20/1/09

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ

«Σας καλώ να υπερψηφίσετε το νέο προϋπολογισμό, σας καλώ να πείτε «ναι» στον Προϋπολογισμό του 2009. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, στο δρόμο της σιγουριάς και της ασφάλειας. Ζητώ ένα ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας. Ζητώ να πείτε «ναι» στην υπευθυνότητα. «Ναι» στην προοπτική». Κ. Καραμανλής, ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2009, 21/12/2008.

« Ο προϋπολογισμός του κ. Καραμανλή για το 2009 δεν αξίζει ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώθηκε. Ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζούνε οι Έλληνες πολίτες, που ζούμε όλοι μας».ΠΑΣΟΚ.

Έναν μήνα μετά η Επιτροπή, προβλέπει σχεδόν μηδενική αύξηση στην Ελλάδα για το 2009 και έλλειμμα στο 3,7%. Η καταρρέουσα κυβέρνηση αναζητεί μέσα στον πανικό της οικονομικής της αποτυχίας επιχειρήματα. Λέει ότι και άλλες χώρες έχουν δημοσιονομικά προβλήματα. Αυτό είναι σωστό για το 2008 και το 2009. Η Ελλάδα, όμως είχε δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 3% από το 2007. Αυτό σημαίνει πως η κατάσταση είχε ξεφύγει πριν ξεκινήσει η διεθνής κρίση.
Λέει ότι η Ελλάδα «αντέχει» και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είμαστε καλύτερα. Ένα μόνο στοιχείο: το 2003, την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Ευρωζώνη είχαμε μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης (μόλις 0,8%), στην Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 5,6%. Το 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωζώνη θα έχει 0,4% ρυθμό ανάπτυξης, περίπου τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης που είχε το 2003. Στην Ελλάδα, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι 0,9%. Με άλλα λόγια, σχεδόν το ίδιο με την Ευρωζώνη. Με απλά λόγια σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξαφανίστηκε όλο το αναπτυξιακό απόθεμα που είχε η ελληνική οικονομία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
3. Δεν είναι μόνο όμως το ότι οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση. Είναι ότι δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Ενδιαφέρονται μόνο για την εκλογική τους διάσωση. Την ώρα που η μέση ελληνική οικογένεια βυθίζεται στην ανασφάλεια, η κυβέρνηση Καραμανλή:

Οργανώνουν προεκλογικά σχέδια εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων, είτε με τους πόρους του ΟΑΕΔ, είτε με τις πανελλήνιες εξετάσεις είτε ακόμη και με τη στρατιωτική θητεία. Έχουν το θράσος να παίζουν προεκλογικά παιχνίδια ακόμη και με τον πόνο των ανέργων, ακόμη και με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, ακόμη και με την άμυνα της χώρας.
Σκηνοθετούν συναντήσεις, δήθεν για να πιέσουν τους τραπεζίτες, την ώρα που οι τράπεζες, παρά τα 28 δις, αρνούνται επίμονα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Ανακάλυψαν ξαφνικά ότι…ενδιαφέρονται για τους ασθενέστερους. Αυτοί που δήλωναν ότι προτιμούν να είναι «χρήσιμοι παρά πρόσκαιρα ευχάριστοι». Αυτοί που χάρισαν δις ευρώ σε επιχειρήσεις, που κατάργησαν τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που φορολόγησαν ακόμα και εισοδήματα στα όρια της φτώχειας με την κατάργηση του αφοροολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, που αύξησαν τον ΦΠΑ, που καθιέρωσαν το χαράτσι του ΕΤΑΚ, που εξαπέλυσαν κατά κύματα τις φοροεπιδρομές στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: