27/1/09

Η πραγματική κοινωνική επανάσταση τώρα αρχίζει.

Διαστάσεις εξέγερσης παίρνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Σπύρος Χατζάρας

Οι αγρότες, απελπισμένοι, (χωρίς τα κόμματα να τους τραβάνε πια από το μανίκι) , μπήκαν μπροστά, (παρά τις επαναστατικές θεωρίες για την « εργατική τάξη») , και βρίσκονται στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων, περιμένοντας στα μπλόκα, τους εργάτες, τη νεολαία, και τους μικρομεσαίους.
Η εξέγερση των αγροτών, εφ' όσον συνδεθεί με κινητοποιήσεις των εργαζομένων, και δεν προδοθεί εκ των έσω, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολιτικές εξελίξεις. Η ολομέλεια της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε την Δευτέρα ,τάχθηκε υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή για συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις όταν κριθεί σκόπιμο ανάλογα με τις εξελίξεις .
Το τέλος της σημερινής αγροτιάς και γεωργίας είναι απολύτως ορατό με την σημερινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική .

Το αδιέξοδο ανάμεσα στο πρόβλημα επιβίωσης των αγροτών, και τις ευρωπαϊκές ασπιρίνες που προσφέρει η κυβέρνηση, είναι απόλυτο.

Από αύριο οι αγρότες θα συγκεντρωθούν σε περισσότερα...μπλόκα σε όλη την Ελλάδα .
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ομολόγησε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες, αφού αυτό δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο» και ισχυρίστηκε ότι «ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αγροτών» και «δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων» .

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους αγρότες ήταν σαφές. «Ούτε ένα ευρώ, παραπάνω».
«Αυτό μπορεί να κάνει η κυβέρνηση», δήλωσε , ο κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι, «η κυβέρνηση έδωσε 500 εκατ. ευρώ, παρά τα στενά περιθώρια της οικονομίας» , και κάλεσε τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους.
Ενώ δόθηκαν στο άψε-σβήσε 28 δις στους «φτωχούς τραπεζίτες» το «κοινοτικό κεκτημένο» δεν επιτρέπει να δοθούν άλλα 500 εκ. για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το εισόδημα του 2009 αλλά το τι θα γίνει μετά το 2013.
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, από 18 μπλόκα, δήλωσε ότι οι προτάσεις του υπουργείου προκαλούν απογοήτευση στους αγρότες και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών .
Η «εξέγερση» των αγροτών, επεκτάθηκε στην Πελοπόννησο, ενώ στη Μακεδονία συμμετέχουν πλέον και οι κτηνοτρόφοι. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων καλεί με ανακοίνωση τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλοκ των αγροτών, ή να δημιουργήσουν νέα κτηνοτροφικά, στη Γαλάτιστα και στο Στίβο Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Φλώρινα.
Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν: οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα, αποζημιώσεις για την καλοκαιρινή ξηρασία και έλεγχο της αγοράς και των τιμών κτηνοτροφικών προϊόντων.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ενωσης και πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτρης Καμπούρης η ενίσχυση του μπλοκ στα διόδια Μαλγάρων από κτηνοτρόφους θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Είπε επίσης, ότι ανάλογες προετοιμασίες κινητοποιήσεων γίνονται από συναδέλφους του και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αποφάσισαν από κοινού, για αύριο Τρίτη, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Σάμου και ο Σύλλογος των αγροτικών συνεταιρισμών.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι δεν συμμετείχαν, επισήμως, στη σημερινή συνάντηση, δήλωσαν ότι δεν αποχωρούν από το μπλόκο του Ισθμού της Κορίνθου και ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό αύριο Τρίτη. Την απόφαση να παραμείνουν στη θέση « Πλατάνι», συνεχίζοντας τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων -Ηρακλείου πήραν το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες των Χανίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων του νομού Ηλία Χαλακατεβάκη, μετά και τις νέες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προέκυψε κάτι θετικό και αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες των Χανίων, που το πρωί της Τρίτης θα αποκλείσουν ξανά τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση των αγροτών του Ηρακλείου να προχωρήσουν από το μεσημέρι της Τρίτης σε αποκλεισμό της εθνικής οδού στη θέση «Λινοπέραματα».

Την Εθνική Οδό Τρικάλων-Καλαμπάκας απέκλεισαν το μεσημέρι της Δευτέρας αγρότες, στο ύψος του κόμβου Βασιλικής στο νομό Τρικάλων.
Τα μπλόκα παραμένουν στο Καστρο, στην Αλαμάνα, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια Λάρισας αλλά και στα Τέμπη. Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, του Κιλκίς, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, στο νομό της Χαλκιδικής. Το απόγευμα της Δευτέρας, έκλεισαν την Εγνατία Οδό στον κόμβο των Γρεβενών αγρότες της περιοχής.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα στις Σέρρες, αλλά και των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς.

Στα κομματικά παρασκήνια της Ν.Δ. αντί να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων συζητούν για «κακό επικοινωνιακό και πολιτικό χειρισμό» της υπόθεσης που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεφύγουν οι κινητοποιήσεις από τον έλεγχο.
Αντί να ασχολούνται με την πολιτική συζητούν με « αβάσταχτη ελαφρότητα», για τους «επικοινωνιακούς σχεδιασμούς», για την ανάκαμψη της εικόνας της κυβέρνησης μέχρι τον Μάρτιο.
To ΠΑΣΟΚ (που είναι σε μεγάλο βαθμό αμέτοχο) τονίζει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και σύγχυση, ενώ το ΚΚΕ, ( που προσπαθεί να ελέγξει ότι μπορεί) τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι ο διάλογος της κυβέρνησης αποδείχτηκε ένας στείρος μονόλογος του κ. Χατζηγάκη, χωρίς προτάσεις, που να δίνουν λύση στο πρόβλημα των αγροτών. Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν οδηγίες από το Indymedia.

Oι απολύσεις εργαζομένων αυξάνονται. 3.500 κατέγραψε το Δεκέμβριο το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ.
Οι επιχειρήσεις σε πρώτη φάση προσπαθούν να «απαλλαγούν» από συμβασιούχους , ενοικιαζόμενους και υπαλλήλους με προσωρινή απασχόληση. Ο απολυμένος δεν αντικαθίσταται. Χάνεται δια παντός η θέση εργασίας εξαιτίας της κάμψης της παραγωγικής δραστηριότητας
. Το καίριο κτύπημα θα δοθεί από τον τουρισμό. Τον Απρίλιο προσλαμβάνονται κατά παράδοση οι εποχιακοί υπάλληλοι στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της χώρας (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα ) και το Μάιο στις υπόλοιπες περιοχές .
«Ο περιορισμός των προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού θα κρίνει σε ποιο βαθμό θα ανατραπούν τα δεδομένα στην ελληνική αγορά εργασίας» .
“Μαύρη” σημαία ύψωσε ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων , ακολουθώντας την τραγική μοίρα της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως. Πάνω από 500 άτομα έχασαν τη δουλειά τους, μόνο στην Αττική τον τελευταίο μήνα – σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστών .
Πολλοί επιχειρηματίες ζήτησαν από τους εργαζόμενους , προκειμένου να μην απολυθούν ,να δεχτούν μείωση των αμοιβών τους 20-40% πρόταση που συγκρούεται με κάθε έννοια εργατικού δικαίου.

Εκτός από τη μείωση αποδοχών, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν και άλλα μέσα πίεσης προς τους εργαζόμενους. Κάποιες επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα και στην Πελοπόνησσο ήδη εφαρμόζουν εβδομάδα εργασίας 4 ημερών ενώ 900 άτομα τέθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε διαθεσιμότητα.

Τα σχέδιά τους για απολύσεις έχουν ανακοινώσει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Σε πρώτη φάση απομακρύνονται συμβασιούχοι και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι.

Το 30% έφτασε το ποσοστό της ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής . Πάνω από 1000 εργάτες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστών, έχουν να δουλέψουν 3-4 μήνες ενώ τα ημερομίσθια έχουν συμπιεστεί από 10% έως 30%.

Η κρίση στην αγορά συμπιέζει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων . Το ΙΚΑ σημείωσε κάμψη των εσόδων του 15% σε σχέση με πέρυσι, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται ακριβώς στον τομέα της οικοδομής.


Σε αναστάτωση βρίσκονται από το Μάιο οι εταιρίες πληροφορικής ,σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καθώς ο κύκλος των απολύσεων δεν έχει ακόμα κλείσει.

Απολύσεις έχουν ανακοινωθεί και στη ΛΑΡΚΟ. Το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομίας ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων.

Σε θέση μάχης για νέες κινητοποιήσεις βρίσκεται η ΓΣΕΕ που ζητά πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη θωράκιση της απασχόλησης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε “κούφιες πλαστές εξαγγελίες” τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πρότεινε να συσταθεί ταμείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με κεφάλαια κατ' αναλογία από τις τράπεζες ,με τη χρήση των εγγυήσεων από το πακέτο ενίσχυσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...