31/1/09

Δύο εκατομμύρια Έλληνες στο όριο της φτώχειας



Δυο εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση, όσον αφορά το ποσοστό φτώχειας σε όλη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη Eurostat, για τα εισοδήματα του 2005, το όριο φτώχειας στην Ελλάδα ενός ατόμου ανέρχεται στο ποσό των 5.910 ευρώ ετησίως, ενώ για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων ανέρχεται σε 12.411 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας μειώνεται με τις κοινωνικές παροχές στο 20%, ενώ χωρίς αυτές τις παροχές είναι 23%. Το 33% των φτωχών στην Ελλάδα είναι άνω των 65 ετών, καθώς οι συνταξιούχοι είναι μία από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, απολυμένοι, μετανάστες, νέοι κτλ.) που υποφέρουν περισσότερο από τα πενιχρά εισοδήματα και την ακρίβεια.


Σε απόγνωση 37χρονος


Ένας 37χρονος άνδρας περίελουσε τα ρούχα του με βενζίνη και αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί έξω από υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι, όταν έμαθε ότι η τράπεζα του έβγαζε το σπίτι στο σφυρί.
Μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων ο 37χρονος αποπειράθηκε με αυτό το τρόπο να αυτοκτονήσει καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο που είχε πάρει για να ανοίξει αναψυκτήριο, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του. Ευτυχώς των απέτρεψαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ειδοποιήθηκε και το αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 37χρονος δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το δάνειο καθώς δεν του δόθηκε τελικά η αδεία να ανοίξει το αναψυκτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: