13/12/10

Αναταραχή στην Κερατέα να μην γίνει ΧΥΤΑ (Κ. Μπετινάκης)

Ο παραλογισμός με τα ΧΥΤΑ

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3155

Σε κατάσταση συναγερμού οι κάτοικοι της Κερατέας, προκειμένου να εμποδίσουν τις εργασίες εργολάβων που έχουν αναλάβει να "τελειώσει πια μια υπόθεση που κρατά δεκαπέντε χρόνια".
Όλη η φσαρία ξέσπασε, καθώς η λύση ΧΥΤΑ έχει περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά η κυβέρνηση (όσο και οι προηγούμενες) εθελετυφλώντας αρνείται να επενδύσει στη δημιουργία ενός-δύο σύγχρονων εργοστασίων διαχείρησης των απορριμάτων.
Σε πρόσφατο ταξίδι στη Βιέννη, είδα το πολύχρωμο εργοστάσιο συγκέντρωσης απορρίμάτων, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. Με τα σκουπίδια, που παραλαμβάνει το εργοστάσιο, παρέχεται θέρμανση στην μισή Βιέννη.
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη λεωφόρο Λαυρίου στην Κερατέα όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου και χτες, μετά το μεσημέρι ξέσπασαν νέα επεισόδια, μεταξύ κατοίκων της περιοχής και δυνάμεων των ΜΑΤ.
"Έχουμε κλάψει πάλι όλους τους πεθαμένους μας από τα δακρυγόνα και τα χημικά", είπε κάτοικος της περιοχής σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.
Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα στην περιοχή, ξέσπασαν συμπλοκές και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών.
Όπως υποστηρίζουν οι εργασίες για την κατασκευή είναι παράνομες καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει χαρακτηρίσει το χώρο αρχαιολογικό και έχει απαγορεύσει κάθε εργασία.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, χτυπήθηκε από άνδρα των ΜΑΤ δημοσιογράφος του καναλιού Alter, ο οποίος διακομίσθηκε και νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό.
Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο και άλλους παράγοντες του δήμου, βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην περιοχή, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
Το απόγευμα του Σαββάτου, οι κάτοικοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό στη λεωφόρο Λαυρίου προκειμένου να φτάσουν στο χώρο του ΧΥΤΑ για να εμποδίσουν τα μηχανήματα της εταιρείας να προχωρήσουν τις εργασίες.
Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν οι συμπλοκές κατά τις οποίες οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ οι κάτοικοι άναψαν φωτιές στις καλαμιές, στις άκρες της λεωφόρου Λαυρίου, και έκαναν επιθέσεις κατά των ΜΑΤ με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κάτοικοι ανέβηκαν το βράδυ στους γύρω λόφους και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα προς εκφοβισμό των αστυνομικών.
Εξαιτίας της έντασης έκλεισε η λεωφόρος Λαυρίου στο σημείο που οδηγεί στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ και η κίνηση διεξαγόταν από παρακαμπτήριες οδούς.
Xωρίς να λείπει η αλεπού από το παζάρι, έφτασαν στην περιοχή και ομάδες νεαρών με κράνη και κουκούλες, που επιτέθηκαν εναντίον των ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ. Κατασχέθηκαν 15 μολότοφ και μπιτόνια με βενζίνη.
Οι κάτοικοι παραμένουν στην περιοχή ενώ όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία τα επεισόδια και ο "κλεφτοπόλεμος" έχουν μεταφερθεί στα χωράφια γύρω από την λεωφόρο Λαυρίου.
Πάντως, δεν έχουν αναφερθεί συλλήψεις ή προσαγωγές.
Περίπου 1.000 κάτοικοι, παρουσία του δημάρχου και άλλων παραγόντων του δήμου, επιχείρησαν το απόγευμα της Κυριακής να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στη λεωφόρο Λαυρίου, προκειμένου να φτάσουν στο χώρο του ΧΥΤΥ για να εμποδίσουν τα μηχανήματα της εταιρείας να προχωρήσουν στις εργασίες.

Ξεπερασμένα τα ΧΥΤΑ

Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) ή σε πολλές περιοχές της χώρας μας, σε χωματερές και μάλιστα παράνομες. Σήμερα πολλοί από αυτούς τους χώρους έχουν γεμίσει και η εύρεση νέων δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχει έντονη αντίδραση από τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών. Η δυσκολία χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ καθώς και το αυξημένο κόστος κατασκευής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αυξάνουν δραματικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και μπορεί να αναγκάσουν τους Δήμους σε αύξηση των δημοτικών τελών για την κάλυψη αυτού του κόστους.
Σε απάντηση όσων θεωρούν ότι η αντίδραση των κατοίκων είναι απλά μία συνηθισμένη αντίδραση κάποιων θερμοκέφαλων που δε θέλουν να επωμιστούν το κοινωνικό φορτίο που τους αναλογεί, να επισημάνουμε πολύ συνοπτικά τα στοιχεία, με τα οποία καταρρίπτονται τα τρία βασικά επιχειρήματα που προωθούν οι ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΣΔΚΝΑ γύρω από το θέμα.

# Το πρώτο επιχείρημα αφορά την επειλή ότι αν δε γίνουν οι ΧΥΤΑ, θα πνιγεί η Αθήνα στο σκουπίδι επειδή έχει γεμίσει η Φυλή. Το επιχείρημα αγνοεί το γεγονός ότι αυτό που θα γεμίσει σε 1-2 έτη στη Φυλή είναι ένα κύτταρο - υπάρχουν όμως άλλα 5 κύτταρα, που ακόμα δεν έχουν ανοίξει. Έτσι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια.
# Επίσης, ο μύθος ότι ο ΧΥΤΑ είναι η πιο οικονομική λύση, αγνοεί ηθελημένα πολλά έξοδα των ΧΥΤΑ. Εξετάζοντας τα στοιχεία που περιλαμβάνει η μελέτη του κ. Χ. Ρώσση Μηχ/γου Ηλ/γου ΕΜΠ, διαπιστώνεται εύκολα ότι ο ΧΥΤΑ είναι έως και 10 φορές ακριβότερη λύση από την Αεριοποίηση/Εξαέρωση, όπως αυτή εφαρμόζεται στο εργοστάσιο της ECET Group στο Αμβούργο, το οποίο (αντίθετα προς τους ΧΥΤΑ) διόλου δεν επιβαρρύνει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων (γι'αυτό και είναι μέσα στην πόλη, και όχι στην "αυλή του γείτονα" - όπου εν προκειμένω γείτονας είναι το Γραμματικό και η Κερατέα).
# Τέλος, όσον αφορά το θέμα της απώλειας της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η ΕΕ από το 2008 έχει ήδη σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων ΧΥΤΑ, ενώ από το 2010 απαιτεί την παύση λειτουργίας των ΧΥΤΑ, διαφορετικά επιβάλλει τέλη απόρριψης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτά ανέρχονται ήδη στα 80-100 ευρώ/τόνο.
Άρα, η χρηματοδότηση που "κινδυνεύει να χαθεί", θα επιστραφεί σύντομα στην ΕΕ και με το παραπάνω, με τη μορφή προστίμων!
Εκτός και αν οι δύο ΧΥΤΑ λειτουργήσουν για λίγους μήνες μόνο και μετά κλείσουν - αλλά τότε, προς τι όλη η φασαρία; Έχουν άδικο μετά οι κάτοικοι να υποψιάζονται ότι, μοναδικός στόχος είναι να καρπωθούν συγκεκριμένοι κατασκευαστές τη χρηματοδότηση και οι ΧΥΤΑ να μη λειτουργήσουν ποτέ; Αλλά η καταστροφή θα έχει ήδη γίνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αλήτη προδότη Εφιαλτάκη

Με την εντολή «ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ» ξεκινά ο προδοτικός διάλογος του Εφιαλτάκη.  Ο Τσιρπόφσκι ξεπούλησε τη Μακεδονία και ο Εφιαλτάκης θα ...