31/1/09

Ίμια : Το ιστορικό.


Πώς κατασκευάζεται μια κρίση.

Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 ,το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στις βραχονησίδες και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Το λιμεναρχείο Καλύμνου (το πλησιέστερο στην περιοχή) έστειλε ρυμουλκό, για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο, αλλά ο τούρκος πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και άρα οι τουρκικές αρχές είχαν την αρμοδιότητα να του προσφέρουν βοήθεια.
Στις 26 Δεκεμβρίου, το λιμεναρχείο ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, μέσω του γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα Γιάννη Παπαμελετίου, ειδοποίησε τον γραμματέα της Διεύθυνσης Ελληνικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσινάρ Εγκίν ότι, αν δεν παρέμβαινε ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδύνευε.
Στις 27 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε γενικότερα θέμα με τα Ίμια.
Το πρωί της 28ης Δεκεμβρίου, έγιναν μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία. Ενα τουρκικό μαχητικό κατέπεσε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Ο Τούρκος πιλότος διασώθηκε με ελληνική βοήθεια. Την ίδια μέρα , δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας.
29 Δεκεμβρίου: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό, σύμφωνα με την οποία τα « οι βραχονησίδες Καρντακ» ,είναι καταχωριμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
4 Ιανουαρίου1996 : Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σε επιστολή του προς Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, αναφέρει: «Φοβάμαι θερμό επεισόδιο».
9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό ΥΠΕΞ , (μετά από 11 ημέρες ), απορρίπτει την τουρκική «Νότα».
15 Ιανουαρίου: ο Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο «Ωνάσειο» , παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.
16 Ιανουαρίου: Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει το ΥΕΘΑ για πρώτη φορά και ζητά αυξημένη επιτήρηση στην περιοχή. Την αποστολή αναλαμβάνουν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ.
19 Ιανουαρίου: Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εκλέγει ως Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
22 Ιανουαριου: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση υπο τον Κώστα Σημίτη. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αντικαθιστά τον Κάρολο Παπούλια στο ΥΠΕΞ. Στο ΥΕΘΑ παραμένει ο Γεράσιμος Αρσένης.
Στις 25 Ιανουαρίου: O τότε δήμαρχος της Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα από αυτά τα δύο νησιά , συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα, έναν ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια.
Σε απάντηση, στις 27 Ιανουαρίου, δύο «δημοσιογράφοι» του γραφείου της ΜΙΤ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική . Η επιχείρηση βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ.
28 Ιανουαρίου:Το περιπολικό «Αντωνίου» του Πολεμικού Ναυτικού κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική. Το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους αντιληφθούν τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.
29 Ιανουαρίου: O νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή,λέγει:«Είναι γνωστή η στάση εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας να προκαλούν ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα, όποτε το επιβάλλει η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας. Το συμβάν [στα Ίμια] αυτό καθαυτό εντάσσεται σ΄ αυτό το πλαίσιο. Το κλίμα που εκδηλώνει η ενέργεια αυτή αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα. Δείχνει έναν επιθετικό εθνικισμό. Σ’ αυτόν και σε οποιονδήποτε επιθετικό εθνικισμό απαντάμε ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι δυνατή, άμεση και αποτελεσματική. Έχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό. Δεν δεχόμαστε καμιά απολύτως αμφισβήτηση στα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Ας μη γελιούνται»!
30 Ιανουαρίου: H πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, δηλώνει στην Τουρκική βουλή ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια. Δημοσιεύεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των βραχονησίδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα Τουρκικά παράλια.
- Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση στις στρατιωτικές δυνάμεις Έβρου και νήσων του Αιγαίου.
31 Ιανουαρίου : 01:40. Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, έπεσαν υπέρ πατρίδος.
(Σχετικά με τα αιτία πτώσης του ελικοπτέρου η επίσημη θέση του Π Ν. είναι,ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo).
Ωστόσο,έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω πυρών που εδέχθη είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν στη μικρή Ίμια, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε σύρραξη ).


Κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λήξει το επεισόδιο.
Ο Μπιλ Κλίντον ενημερώθηκε πρώτα από την Τουρκάλα πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ πως Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν πόλεμο, επειδή δύο τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα.
Ο Richard Holbrooke με εντολή του Κλίντον , επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο πρωθυπουργούς που δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να υποστείλουν τις σημαίες.
Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχώρησαν από τις βραχονησίδες το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου
31 Ιανουαρίου : K. Σημίτης στην Ελληνική Βουλή. "Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους" . .
Έτσι γεννήθηκαν οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 22α Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 22α Ιανουαρίου είναι η 22η ημέρα του 2025.  Απομένουν 343 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους . 565.  Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιο...