30/1/24

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ 6,7,8, ΚΑΙ 9 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 

ΑΠΑΙΤΟΥΝ:

Αυξήσεις δώρα και συμβάσεις

 
ΤΩΡΑ

για τους δημοσιογράφους !...

Με αποκλεισμούς και καταγγελίες  για παρατράγουδα πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα οι εκλογές για την  ανάδειξη νέας Εφορευτικής Επιτροπής στην Ένωση Συντακτών. 
Ήταν η πρόβα τζενεράλε για συνέχιση της συνεργασίας  συνδικαλιστών του κλίματος Σαμαρά-Σύριζα  και  στις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ που θα γίνουν στις 6, 7, 8 και  9 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ   οδός Ακαδημίας 20. 

Η απάντησή μας συνάδελφοι πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές και η καταψήφιση της απερχόμενης διοίκησης, που θέλει τώρα  να βάλει ΠΑΡΑΝΟΜΑ από το παράθυρο στην ΕΣΗΕΑ, τουλάχιστον 600 μέλη από την ΕΣΠΗΤ, μήπως και κρατήσει τον έλεγχο!  Ώστε να επαναλάβει το σκάνδαλο του ΕΔΟΕΑΠ και στην ΕΣΗΕΑ. Kαι βάζοντας  πλάτη στην Κυβέρνηση για την χειραγώγηση δημοσιογράφων και κοινής γνώμης.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ λοιπόν για την θλιβερή σύμπραξη στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ που έχει κάνει εργαλεία διαπλοκής:

1. Το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ,  με χορηγίες  εκατομμυρίων ευρώ  χωρίς έλεγχο, με αναθέσεις δίχως διαγωνισμούς και συμφωνίες με χορηγούς ώστε να πληρώνουν εκείνοι κατ΄ ευθείαν τους αναδόχους. Έτσι δεν γίνονται διαγωνισμοί, δεν υπάρχουν προϋπολογισμοί και δεν γίνεται έλεγχος εργολάβων και πληρωμών από το Ταμείο της Ένωσης, ενώ δεν υπάρχουν ούτε πρωτόκολλα παράδοσης- παραλαβής. 

2. Τον ΕΔΟΕΑΠ με ΔΗΘΕΝ γενική συνέλευση από απόσταση για να ακούγεται  μόνο …ο Πρόεδρος και  να θεωρεί ότι τον ...αποθεώνουν λιγότεροι από 500 ασφαλισμένοι μέσω διαδικτύου, σε σύνολο 18.000!  Την ίδια στιγμή όμως, παροχές, δώρα και εφάπαξ κόβονται όλο και περισσότερο και οι διαμαρτυρίες πνίγονται όπως-όπως ή και με εκβιαστικά διλήμματα!

3. Τα μισά από τα αποθεματικά της  ΕΣΗΕΑ (απ΄ όσα έχουν μείνει, δηλαδή) είναι με επιτόκια ψίχουλα σε κλειστό λογαριασμό στην Τράπεζα συμφερόντων Βαρδινογιάννη, με μια δουλική εισήγηση στο Δ.Σ που ψήφισε η πλειοψηφία. 

4. Την Επιτροπή Λογοκρισίας που λειτουργεί στους κυβερνητικούς μηχανισμούς, με έγκριση και συμμετοχή εκπροσώπων της πλειοψηφίας του Δ.Σ,  για να μοιράζεται ζεστό χρήμα εκατομμυρίων ευρώ σε εκδότες και άλλους ή για να εξοφλούνται με κονδύλια του προϋπολογισμού  οφειλές τους σε Ταμεία!

Η σύμπραξη, που με πλειοψηφία  στο ΔΣ, ελέγχει την ΕΣΗΕΑ  και τον ΕΔΟΕΑΠ, τα δίνει ΟΛΑ  στους εργοδότες. Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για τη σύμπραξη αυτή  δεν έχουν τέλος.

Τελευταίο δωράκι στους καναλάρχες είναι η αναβολή μέχρι το Σεπτέμβριο τους 2024 της υπογραφής νέας ΣΣΕ, χωρίς όμως δέσμευση για αυξήσεις μισθών (!) όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση με τους καναλάρχες (ΕΤΗΕΣΕ) η οποία πραγματοποιήθηκε  στις 7 Δεκεμβρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Έτσι μπαίνουμε στην Τρίτη δεκαετία Χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Από το 2008 έχουν  μείνει οι συνάδελφοι με μισθούς 40-60 % κάτω από την ΣΣΕ που ίσχυαν το  2010 στις εφημερίδες, στις τηλεοράσεις, στις ιστοσελίδες και στα ραδιόφωνα και με ωράριο λάστιχο. 

Στις εφημερίδες, οι συνάδελφοι, αν δεν κόβουν μπλοκάκι, δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις και έχουν υποχρεωθεί να παραχωρήσουν στα αφεντικά  τα συντακτικά  (πνευματικά και συγγενικά) δικαιώματά τους.
Επίσης, έχουν υποχρεωθεί να υπογράφουν ρήτρα εχεμύθειας (!) υπέρ του εργοδότη και εξαναγκάζονται να δηλώνουν συνυπεύθυνοι με τον εκδότη για τα παιχνίδια που στήνει η διαπλοκή! Συνήθως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΑ. Η καθημερινή δουλειά γίνεται από το σπίτι υποχρεωτικά και οι συντάκτες πληρώνουν τα έξοδα για κινητά και διαδίκτυο! 

Στην ΕΡΤ, τα δημοτικά ραδιόφωνα, το ΑΠΕ και στα γραφεία Τύπου ένα συμβόλαιο μεταξύ ΕΣΗΕΑ και κάποιου υπουργού (!) εμφανίζεται από πέρυσι ως ΔΗΘΕΝ  ΣΣΕ, την οποία όμως ΔΕΝ αναγνωρίζει ούτε το υπουργείο Εργασίας! 
Και δεν λέει κουβέντα για μισθούς.  Απλώς έχει αυξήσει κατά μία ώρα το ημερήσιο ωράριο, κάτι που σημαίνει στην ουσία μείωση μισθών, αφού οι συντάκτες παίρνουν τα ίδια ή λιγότερα λεφτά δουλεύοντας περισσότερες  ώρες!

Στο ΑΠΕ, ακόμα οφείλουν στους εργαζόμενους και τα κλιμάκια από τις παλιές συμβάσεις.

Στην ΕΡΤ,  οι παλιές συμβάσεις είναι στον αέρα και η  τελευταία έχει υπογραφεί  για το 2008-2009!  Προς το παρόν η  διοίκηση Ζούλα αντί για αυξήσεις, δίνει στους μόνιμους κάτι ψίχουλα  για «τροφεία», που κι αυτά  είναι κομμένα στη μέση, με την ακρίβεια να καλπάζει και άλλα κόλπα της διοίκησης. 
Οι μόνιμοι συντάκτες στην ΕΡΤ μπαίνουν σε ψυγεία ή στριμώχνονται σε βάρδιες  στο newsroom. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι ...φορτώνονται ξενύχτια σαββατοκύριακα και βάλε, χωρίς ΣΣΕ.  Δεν πληρώνονται υπερωρίες, νυχτερινά ή πρόσθετη αμοιβή.  
Οι ιδιώτες παραγωγοί  έχουν μπει ακόμη και στις ειδήσεις, με ηθοποιούς και τραγουδίστριες να ...υποδύονται τους δημοσιογράφους παίρνοντας συνεντεύξεις! 
 
Οι συνταξιούχοι συνάδελφοι ακόμη ψάχνουν μεγάλο μέρος από αναδρομικά, δώρα και τόκους  από τις περικοπές  του Κατρούγκαλου και του Βρούτση.  Οι αγωγές που υπέδειξε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ με ακριβοπληρωμένους εξωτερικούς δικηγόρους δικής της επιλογής, είναι στον αέρα. Βγήκαν αόριστες!
Σε αντίθεση με τον νομικό χειρισμό που υπέδειξαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ  και είχε αποτέλεσμα, αφού  ΜΟΝΟ σε αυτήν την περίπτωση, ΗΔΗ  εκδίδονται  αποφάσεις Εφετείου που είναι τελεσίδικες.

Μόνο αν αλλάξει η διοίκηση στην ΕΣΗΕΑ θα αλλάξει η ζωή μας…
Απαιτούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση: 

-Συλλογικές συμβάσεις εργασίας  με  αυξήσεις σε μισθούς και δώρα για όλους τους εργαζόμενους
 -Συντάξεις με πραγματικές αυξήσεις και δώρα από τον ΕΦΚΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ όπως λέει κα η απόφαση του ΣτΕ ( 2287/15). 
- Οι επαγγελματικές δαπάνες των συναδέλφων ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ την φορολογία.
- Προγράμματα για επιδότηση των ανέργων και συνθήκες αξιοπρέπειας για κάθε δημοσιογράφο. 
                                                                                                  

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://youtu.be/c2EI38PhQPs?si=jdPsshIJbTZxqAkU