24/1/09

Ο Καντάφι απειλεί τους Αμερικανούς «κερδοσκόπους» με εθνικοποιήσεις των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών.


Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ανακοίνωσε πως η χώρα του προτίθεται να εθνικοποιήσει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, εάν η τιμή του πετρελαίου δεν ανέλθει περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι, μεταδίδει το πρακτορείο Jana.

«Υπάρχουν εκκλήσεις για εθνικοποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ευελπιστούμε πως αυτό δεν θα συμβεί. Ελπίζουμε πως η τιμή του πετρελαίου θ' αυξηθεί σε λογικά επίπεδα, τόνισε ο Καντάφι κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε χθες προς τιμήν του Ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος, ο οποίος επισκέπτεται την Τρίπολη.

«Μία τιμή που θα σταθεροποιηθεί περί τα 100 δολάρια είναι μία λογική τιμή που αποζητούμε», τόνισε ο Καντάφι, και πρόσθεσε απηχώντας τα συνεχόμενα τελευταία δημοσιεύματα του Τύπου της χώρας του πως ένα από τα μέτρα για να επιτευχθεί μία τέτοια τιμή είναι «να ελέγξουμε την πετρελαϊκή βιομηχανία χωρίς τη συμμετοχή των ξένων».

Εκτιμώντας πως η εθνικοποίηση αποτελεί «νόμιμο δικαίωμά» του, ο Λίβυος ηγέτης φρόντισε ωστόσο να καθησυχάσει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στη χώρα του, τονίζοντας πως μία τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί σύντομα, ή απροειδοποίητα. «Θα πρέπει να έλθουμε σ' έναν συμβιβασμό με τους ξένους εταίρους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: