28/1/09

Δίκη κατασκόπων στο Βελιγράδι


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι Yugoslav Petrusic, Milorad Plemis και Slobodan Orasanin, ήταν πράκτορες των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και πέρα των σχεδίων δολοφονίας του τότε Γιουγκοσλάβου ηγέτη, συμμετείχαν και σε δύο ανθρωποκτονίες Σέρβων στρατιωτικών του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια του πολέμου, προ δεκαετίας. Η δίκη τους είχε πολλές φορές αναβληθεί για γραφειοκρατικούς λόγους με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπόνοιες για συγκάλυψη από κρατικούς αξιωματούχους.
Στις μέχρι τώρα απολογίες του, ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας Petrusic, δήλωσε ότι πράγματι συνεργαζόταν με τους Γάλλους με σκοπό να βοηθήσει στην περίοδο του πολέμου τους Γάλλους πιλότους που τυχόν θα καταρρίπτονταν σε Γιουγκοσλαβικό έδαφος , να διαφύγουν τη σύλληψη. Ο άλλος συγκατηγορούμενος, Orasanin δήλωσε ότι υπηρετούσε στην Γιουγκοσλαβική αντικατασκοπία και διείσδυσε στην ομάδα για να αποσπάσει πληροφορίες και ως εκ τούτου αδίκως κατηγορείται. Μάλιστα κατηγόρησε τους άλλους ότι συμμετείχαν σε δολοφονίες συμπατριωτών τους με ελεύθερους σκοπευτές, ύστερα από εντολή ξένων δυνάμεων.Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ, λένε ότι ο Petrusic ήταν λαθρέμπορος όπλων στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια των εμπάργκο της δεκαετίας του 90 και παράλληλα είχε συνεργαστεί με τους Γάλλους για την ανατροπή του δικτάτορα του Ζαΐρ, Μομπούτο, το 1997 ,λόγω των διασυνδέσεων που ο ίδιος είχε με παράνομο εμπόριο οπλισμού στην Αφρική. Εκεί ήταν που οι Γάλλοι τον στρατολόγησαν και άρχισαν να τον χρησιμοποιούν για να συλλέγουν πληροφορίες για τη Γιουγκοσλαβία και τέλος του ζήτησαν να συμμετάσχει σε επιχείρηση δολοφονίας του Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του Petrusic, Goran Petronijevic, η συνεργασία του πελάτη του με τους Γάλλους ήταν σε γνώση των κρατικών αρχών του Βελιγραδίου, λόγω παλαιότερης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι την περίοδο του πολέμου το '99, η Γαλλική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών μέσω ενός Συνταγματάρχη, είχε συνδράμει τις Γιουγκοσλαβικές αρχές διαρρέοντας Νατοϊκά στοιχεία για τα σημεία που επρόκειτο να βομβαρδιστουν. Την ίδια περίοδο είχαν κυκλοφορήσει και πληροφορίες για τη συνδρομή και δυο Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούσαν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν επισήμως
Σε γενικές γραμμές ο πόλεμος του Κοσόβου μόλις τώρα αρχίζει να καταγράφεται ιστορικά, με τις αφανείς περιπτώσεις κατασκόπων και πρακτόρων που έδρασαν στα μετόπισθεν και στο πολυδαίδαλο κόσμο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...