13/4/09

Η 13η Απριλίου στην ιστορία


Η μαύρη Τρίτη 13 Απριλίου 1204. Η Βασιλεύουσα πέφτει στα χέρια των Φράγκων της 4ης Σταυροφορίας, υπό τους Βαλδουΐνο της Φλάνδρας και Βονιφάτιο τον Μομφερατικό (εξυπηρετώντας κυρίως τα σχέδια του δόγη Δάνδολο της Βενετίας). Βανδαλισμοί, ιεροσυλίες, λεηλασίες και σφαγές, πέραν πάσης περιγραφής και φαντασίας. Ο Θεόδωρος Α' Λάσκαρις διαφεύγει και ιδρύει την Αυτοκρατορία της Νικαίας. Ο Αλέξιος Α' Μέγας Κομνηνός ιδρύει την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντος.
"Ω πόλις, Πόλις, πόλεων πασών οφθαλμέ, άκουσμα παγκόσμιον, θέαμα υπερκόσμιον, εκκλησιών γαλουχέ, πίστεως αρχηγέ, ορθοδοξίας ποδηγέ, λόγων μέλημα, καλού παντός ενδιαίτημα..."
(Από τον θρήνο του Νικήτα Χωνιάτη)

814- Επίθεση κατά του στρατοπέδου των βουλγάρων στην Μεσημβρία και εξόντωση μεγάλου μέρους του βουλγαρικού στρατού από τον αυτοκράτορα Λέοντα Ε'.

1204 – Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους τη νύχτα της Τρίτης 12/13 Απριλίου.

1250 - Ο Λουδοβίκος Θ' της Γαλλίας αιχμαλωτίζεται κατά την Ζ' Σταυροφορία.

1598 - Ο βασιλιάς Ερρίκος Δ' εκδίδει το Διάταγμα της Νάντης, με το οποίο αναγνωρίζει θρησκευτικά δικαιώματα στους Προτεστάντες της Γαλλίας.


1821-Οι Τούρκοι κατεβάζουν από την αγχόνη το σώμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' και το σέρνουν διαπομπευόμενο από τον όχλο (το πτώμα έσερνε ένας εβραίος), και το ρίχνουν τελικά στην θάλασσα. Η σωρός περισυλλέγεται αργότερα από τον Έλληνα πλοίαρχο Σκλάβο, που τη μετέφερε στην Οδησσό.

1822- Ο Αμπού Λουμπούτ καταλαμβάνει τη Νάουσα. Ακολουθεί σφαγή των αμάχων. Οι νεκροί από τις σφαγές και τους απαγχονισμούς ξεπερνούν τους 2.000.
Δεκατρείς νεάνιδες της Νάουσας , πέφτουν σαν άλλες Σουλιώτισσες στον καταρράκτη της Αραπίτσας.

1827- Οι Έλληνες, υπό τον Γ. Καραϊσκάκη, επιτίθενται κατά των Τούρκων που είναι οχυρωμένοι στη Μονή του Αγ. Σπυρίδωνα στον Πειραιά και καταλαμβάνουν 9 εχθρικάοχυρώματα. Ο Καραϊσκάκης μεταφέρει το Αρχηγείο του στον Πειραιά,
για να αποκλείσει τον Κιουταχή Πασά.

1861 - Καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις των Νοτίων, το οχυρό Σάμτερ με την πολιορκία του οποίου άρχισε ο Αμερικανικός Εμφυλίος.

1909-Στην Τουρκία, το 1ο Αλβανικό Σώμα Στρατού περικυκλώνουν τη Βουλή και εκθρονίζει τον Χιλμί Πασά.

1912-Στην Κίνα, απαγορεύονται οι μικτοί γάμοι, με διάταγμα του Γιουάν Σιχ-Κάι.

1913-Ανεπιτυχής δολοφονική απόπειρα κατά του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ'.

1915 (13/26 Απρ.)- Υπογράφεται στο Λονδίνο μυστική συνθήκη μεταξύ των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννοήσεως (Entente) και της Ιταλίας, με βάση την οποία αναγνωριζόταν η ιταλική κυριαρχία στο λιμάνι του Αυλώνα και οι αξιώσεις της Ελλάδος στην Βόρειο Ήπειρο.

1919- η σφαγή του Αμριτσάρ, της ιερής πόλης των Σιχ στην Ινδία. Βρετανοί στρατιώτες σφαγιάζουν τουλάχιστον 379 άοπλους Ινδούς, που διαδήλωναν κατά της βρετανικής κυβέρνησης και της βαριάς φορολογίας.

1921- Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης δηλώνει ότι, ο αγώνας της Μικράς Ασίας θα τερματισθεί πολύ σύντομα, με πλήρη θρίαμβο των ελληνικών όπλων, οπότε η κυβέρνηση θα ασχοληθεί εντονότερα και με τα εσωτερικά ζητήματα.

1924-Οι Έλληνες τάσσονται με δημοψήφισμα υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας.

1941- Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη. Υπογράφεται πενταετές σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΣΣΔ.

1945- Η Βιέννη, καταλαμβάνεται από τον Κόκκινο Στρατό.

1949- Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ.

1950- Στο Κάιρο, οι χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου υπογράφουν συμφωνία κοινής αμυντικής πολιτικής.

1959- Ο πάπας Ιωάννης απαγορεύει στους καθολικούς να ψηφίζουν υπέρ των κομμουνιστών.

1960 - Γαλλία πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στη Σαχάρα.

1970- Η Χούντα απελευθερώνει το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι. Την ίδια ημέρα λήγει η δίκη της «Δημοκρατικής Άμυνας», στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Καταδικάζονται 20 στελέχη της οργάνωσης "Δημοκρατική Άμυνα". Ο Σάκης Καράγιωργας καταδικάζεται σε ισόβια, ο Γ. Α. Μαγκάκης, σε 18ετη κάθειρξη , ο αντιστράτηγος Γ. Ιορδανίδης και ο φοιτητής της Νομικής Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε κάθειρξη 8 ετών , ο Βίκτωρ Παπαζήσης , Γ.Μυλωνάς κλπ «Στις 13 Απριλίου, Αμερικανός δημοσιογράφος ειδοποίησε τη σύζυγο του Μίκη Μυρτώ, ότι στο ξενοδοχείο "Χίλτον" την περίμενε κάποιος Γάλλος πολιτικός.
Όταν η σύζυγος του Θεοδωράκη έφθασε, είδε να την περιμένει ο Ζαν- Ζακ Σρεμπέρ, εκδότης του γαλλικού περιοδικού Εξπρές και γραμματέας του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Γαλλίας. Ο Σρεμπέρ, αναφέρει έκθεση του Φόρεϊν Οφις, είχε φθάσει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον ελληνομαθή γιατρό Ζεράρ Πιερά, με ιδιωτικό αεροπλάνο και τη φιλοδοξία να πετύχει την αμνήστευση του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα και του Ελληνογάλλου δημοσιογράφου Ζαν Σταράκη. Όμως ο Σρεμπέρ γρήγορα διαπίστωσε ότι αυτή του η φιλοδοξία δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί και στράφηκε στην απελευθέρωση του Θεοδωράκη. Ήταν πολύ πιο εύκολη η απελευθέρωση ενός πολιτικού κρατουμένου από την απελευθέρωση ενός πολιτικού καταδίκου". "Γι' αυτό και ο Σρεμπέρ συνάντησε τη Μυρτώ ενώ περίμενε από στιγμή σε στιγμή να συναντήσει τον Παπαδόπουλο. Η συνάντηση έγινε και το αποτέλεσμα ήταν άμεσο". "Έπειτα από λίγες ώρες, έκπληκτοι Ελληνες αλλά και όλος ο κόσμος στο εξωτερικό έμαθαν ότι ο Παπαδόπουλος ενέκρινε την αποφυλάκιση του Θεοδωράκη ο οποίος και αναχώρησε την επόμενη για το Παρίσι με το αεροπλάνο του Σρεμπέρ".

1971-Οι επαναστάτες στο Ανατολικό Πακιστάν ιδρύουν το κράτους του Μπανγκλαντές.
.
1979-Μετά την ανατροπή του Ιντι Αμίν Νταντά νέος πρωθυπουργός της Ουγκάντα, ορκίζεται ο Γουσιούφ Λουλέ.

1985 - Ο Ραμίς Αλία διαδέχεται τον Ενβέρ Χότζα στην ηγεσία της Αλβανίας.

1987 - Η Πορτογαλία υπογράφει τη συμφωνία για επιστροφή του Μακάο και Κίνα μέχρι, το 1999

1990 – Η ΕΣΣΔ παραδέχεται ότι, ευθύνεται για τη μαζική δολοφονία 4.000 Πολωνών αξιωματικών το 1940, στο Κατίν.
.
1992 -Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι, αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, και αποπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά.

1994-Η Κυβέρνηση της Αλβανίας , υποστηρίζει ότι σημειώθηκε νέο επεισόδιο στο φυλάκιο της Επισκοπής, στο Αργυρόκαστρο, από μασκοφόρους με ελληνική στρατιωτική στολή. Στην Τουρκία, άγνωστοι αποπειρώνται να βάλουν φωτιά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στο Φανάρι.

2000 - Ο Κώστας Σημίτης ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2003- Φορτηγό-ρυμουλκό, που μετέφερε πλάκες νοβοπάν, ξεφεύγει από την πορεία του στα Τέμπη, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές του Α' Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.. Είκοσι ένα μαθητές νεκροί και τριάντα δύο τραυματίες .

Δεν υπάρχουν σχόλια: