30/1/09

Στο Νταβός ύψωσαν τις σημαίες Ρωσίας και Κίνας


Το Πεκίνο και η Μόσχα χρησιμοποιούν το βήμα της 39ης συνόδου του «Παγκόσμιου Οικονομικόυ Φόρουμ» στο Νταβός για να στείλουν το μήνυμα ότι οι δύο νέοι «οικονομικοί γίγαντες» πρέπει να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων.

Ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, χλεύασε τους Αμερικανούς απεσταλμένους, που στην περσινή σύνοδο της Νταβός έκαναν λόγο για τη θεμελιώδη σταθερότητα και τις απρόσκοπτες δυνατότητες της αμερικανικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτικές τράπεζες, το καμάρι της Γουόλ Στριτ, έχουν σταματήσει να υπάρχουν πια.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, έκανε δηκτικά σχόλια για ακατάλληλες μακροοικονομικές πολιτικές από χώρες τις οποίες δεν κατονόμασε και για μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιες χαμηλές αποταμιεύσεις και υψηλή κατανάλωση.

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, λόγω της πτώσης των καταναλωτικών δαπανών και σύμφωνα με αναλυτές η πορεία αυτή πιθανό να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώθηκε κατά 3,8% στο δ΄ τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν για ραγδαία συρρίκνωση της τάξης του 5,5%. Η μείωση αυτή είναι η χειρότερη επίδοση από το α΄ τρίμηνο του 1982 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 6,4%.
Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,5% έναντι κάμψης 3,8% στο τρίτο τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: