαν, ο οποίος πήγε στη Βουλγαρία για να αποτρέψει μια συμμαχία της με τη Γερμανία. 

Στο Βουκουρέστι, και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας εισέρεαν χιλιάδες αγρότες για να υποστηρίξουν τους πολιορκημένους από τον Στρατό του Αντονέσκου, Λεγεωνάριους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γερμανού εκπρόσωπου, Νόυμπάχερ και του Χόρια Σίμα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. 

Το Κίνημα των Λεγεωνάριων συμφώνησε να σταματήσει κάθε αντίσταση και ο  Στρατηγός Αντονέσκου δεσμεύθηκε να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Κινήματος των Λεγεωνάριων ή των μαχητών του.

 Συνελήφθη ο ελληνικής καταγωγής αλλά τούρκος υπήκοος Δημήτριος Σαράντος ως πράκτορας της Ιντέλιζενς Σέρβις και δράστης της δολοφονίας του γερμανού ταγματάρχη Ντόριγκ.

Οι Λεγεωνάριοι με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν τον μασόνο Αντονέσκου ότι έχει συμπάθειες «με τη βρετανική κυβέρνηση των μασόνων », και ότι ο ίδιος έβαλε τον Δημήτριο Σαράντο να σκοτώσει τον γερμανό ταγματάρχη για να εκθέσει τον Υπουργό ασφαλείας Κωνσταντίν Πετροβισέσκου που υποστήριζε τους λεγεωνάριους.

 Ο Μουσολίνι ζήτησε από τον Χίτλερ  την αποστολή και άλλων γερμανικών αεροπλάνων εις την Ιταλίαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: