28/1/09

Υπεργολάβοι Βασανιστές.(Κάτι σαν ΣΔΙΤ)


Ρούσσος Βρανάς TA NEA
rvranas@otenet.gr

Οι πρώιμοι χειροκροτητές του Ομπάμα, όταν επιδοκίμαζαν τη δήλωσή του πως «οι ΗΠΑ δεν θα βασανίζουν», δεν γνώριζαν βέβαια πως ο νέος πλανητάρχης τούς είχε πει ψέματα. Το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Ομπάμα δεν απαγορεύει σε όλους αλλά μόνο σε μερικούς Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν βασανιστήρια.
Η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί το ελεύθερο να προβαίνει σε βασανισμούς ανθρώπων, φτάνει αυτοί να γίνονται στο εξωτερικό. Άλλωστε είναι συνηθισμένη να βάζει ξένους να κάνουν τις βρώμικες δουλειές της. Όπως αποκαλύπτει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Άλαν Νερν, που έχει τιμηθεί με τα βραβεία Ρόμπερτ Κένεντι, Τζορτζ Πολκ και Τζέιμς Άρονσον, τέτοιοι ξένοι συνεργάζονται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Αιθιοπία, το Πακιστάν, την Ιορδανία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, το Ουζμπεκιστάν, την Κολομβία, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες και αλλού.
Το διάταγμα του Ομπάμα απαγορεύει τον βασανισμό ανθρώπων οι οποίοι κρατούνται «σε εγκαταστάσεις που ανήκουν, λειτουργούν ή ελέγχονται από αμερικανικές υπηρεσίες, σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων». Δεν απαγορεύει δηλαδή ρητώς τα βασανιστήρια σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ένοπλη σύγκρουση.
Όμως, τα περισσότερα καταπιεστικά καθεστώτα που προβαίνουν σε βασανιστήρια δεν βρίσκονται σε ένοπλη σύγκρουση. Άρα, όπως συμπεραίνει ο Άλαν Νερν, οι ΗΠΑ μπορούν να εξακολουθήσουν να πληρώνουν, να εκπαιδεύουν, να εξοπλίζουν και να καθοδηγούν ξένους βασανιστές και να παραμένουν έτσι στο απυρόβλητο.
Η απαγόρευση των βασανιστηρίων από τον Ομπάμα ουσιαστικά δεν απαγορεύει τα βασανιστήρια. Διατηρεί το παλιό καθεστώς των βασανισμών με υπεργολαβίες. Στη Γουατεμάλα, επί προεδρίας Μπους πατρός και Κλίντον, οι ΗΠΑ υποστήριζαν τα αποσπάσματα θανάτου G-2 τα οποία φακέλωναν τους διαφωνούντες, τους έκαναν ηλεκτροσόκ και τους ακρωτηρίαζαν.
Τα ίδια συνέβησαν και στην Αϊτή, όπου η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DΙΑ) βοήθησε την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης FRΑΡΗ, με χρηματοδότηση της CΙΑ. Τα μέλη της οργάνωσης βασάνιζαν και σκότωναν Αϊτινούς πολίτες για λογαριασμό των ΗΠΑ. Σήμερα στην Ταϊλάνδη, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που διώκουν και βασανίζουν εξεγερμένους μουσουλμάνους, βουδιστές και εργαζόμενους στα βορειοδυτικά της χώρας, εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται στην «επιλογή στόχων» από τις ΗΠΑ.
Οι υπεργολάβοι έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Στην οικονομία, η ανάθεση εργασιών μιας επιχείρησης σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) είναι κάτι συνηθισμένο. Είναι μάλιστα και μοντέρνο. Και θεωρείται και συμφέρον, αφού μειώνει το εργατικό κόστος.
Στην πολιτική, όμως, πόσο είναι σωστό να αναθέτει κάποιος ένα ανθρώπινο κολαστήριο όπως το Γκουαντάναμο σε υπεργολάβους για να μην πέσει το αίμα πάνω στο κεφάλι του;
Οι επίδοξοι υπεργολάβοι της Ευρώπης σπεύδουν να υποβάλουν ενσφράγιστες προσφορές για να πάρουν τη «δουλειά», πλειοδοτώντας για να μετατρέψουν τις χώρες τους σε μικρά Γκουαντάναμο, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια του νέου πλανητάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: