21/1/09

Χρεοκοπημένες οι τράπεζες στις ΗΠΑ;

Ενώ η Ουάσιγκτον γιόρταζε την ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα, η κρίση συνεχιζόταν στο City και στη Wall Street, με τις μετοχές του τραπεζικού τομέα να «βουλιάζουν» έτι περαιτέρω, τη στερλίνα να υποχωρεί σε νέο χαμηλότερο ρεκόρ και τους «γκουρού» των αγορών, τον Νουριέλ Ρουμπίνι και μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις.

Ο πρώτος δήλωσε πως οι ζημίες των αμερικανικών χρηματοοικονομικών ομίλων μπορεί να ανέλθουν στο αστρονομικό ποσό των 3,6 τρισ. δολαρίων, και εάν αυτό «επαληθευτεί τότε θα σημαίνει πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι αναξιόπιστο».

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Citigroup, η Bank of America και άλλες τράπεζες δείχνουν πως το σύστημα είναι χρεοκοπημένο», υποστήριξε ο κ. Ρουμπίνι, τονίζοντας πως «το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος πως το οικονομικό πακέτο της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι αρκετό για να αντιστρέψει την επιβράδυνση και πως τα κεφάλαια του προγράμματος Tarp (στο πλαίσιο του οποίου έγιναν κεφαλαιακές ενέσεις στις τράπεζες) διοχετεύθηκαν με «τυχαίο και περίεργο τρόπο», χωρίς «κάποιον σχεδιασμό». «Δυστυχώς έγινε κακή χρήση των κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Σόρος.

Η τιμή των αμερικανικών ομολόγων Treasuries υποχώρησε σημαντικά και η απόδοσή τους αυξήθηκε στο 2,42%, εν μέσω ανησυχιών για το κύμα εκδόσεων κυβερνητικού χρέους που θα ακολουθήσει, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα κυβερνητικά σχέδια διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Εικόνα ξεπουλήματος παρουσίασε και η βρετανική αγορά ομολόγων gilt με τις Κασσάνδρες να μιλούν ακόμη και για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βρετανίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των επτάμισι τελευταίων ετών έναντι του δολαρίου, κατά 3,81%, στα 1,3907 δολάρια, αλλά και το ευρώ έπεσε κάτω από το όριο των 1,29 δολαρίων, για πρώτη φορά από τις 10 Δεκεμβρίου. Το δολάριο ενισχύθηκε καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τους κινδύνους ελπίζοντας παράλληλα σε αλλαγές που θα φέρει ο νέος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας δεχόταν χθες πυρά. Η τιμή μετοχής της αμερικανικής State Street, μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, υποχώρησε κατά 50%, έχοντας δημοσιοποιήσει απογοητευτικά αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2008.
Στη Βρετανία οι τιμές των μετοχών της Lloyds και της Barclays υποχώρησαν χθες κατά 31,08% και 17,6% αντιστοίχως, καθώς υπήρξαν φήμες πως ενδεχομένως να ζητήσουν τη βοήθεια του κράτους για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Στο Παρίσι η τιμή των μετοχών της BNP Paribas και της Societe Generale υποχώρησε κατά 13%. Τηλεγράφημα του Reuter΄s ανέφερε πως στη Γερμανία οι ζημίες των τραπεζών ενδεχομένως να φθάσουν τα 300 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον το ένα τρίτο έχει δημοσιοποιηθεί έως τώρα. Αυτό, όμως, που πραγματικά απασχολεί αναλυτές και επενδυτές είναι η προοπτική ευρέων κρατικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα.

Στην ΕΕ.
-Τη μη λήψη νέων σχεδίων δημοσιονομικής ενίσχυσης αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση η χρηματοδότηση των χρεών για κάποιες χώρες θα γίνει αρκετά δύσκολη. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Miroslav Kalousek τόνισε χαρακτηριστικά πως “τα σχέδια δημοσιονομικής ενίσχυσης έχουν τα όριά τους” και πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των σχεδίων που ήδη έχουν εγκριθεί.Τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και έξι δεκαετίες προβλέπεται ότι θα εμφανίσει η οικονομία της Γερμανίας, λόγω της κάμψης που εμφανίζουν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις κεφαλαίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση στην ετήσια έκθεσή της για το outlook της οικονομίας.

Η Γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2009, κάνοντας λόγο για ετήσια συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 2,25% από τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου για ανάπτυξη 0,2%. Το 2008, το πραγματικό εγχώριο ακαθάριστο προϊόν αυξήθηκε 1,3%. Το 2007 αυξήθηκε 2,5%.
“Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση από την εποχή της επανένωσης” επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Επλήγη ιδιαίτερα από την φθίνουσα πορεία που καταγράφει η ζήτηση των εμπορικών της εταίρων και την επιτάχυνση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το εξωτερικό εμπόριο που στο παρελθόν αποτελούσε μηχανή ανάπτυξης, δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη το 2009.
Παράλληλα οι εξαγωγές που αποτέλεσαν μέχρι στιγμής πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 8,9% φέτος. Οι επενδύσεις κεφαλαίων αναμένεται ότι θα συρρικνωθούν 11,9% φέτος ύστερα από ανάπτυξη σε ποσοστό 5,3% πέρυσι.
Οι εισαγωγές επίσης θα υποχωρήσουν κατά 5% φέτος ύστερα από ενίσχυση 5,1% το 2008.
Η εγχώρια ζήτηση φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος σε ποσοστό 0,1% από ενίσχυση 1,6% το 2008, με την κυβέρνηση της Γερμανίας να προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει φέτος, εν μέσω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και των πρόσφατων αυξήσεων των μισθών.
Τέλος, η Γερμανική κυβέρνηση προβλέπει πως το μέσο ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 8,4% το 2009, από 7,8% το 2008.

Στην Ελλάδα.
-Να σκάσουν «κανόνια» στην αγορά περιμένουν οι τράπεζες, ενώ θεωρούν ως ασύμφορο το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ και για αυτό δεν προχωράει.
Ο όρος της κατάπτωσης των εγγυήσεων (το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων καλύπτει το 80% του ποσού των δανείων) αν τα δάνεια σε καθυστέρηση ξεπεράσουν το 12%, λειτουργεί ανασταλτικά, υπογραμμίζοντας: Όσο υπάρχει αυτός ο όρος το πρόγραμμα δεν προχωράει.

Αράπογλου: Έρχονται και νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΤΕ

"Είμαστε έτοιμοι από πλευράς προβλέψεων και ρευστότητας να βγάλουμε μια χρόνια που δεν θα είναι εύκολη" δήλωσε, ο κ. Τάκης Αράπογλου κατά τη διάρκεια γεύματος που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ακόμα ότι οι χορηγήσεις της Εθνικής Τράπεζας το 2009 θα “τρέξουν” με ρυθμό μεγαλύτερο του 10% που είναι ο στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτιμά ότι θα υπάρξει άνοδος 11% έως 13% στα στεγαστικά και 16% έως 19% στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι θα δούμε και νέες μειώσεις επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα. Τόνισε ακόμη ότι δεν έχει μετακυλισθεί το κόστος από την αύξηση επιτοκίων καταθέσεων στους δανειολήπτες. Αναφορικά με το ΤΕΜΠΜΕ ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι η Εθνική έχει δεχτεί 4.500 χιλιάδες αιτήσεις και εγκρίνεται περίπου το 70% με μέσο ύψος δανείου τις 100.000 ευρώ.
Συνολικά εκτιμάται ότι η Εθνική θα δώσει μέσω ΤΕΜΠΜΕ δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ, οι εκταμιεύσεις ξεκινούν από σήμερα και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για 300 αιτήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Αράπογλου έκανε στο γεγονός ότι η Τράπεζα βρίσκεται στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς διαθέτει υψηλή ρευστότητα και είναι θωρακισμένη από κεφαλαιακή επάρκεια, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι υποχρεώσεις της τράπεζας που λήγουν το 2009 είναι 1,5 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει απόθεμα ρευστότητας 9,8 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι το 2009 να δοθούν 3 δισ. ευρώ σε στεγαστικά και 2 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά.

Συντηρούν με νέα δημοσιεύματα τα περί αποχώρησης της Ελλάδας από Ευρωζώνη
21/01/2009

Παρά τις πρόσφατες κατηγορηματικές διαψεύσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. που αποκλείουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι Financial Times επανέρχονται στο θέμα με σημερινό τους δημοσίευμα.

Αυτή τη φορά δημοσιεύοντας την απάντηση του Adrian Jack της βρετανικής Enterprise Chambers στο άρθρο του Wolfgang Münchau της 19ης Ιανουαρίου με τίτλο «‘What if’ becomes the default question».

O τελευταίος στο άρθρο του είχε υποστηρίξει ότι «ένα μέλος της Ευρωζώνης δε θα μπορούσε να αποχωρήσει από αυτή διότι ο πελάτες των τραπεζών θα έσπευδαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να τις στείλουν σε ξένες τράπεζες, ώστε να αποφύγουν την υποχρεωτική (επανα-) μετατροπή στο εγχώριο νόμισμα.

Ωστόσο ο Adrian Jack φαίνεται πως έχει… έτοιμη τη «λύση». Σε άρθρο με τίτλο "Member states could leave euro" αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν μία χώρα, ας πούμε η Ελλάδα, επρόκειτο να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και να επανεισάγει τη δραχμή, τότε το πρώτο πράγμα που θα έκανε η κυβέρνηση θα ήταν να κηρύξει τραπεζική αργία έως ότου ολοκληρωθεί η μετατροπή στο εγχώριο νόμισμα και με τρόπο που οι καταθέτες να μη μπορούν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους για να τα στείλουν στο εξωτερικό».

Και συνεχίζει: «Με το νέο νόμισμα η κυβέρνηση θα μπορεί να τυπώσει επιπλέον χρήμα και να χρηματοδοτήσει τόσο τα χρέη των τραπεζών, όσο και το δημόσιο χρέος μέσα από την υποτίμηση που θα ακολουθήσει την έξοδο από το ευρώ. Οι συνέπειες μπορεί να μην είναι καλές, ίσως όμως να είναι καλύτερες από μία μακροχρόνια ύφεση παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης έως ότου αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: