21/1/09

Παρακαλούν τους τραπεζίτες και στη Γαλλία

Επιπλέον 10,5 δισ. ευρώ θα διοχετεύσει η γαλλική κυβέρνηση στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, τα ανώτατα στελέχη των οποίων θα πρέπει να αποποιηθούν του δικαιώματος λήψης bonus.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν, πως η απόφαση για κεφαλαιακή ενίσχυση των γαλλικών τραπεζών έπεται της ανακοίνωσης του δεύτερου σχεδίου διάσωσης των βρετανικών τραπεζών από την κυβέρνηση Brown, καθιστώντας φανερή την αποτυχία των αρχικών σχεδίων ενίσχυσης των χωρών να αποκαταστήσουν το δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Sarkozy ασκεί τελευταία πιέσεις στις τράπεζες, προσπαθώντας να τις πείσει να μην καταβάλλουν bonus στη διοίκηση ή μερίσματα στους μετόχους. Η Credit Agricole και η Societe Generale ανακοίνωσαν εχθές πως δεν θα πληρώσουν bonus στον πρόεδρο και στον διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε την περασμένη εβδομάδα η BNP Paribas.

"Ζητάμε από τις τράπεζες που καταγράφουν κέρδη να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και όχι να ανταμοίβουν τους μετόχους τους", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Christine Lagarde. "Τα νέα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα σύντομα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: