11/4/09

Δάνειο 45 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία από το ΔΝΤ

http://www.orfni.blogspot.com/

Η λογική του παραλόγου συνεχίζεται αναφορικά με την στάση της Τουρκίας απέναντι στην οικονομική κρίση. Ενώ η κατάσταση της χώρας κρίνεται, εκ των πραγμάτων, δραματική και ένα δάνειο 45 δισεκ. δολαρίων είναι έτοιμο να συναφθεί μεταξύ αυτής και της δύσης, νέα εξοπλιστικά προγράμματα πρόκεται να ανακοινωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες τα οποία μάλιστα πρόκειται να επηρεάσουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ – IMF: International Monetary Fund) έχουν συμφωνήσει «επί της αρχής» για την σύναψη ένος δανείου ύψους τουλάχιστον 45 δισεκ. δολαρίων.


Η ανάγκη της Άγκυρας για τη διεθνή βοήθεια είναι μεγάλη επειδή η χρηματοπιστωτική κρίση έχει χτυπήσει άσχημα την οικονομία της χώρας, ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες. Το ΑΕΠ της χώρας έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 6,2% ενώ η βιομηχανική παραγωγή έχει πέσει κατά 25% περίπου τον Φεβρουάριο! Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, η συμφωνία με το ΔΝΤ κρίνεται υψίστης σημασίας για την επιβίωση της οικονομίας της Τουρκίας.


Οι πληροφορίες από την γειτονική χώρα αναφέρουν πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Το ακριβές ποσό του δανείου υπολογίζεται να είναι γύρω στα 45 δισεκ δολάρια, κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο ακόμα με αποτέλεσμα ο Τύπος της χώρας να αναφέρει διάφορα ποσά. Σε κάθε περίπτωση η αρχική συμφωνία δεν μπορεί να αφορά ποσό μικρότερο των 20 δισεκ. δολαρίων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Μ. Σιμσέκ, ο Τουρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγιπ Έρντογκαν έχει ήδη συμφωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στράους-Καν για την σύναψη του δανείου.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει να αποπληρώσει και ένα πρόσφατο δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 10 δισεκ. δολαρίων. Το ΔΝΤ από την πλευρά του για να επικυρώσει το νέο δάνειο θα επιβάλλει περιοριστικούς όρους στην τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με τις δαπάνες στον δημόσιο τομέα κάτι το οποίο αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη δύσκολή κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.
H δραματική όμως κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν προβλέπεται να την εμποδίσει από το να προχωρήσει σε μία νέα μεγάλη αγορά στον αμυντικό τομέα μέσα στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές η Άγκυρα αναμένεται να αποφασίσει τον ακριβή τύπο του νέου της μεταφορικού ελικοπτερού μέσα στον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως η απαίτηση για το νέο ελικόπτερο είναι η προμήθεια ενός αριθμού μεταξύ 75 και 115 κομματιών!
Η AgustaWestland η οποία προσφέρει το AW149 και η Sikorsky η οποία προωθεί το Τ-70, μάχονται για την εξασφάλιση του νέου ηγεμονικού συμβολαίου από την Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως το ελικόπτερο το οποίο θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της TAI (Turkish Aerospace Industries), με την εταιρεία να αναλαμβάνει το 100% των εργασίων μετά το 78ο ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε στα τέλη του 2007 και αρχικά αφορούσε 54 ελικόπτερα για λογαριασμό όλων των κλάδων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αργότερα ο αριθμός των προς προμήθεια ελικοπτέρων έφτασε τα 115, συμπεριλαμβανομένου 20 για την Αστυνομία, 11 για την Ακτοφυλακή και 6 για το Ναυτικό.
Περισσότερες πληροφορίες για τον στόλο ελικοπτέρων της Τουρκίας παρουσιάζονται στο νέο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που θα κυκλοφορίσει την Τρίτη 14/04.
Επιπροσθέτως, η Άγκυρα ανακοίνωσε και την υποβολή αίτησης στις αμερικανικές αρχές για την προμήθεια, μέσω κονδυλίων FMS, συνολικά έξι UAV MQ-1 Predator και ΜQ-9 Reapers. Η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει το LoR και η απάντηση της Ουάσιγκτον αναμένεται μέσα στον Ιούλιο του 2009. Εντομεταξύ ανακοινώθηκε πως η IAI (Israel Aerospace Industries) έχει παραδώσει δύο UAV Heron, τα οποία και σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Μπάτμαν. Οι δοκιμές πρόκειται να ολοκληρωθούν αύτον τον μήνα ενώ τα υπόλοιπα οχτώ πρόκειται να παραδοθούν τον Μάιο.

www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...