28/1/09

«Ρωγμές» στο αγροτικό μέτωπο. Έφυγαν από τον Ισθμό. Μερική αποχώρηση από τα Τέμπη


Σπάει το μέτωπο των αγροτών, καθώς οι αποφάσεις των κατά τόπους συνελεύσεων βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Μερική αποχώρηση αγροτών από τα Τέμπη, άνοιξε ο Ισθμός της Κορίνθου, αλλά αντέχουν και παραμένουν δεκάδες άλλα μπλόκα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει «προθεσμία» 48 ωρών για την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα.
Οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών για να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους συνεχίζονται και σήμερα. Ήδη, απόφαση για αποχώρηση το πρωί της Πέμπτης από το μπλόκο της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Χρυσούπολης έλαβαν οι αγρότες του Νέστου. Οι αγρότες θα αποχωρήσουν και από την παλαιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης.
Όσον αφορά στα Τέμπη, σημειώθηκε διάσταση απόψεων και τελικώς επήλθε ρήξη στη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών στο μπλόκο των Τεμπών, με αποτέλεσμα οι αγρότες που ζητούσαν να διαλυθεί το μπλόκο, να αποχωρήσουν με τα τρακτέρ τους. Σημαντικός αριθμός τρακτέρ ωστόσο παραμένει. Οι αγρότες που παρέμειναν συνεδριάζουν και πάλι προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, αφού προηγουμένως αναπληρωθούν τα μέλη που αποχώρησαν από τη συντονιστική επιτροπή. Οι αγρότες ακόμη εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν στο σημείο ανοίγοντας προσωρινά το δρόμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή Θ.Κοκκινούλη είναι να ανοίξει το μπλόκο και να παραμείνουν τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου.
Αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα και οι αγρότες του Στρυμόνα. Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας.
- Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα ανοιγοκλείνοντας τα μπλόκα. Κλειστά θα είναι τα μπλόκα από τις 13:30 έως τις 14:30 και από τις 19:30 έως τις 20:30.
- Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών παραμένει αποκλεισμένη στα Τέμπη και στη Νίκαια της Λάρισας.
- Τα μπλόκα παραμένουν στην Εγνατία Οδό στην Κουλούρα Ημαθίας, στο Στρυμόνα, στο ύψος της Κομοτηνής και στον κόμβο Ν.Κερδυλλίων, αποκλείοντας τη διέλευση για Δράμα και Καβάλα.
- Αγρότες παραμένουν στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στο ύψος του Πετροχωρίου.- Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς και των Γιαννιτσών, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.- Στο νομό της Χαλκιδικής, τα τρακτέρ παραμένουν χωρίς προβλήματα, στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Γαλάτιστα και στην Ορμήλια.- Τα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης στο νομό Κιλκίς λειτουργούν κανονικά, ενώ τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην περιοχή. Από χθες το απόγευμα, άνοιξε και το τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα. Κλειστό έως τις 14:30 θα παραμείνει το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, το οποίο είχε μείνει ανοιχτό στη διάρκεια της νύχτας έως το πρωί της Τετάρτης.
- Κλειστές παραμένουν οι συνοριακές προσβάσεις στον Προμαχώνα Σερρών και στην Εξοχή της Δράμας.
- Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης. Οι αγρότες των Χανίων απέκλεισαν τη δημόσια οικονομική υπηρεσία Κισάμου, καθώς και το δρόμο μπροστά από αυτή που οδηγεί στα Μεσόγεια και την Δυτική Κίσαμο. Παράλληλα, αποκλεισμένες παραμένουν οι δύο δημόσιες υπηρεσίες της πόλης των Χανίων, όπως και η εθνική οδός Χανίων - Ηρακλείου στη θέση «Πλατάνι
Η κυβέρνηση θα αναμένει εντός των επόμενων 48 ωρών την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλιώς θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την τροφοδοσία των πόλεων μέσω των παρακαμπτήριων οδών, υπό την προστασία των ΜΑΤ.Χθες, στην Κυβερνητική Επιτροπή επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση με τους αγρότες, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτό δίνει έναυσμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων.Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τα πρώτα 220 εκατ. ευρώ -από το συνολικό πακέτο των 500 εκατ. ευρώ- ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ευελπιστώντας ότι έτσι θα διασπαστεί το μέτωπο των αγροτών.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...