22/1/09

Τουρκία : Νέες έρευνες και 20 προσαγωγές και για την Εργκενεκόν

Από το πρωί πραγματοποιούνται σε δέκα τρεις νομούς της Τουρκίας, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκενεκόν»,νέες έρευνες και έχουν γίνει τουλάχιστον 20 προσαγωγές, ενώ στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται η δίκη των πρώτων συλληφθέντων σχετικά με την υπόθεση «Εργκενεκόν».

Μεταξύ όσων προσήχθησαν για ανάκριση σήμερα περιλαμβάνονται , ο πρόεδρος του «Συνδικάτου Μετάλλου» Μουσταφά Οζμπέκ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πολιτικών ερευνών «Verso» Ερχάν Γκιοκσέλ και ο δημοσιογράφος Ουνάλ Ινάντς.
Ο Γκιοκσέλ υπήρξε σύμβουλος πολιτικών στην Τουρκία όπως ο Τουργκούτ Οζάλ, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συνολικά είκοσι προσαγωγές ατόμων, μεταξύ των οπίων υπάρχουν αστυνομικοί και αξιωματικοί. Έρευνα έγινε και στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Avrasya TV.


«Η Τουρκία παίζει δυνατά το χαρτί του Ναμπούκο»
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία «παίζει γερά» το χαρτί των ενεργειακών αγωγών, προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, διατυπώνει η φλαμανδόφωνη βελγική εφημερίδα «Ντε Μόργκεν».
Ειδικότερα, σε σημερινή ανταπόκριση της εφημερίδας από την Άγκυρα, με τίτλο «Ενεργειακός αγωγός ως διαβατήριο για την ένταξη στην ΕΕ», γίνεται αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Τ. Ερντογάν, στις Βρυξέλλες με την επισήμανση ότι «ο Ερντογάν προσήλθε στις συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους αποφασισμένος να εξαργυρώσει την τουρκική συμμετοχή στον ενεργειακό αγωγό Ναμπούκο, εκμεταλλευόμενος τη βούληση των Ευρωπαίων να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «ο Ερντογάν φρόντισε να καταστήσει γνωστή τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την Κύπρο και να αξιώσει από την ΕΕ να παρέμβει, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διστάσει να επανεξετάσει τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στον αγωγό Ναμπούκο».
Στην ίδια ανταπόκριση επισημαίνεται ότι ενώ αρχικά ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ απειλητικός, στη συνέχεια και αφού ακολούθησαν οι συνομιλίες με τον Επίτροπο Ο. Ρεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, χαμήλωσε τους τόνους, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί την τουρκική συμμετοχή στον αγωγό Ναμπούκο, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κατά την άποψη της εφημερίδας, οι προηγούμενες απειλές «είχαν ήδη πιάσει τόπο», καθώς ο Τ. Ερντογάν κατάφερε να αποσπάσει εύσημα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πρόοδο της Τουρκίας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό, επειδή -όπως σημειώνει η εφημερίδα- η ΕΕ βλέπει τον αγωγό Ναμπούκο ως τη μοναδική διέξοδο για να απαλλαγεί από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. «Ήδη από το 2006, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις Ρωσίας -Ουκρανίας σε ό,τι αφορά στη ροή του φυσικού αερίου, η Τουρκία προσπαθεί να αναδείξει τη γεωστρατηγική της σημασία, εμφανιζόμενη ως ο πλέον φερέγγυος εταίρος της Ευρώπης στο θέμα της μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών», καταλήγει η «Ντε Μόργκεν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...