5/9/15

Τα Γενέθλια των Λίμπερτυ

Ένα από τα τρία επιζόντα «Λίμπερτυ», το «John W. Brown», που βρίσκεται αραγμένο στη Βαλτιμόρη έχει αύριο γενέθλια. Γίνεται 72 ετών.
Στις 20 Αυγούστου 1945, έξι ημέρες μετά την παράδοση της Ιαπωνίας , η Αμερικανική Ναυτιλιακή Επιτροπή ακύρωσε όλα τα συμβόλαια ναυπήγησης Λίμπερτυ. Μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν καθελκυστεί 2.710 αμερικανικά Λίμπερτυ στα οποία πρέπει να προστεθούν τα 60 που ναυπήγησε για λογαριασμό της Βρετανίας ο επιχειρηματίας Χένρυ Κάιζερ και τα 25 που «χτίστηκαν» στον Καναδά. Ο συνολικός αριθμός των «Λίμπερτυ», έφθασε τα 2795 πλοία.
Από τους 2,710, «Θαλασσοπνίχτες» , που ναυπηγήθηκαν «αρπακόλλα», (και για αυτό κοβόντουσαν στη μέση) ,σε 18 ναυπηγεία στις ΗΠΑ, από το 1941 ως 1945 ,για τις ανάγκες των μεταφορών του Παγκοσμίου Πολέμου, επιζούν τρείς. Το «John W. Brown», το « Jeremiah O'Brien», που είναι παρκαρισμένο στον Άγιο Φραγκίσκο και το τρίτο που έφερε το όνομα «Arthur M. Huddell», δωρίθηκε επί προεδρίας Τζ. Μπους του νεότερου στην Ελλάδα, και παραδόθηκε στις 28 Ιουλίου 2008, και τώρα βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Ακτή Βασιλειάδη.
Το άρπα κόλλα φαίνεται από το χρόνο παράδοσης τους. Το ναυπηγείο Ρίτσμοντ στην Καλιφόρνια καθέλκυε ένα «Λίμπερτυ» κάθε 16 ημέρες και στο «Oregon Shipbuilding Yard». που ολοκλήρωσε τη ναυπήγηση του 1ου πλοίου σε 253 ημέρες, και του 19ου σε 86 το φθινόπωρο του 1942 ,το «SS Joseph N. Teal» παραδόθηκε σε 10 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βούλιαξαν 315 ελληνόκτητα πλοία, που συμμετείχαν στις νηοπομπές και μαζί τους χάθηκαν 2.500 έλληνες ναυτικοί. Μετά τη λήξη του πολέμου , οι Η.Π.Α παραχώρησαν δωρεάν 100 Liberty στην Ελλάδα, ως δάνειο και η ελληνική κυβέρνηση τα παραχώρησε σε Έλληνες πλοιοκτήτες,ως αποζημείωση. Με αυτά ξεκίνησε μετά τον πόλεμο, την ανοδική πορεία της Ελληνικής Ναυτιλίας.
ΥΓ.Για τις οικογένειες των πνιγμένων φρόντισε ο θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

101 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 18 Απριλίου 1922 συνήλθε και πάλι η Εθνοσυνέλευση και συζήτησε το «Εθνικό Θέμα»

Ένα εντελώς λάθος σχόλιο "εγκύρων" "Αθηναϊκών  Κύκλων" από το "ΕΜΠΡΟΣ" που "εξέφραζε" τον  μεταρρυθμ...