http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--lr-1---lr-2010121331551
«Όχι σε όλα» είναι η απάντηση του Βερολίνου στις προτάσεις που προωθούνται αυτή την περίοδο από πολλές πλευρές για μια αποτελεσματικότερη απάντηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά στο παρασκήνιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του “S10”, η γερμανική ηγεσία είναι έτοιμη να αποδεχθεί, ύστερα από έντονες πιέσεις της ΕΚΤ, μια γενναία αύξηση των κονδυλίων που θα έχει στη διάθεσή του ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης για «διασώσεις» περιφερειακών οικονομιών.
Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, η Γερμανία καθιστά σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι δεν είναι έτοιμη στην παρούσα φάση να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση θα δημιουργούσε πρόσθετο κόστος για τους φορολογούμενους και θα περιόριζε την πίεση των αγορών στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας, προκειμένου να ασκήσουν ακόμη αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική.
Έτσι, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλ απορρίπτουν κάθε ιδέα για έκδοση ευρωομολόγων, ενώ χαρακτηρίζουν πρόωρη τη συζήτηση για αύξηση των κονδυλίων που είναι διαθέσιμα στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης ευρωπαϊκών οικονομιών. Επιπλέον, αρνούνται τις προτάσεις που συζητούνται στο παρασκήνιο για μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων του μηχανισμού διάσωσης, ώστε, για παράδειγμα, να χρηματοδοτούνται και τράπεζες, ή να παρέχονται βραχυχρόνιες πιστώσεις σε κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, χωρίς να υποχρεώνονται να συμφωνούν σε πολυετή προγράμματα λιτότητας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, δήλωσε καθαρά ότι στόχος της γερμανικής στρατηγικής είναι να δανείζονται στο εξής με υψηλότερο κόστος τα κράτη που έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, ώστε με τον τρόπο αυτό, αφού δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, να διατηρείται μια μορφή πίεσης στις κυβερνήσεις για να μένουν στην τροχιά της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Στη Σύνοδο της Πέμπτης και Παρασκευής, η Γερμανία θα επιμείνει στην ανάγκη να ληφθεί απόφαση μόνο για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, δηλαδή για την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το BBC, το σχέδιο για την αναθεώρηση της Συνθήκης, στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο οι κυβερνήσεις, ύστερα από γερμανικές πιέσεις, είναι εξαιρετικά λιτό και περιλαμβάνει μόνο δύο φράσεις: «Τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το ευρώ δύνανται να καθιερώσουν ένα μηχανισμό σταθερότητας για να προστατεύεται η σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Η παροχή οικονομικής ενίσχυσης από το νέο μηχανισμό θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους».
Αυτό σημαίνει, όπως θα εξηγηθεί πιθανότατα στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών, ότι δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης, από το 2013 και μετά, ο οποίος θα παρέχει οικονομική ενίσχυση σε χώρες που αδυνατούν να δανεισθούν από τις αγορές, αλλά με την επιβολή προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας. Επιπλέον, οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια θα περνούν από ελέγχους φερεγγυότητας πριν δοθεί η στήριξη και όσες κρίνεται ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους θα προχωρούν πρώτα σε αναδιάρθρωση, σε συμφωνία με τους πιστωτές τους, και μετά θα λαμβάνουν στήριξη.
Όμως, πληροφορίες του “S10” αναφέρουν, ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει κατ’ αρχάς και στην αύξηση των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του σήμερα ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (συνολικά 750 δις. ευρώ). Αυτό θα γίνει μέσω της εντολής που αναμένεται ότι θα δοθεί από τους ηγέτες την Παρασκευή στους υπουργούς Οικονομικών να συζητήσουν και άλλες ιδέες για την προαγωγή της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
Το Βερολίνο βρίσκεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπό την πίεση των τραπεζιτών της Φραγκφούρτης, να δεχθεί άμεσα την αύξηση, ίσως και κατά 1 τρις. ευρώ, των διαθέσιμων κονδυλίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, καθώς η ΕΚΤ διαμηνύει ότι δεν θα συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών, αν και οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν. Ο φόβος των τραπεζιτών είναι, ότι θα εκτεθούν σε μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα προς τις τράπεζες των ασθενέστερων οικονομιών και θα «φορτωθούν» ομόλογα μεγάλης αξίας, χωρίς να έχουν την εγγύηση ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός από τις κυβερνήσεις για να «σηκώσει τα βάρη», ώστε αυτά να μην καταλήξουν μόνιμα στον ισολογισμό της ΕΚΤ.
Η αύξηση των κονδυλίων, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα στις αγορές, ότι ακόμη και η Ισπανία είναι τεχνικά δυνατό να «διασωθεί», αλλά και για πεισθούν οι αγορές ότι θα υπάρχουν στην άκρη κονδύλια για να στηριχθούν και οι ασθενείς τράπεζες, αναμένεται ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα σε μια πορεία της Γερμανίας προς την αποδοχή μονιμότερων λύσεων για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Το επόμενο θα είναι να δεχθεί η Γερμανία να μπει στη συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων, κάτι που δεν φαίνεται να αποκλείεται από τις γενικές διατυπώσεις του κειμένου που θα προστεθεί στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη (τα ευρωομολόγα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μέρος του μηχανισμού σταθεροποίησης, για τον οποίο μιλά το σχέδιο που βρίσκεται σε συζήτηση και αποκαλύφθηκε από το BBC).
Το πρόβλημα για τις υπερχρεωμένες οικονομίες της περιφέρειας, όμως, είναι ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να ανοίξει το βηματισμό της προς την κατεύθυνση συνολικότερων λύσεων, που δεν θα περιορίζονται σε υποδείξεις για δρακόντεια δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά θα περιλαμβάνουν και μέτρα έκφρασης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Η Γερμανία θα εξακολουθήσει να σώζει το ευρώ μόνο την ύστατη ώρα και φροντίζοντας πάντα να ελαχιστοποιεί το δικό της οικονομικό κόστος. Αυτή η στρατηγική εγγυάται ότι οι χώρες που βρίσκονται σήμερα σε αδυναμία και πιέζονται διαρκώς από τις αγορές θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια να δέχονται την πίεση…
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
1 σχόλιο:
Όλοι μαζί στην απεργία των πλουσίων .
Ας σταθούμε πλάι πλάι με τον πρόεδρο της ΓΕΣΕΕ κύριο Παναγόπουλο που παίρνει 75000 ευρώ τον μήνα όπως ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου .
Ας συμπαρασταθούμε σε όλους τους συνδικαλιστές , τα παιδιά του λαού που παίρνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα νόμιμα βέβαια , τα παράνομα δεν τα γνωρίζουμε .
Ελάτε όλοι αύριο στην απεργία να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας σε αυτά τα κουρασμένα και τίμια και φτωχά παλικάρια και ας είναι το χέρι στο σχήμα της γροθιάς και ας κρατάει το Ρόπαλο του Ηρακλή .
Δημοσίευση σχολίου