16/1/09

Ο τουρκικός στρατός επικρίνει την έρευνα για Εργκένεκον

στρατός της Τουρκίας επέκρινε σήμερα την όλο και πιο ευρεία έρευνα που γίνεται γύρω από συνωμοσία για πραξικόπημα, η οποία έχει οδηγήσει στη σύλληψη ανώτερων αξιωματικών του.
Στο πρώτο αυτό σχόλιο που κάνει ο στρατός μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα περισσότερων από 40 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών, το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σημειώνει ότι η έρευνα για το δίκτυο «Εργκένεκον» βλάπτει το τουρκικό κράτος.
«Παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οι αρχές του δικαίου, όπως η συνταγματική αρχή ότι κανείς δεν είναι ένοχος έως ότου κριθεί ένοχος από δικαστήριο, η αρχή της αθωότητας και του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ταξίαρχος Μετίν Γκιουράκ, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Αυτοί που περιμένουμε να ενεργήσουν με υπευθυνότητα βλάπτουν ιδιώτες, θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τελικά το ίδιο το κράτος», σημείωσε ο Γκιουράκ.
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε καλέσει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να ενεργήσουν υπεύθυνα. «Κανείς δεν θα πρέπει να ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη σε αυτήν τη διαδικασία και τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να απέχουν από την προβολή ονομάτων πολλών ανθρώπων στα μέσα ενημέρωσης με ανεύθυνο τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Ογδόντα έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών του στρατού εν αποστρατεία, πολιτικών και δικηγόρων, δικάζονται στην υπόθεση σχετικά με το δίκτυο «Εργκένεκον», το οποίο κατηγορείται ότι ήθελε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα με βίαιες ενέργειες για να προετοιμάσει το έδαφος για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: