8/12/10

Ο Εβραίος Αξελ της Χούντας των Τραπεζιτών και ο Εβραίος Νομπελίστας

Oρισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν ζήσει πέρα από τις δυνατότητές τους, δήλωσε ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αξελ Βέμπερ.Εκτίμησε δε ότι η ευρωζώνη θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση χρέους εάν εφαρμοστούν επιτυχώς νέοι κανόνες για να ενισχυθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί.

Τη διάλυση του ευρώ ή την έξοδο από το ενιαίο νόμισμα χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, προβλέπουν γνωστοί Αμερικανοί διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.

Ο Τζιμ Ρότζερς, συνιδρυτής με τον Τζορτζ Σόρος του επενδυτικού ταμείου Quantum Fund, είπε, στο πλαίσιο του συνέδριου που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters για τις επενδυτικές προοπτικές το 2011 ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του κοινού νομίσματος.

«Διαβρώνουν (σ.σ.: οι Ευρωπαίοι) την αξία του ευρώ και την αξία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», παρατήρησε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια.

Ο κ. Ρότζερς χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας κακό από οικονομική και από ηθική άποψη και εκτίμησε πως η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι οι επόμενες δύο χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια.

Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία, για την οποία είπε ότι μπορεί να είναι "χαμένη" η επόμενη δεκαετία ή και δύο δεκαετίες, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους για να σωθούν οι προβληματικές τράπεζες, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει τρεις Αμερικανούς διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι προέβλεψαν τη χρεοκοπία της Αργεντινής τον Δεκέμβριο του 2001, οι οποίοι θεωρούν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει πολλά κοινά στοιχεία με την κρίση της Αργεντινής.


Ο Τζόζεφ Μπάιντερ, σήμερα επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα αφήσουν το ευρώ,. Ο κ. Μπάιντερ αγοράζει ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) των τριών χωρών, καθώς επίσης και της Ιταλίας και του Βελγίου. Στοιχηματίζει, επίσης, εναντίον ομολόγων χαμηλότερης διαβάθμισης που έχουν εκδώσει ευρωπαϊκές τράπεζες. «Πιθανόν να υπάρξει μία αναδιάρθρωση χρέους πριν από το τέλος του επόμενου έτους», εκτίμησε ο κ. Μπάιντερ.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου σε κεφάλαια ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, δήλωσε στη τηλεόραση του CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας.

Ο Ρόμπερτ Κένιγκσμπέργκερ, επικεφαλής επενδύσεων του Ταμείου Gramercy αγοράζει swaps στην Ευρώπη για να καλύψει τις θέσεις που έχει σε αναδυόμενες αγορές ομολόγων. «Η νομισματική ακαμψία και οι δημοσιονομικές παγίδες στην περιφέρεια της Ευρώπης σήμερα, μοιάζουν αρκετά με της Αργεντινής το 2001», σημειώνει και προσθέτει: «Η απόφαση θα είναι πολιτική, όχι οικονομική. Μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες χώρες από κοντά».

Το δημοσίευμα του Bloomberg μεταφέρει και δηλώσεις του κ. Ντομίνγκο Καβάλο, πρώην υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2001 όταν η χώρα του χρεοκόπησε, σύμφωνα με τις οποίες, το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να αγοράσουν όλο το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σε τιμές αγοράς σε μία διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα.

«Αν δεν κάνουν (σ.σ.: η ΕΕ και το ΔΝΤ) κάτι ακόμα πιο γρήγορα, αυτό μπορεί να βλάψει τις κυβερνήσεις, επειδή οι πολίτες σε αυτές τις χώρες δεν θα αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση, που συνοδεύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή», προειδοποίησε ο κ. Καβάλο, τονίζοντας πως θα υπάρξει πολιτική κρίση με ακραίο τρόπο, όπως συνέβη στην Αργεντινή.
Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το νομπελίστα οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά με τις απόψεις που έχει εκφράσει ο κ. Ρουμπινί στη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας και με τις προσπάθειες λαού και κυβέρνησης έχουμε απομακρυνθεί».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ακόμη ότι «δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ , σημειώνοντας παράλληλα ότι, σαφέστατα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση»,

Αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ρουμπινί, επεσήμανε ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχει η κυβέρνηση και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε».

Όπως είπε, ο Πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις απόψεις, ενώ συμπλήρωσε πως το γεγονός ότι κάποιος εκφράζει διαφορετική γνώμη, δεν μειώνει την επιστημονική της αξία.

«Στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού είναι γόνιμο και ωφέλιμο να γίνονται όλες οι συζητήσεις και φυσικά η κυβέρνηση έχει αποφασιστικό λόγο, ακούγοντας οτιδήποτε υπάρχει σε διεθνές επίπεδο», παρατήρησε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σπύρο γειά σου.
Μήπως θα μπορούσες να αναλύσεις το τι εννοούσε, ο συμπαρουσιαστή σου στην εκπομπή της Τρίτης, για το μέλλον του ευρω με την λογιστική αξία σε equ ;

Ανώνυμος είπε...

Αιματηρή συμπλοκή Αλβανών στα Φιλιατρά
ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ

Αιματηρή συμπλοκή Αλβανών σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε αγροτική περιοχή των Φιλιατρών. Λίγο πριν από τις 7.30, πέντε Αλβανοί οπλισμένοι με καραμπίνα και μαχαίρια μετέβησαν σε αγροτική περιοχή κοντά στο δρόμο προς Λιμενάρι, όπου σε αγροικία διέμεναν τρεις ομοεθνείς τους, και μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο συνεπλάκησαν.
Οι πρώτοι πυροβόλησαν κατά των τριών, δυο φορές, με αποτέλεσμα ένας να τραυματιστεί στο δεξί χέρι, ενώ ένας δεύτερος στην κοιλιά από μαχαιριές.
Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου και νοσηλεύονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε Αλβανοί είχαν διαφορές με ομοεθνείς τους, τους οποίους αναζήτησαν στη συγκεκριμένη αγροικία, αλλά αυτοί πιθανότατα είχαν φύγει. Βρήκαν εκεί τους τρεις Αλβανούς, τους ρώτησαν πού βρίσκονται οι υπόλοιποι και κουβέντα στην κουβέντα, συνεπλάκησαν.



http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=28958&Itemid=32