9/4/09

Η 9η Απριλίου στην Ιστορία.


9 Απριλίου 1941-Η συνθηκολόγηση.
Τα Οχυρά στην Ε/Β μεθόριο συνεχίζουν να αμύνονται ηρωικώς. Η φρουρά του οχυρού Εχίνος συμπτύσσεται προς το χωριό Κένταυρος. Επαναλαμβάνεται από το Απόσπασμα Καλαποτίου στοΦαλακρό Όρος η αντεπίθεση εναντίον του υψώματος Κρέστη. Το ύψωμα ανακαταλαμβάνεται και οι Γερμανοί εκδιώκονται στην πεδιάδα του Κάτω Νευροκοπίου. Γερμανοί που διείσδυσαν μέσα στις στοές της Διμοιρίας Δ του οχυρού Περιθωρίου εξοντώθηκαν μέχρι τον τελευταίο. Μετά την διάσπαση της γιουγκοσλαβικής άμυνας, οι γερμανοί παρακάμπτουν την οχυρωμένη τοποθεσία και εισέρχονται στην Θεσσαλονίκη, όπου και υπογράφεται, μεταξύ του Έλληνα Αντιστρατήγου Κ. Μπακόπουλου και του Γερμανού Αντιστρατήγου Φάιελ πρωτόκολο συνθηκολόγησης.
Τα οχυρά Παλιουριώνες, Περσέκ, Περιθώρι, Μπαμπαζώρας, Παρταλούσκα, Μαλιάγκα, Πυραμιδοειδές, Λίσσε, Καρατάς και Κάλη αμύνονται σθεναρώς στις επιθέσεις ισχυρού πυροβολικού,αεροπορίας και αρμάτων για 4η ημέρα, αλλά σταματούν τον αγώνα μετά την συνθηκολόγηση.
9 Απριλίου 1941, 17.15΄.-

Γερμανικό αυτοκίνητο με υψωμένη της λευκή σημαία, πλησιάζει τις Ελληνικές θέσεις στο κεντρικό δρόμο Κούλας-Σιδηροκάστρου... Τρεις ΄Ελληνες στρατιώτες με επικεφαλής τον Ανθ/γό Ι. Δαμιανό πήγαν προς συνάντησή τους. Ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός, χαιρετά τους ΄Ελληνες σε στάση προσοχής και ζητά την παράδοση του οχυρού διότι οι Γερμανοί ήδη έχουν εισέλθει στην Θεσσαλονίκη και υπεγράφη ανακωχή.Ο Διοικητής του οχυρού, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απήντησε.-«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται»!!!
Ο Γερμανός αξιωματικός διαβεβαιώνει στην στρατιωτική του τιμή, πως δεν πρόκειται για τέχνασμα και ορίζει την επομένη 10η Απριλίου 1941 και ώρα 18.00΄νέα συνάντηση.

……..
«Ένα μεμονωμένο σκυρόδετο πολυβολείο, γνωστό ως Π9 , εκτός των οχυρών, σε μια μικρή δύναμη προκαλύψεως έξω από το Μπέλες, αντιστάθηκε όλη την ημέρα και σταμάτησε μόνο όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά του. Ο Γερμανός διοικητής, όταν συνέλαβαν τον εναπομείναντα Λοχία, Δημήτρη Ίντζο. τον χαιρέτησε, τον συνεχάρη ,έδωσε εντολή και η Μονάδα του παρουσίασε όπλα για να τιμήσει τη γενναιότητά του και μετά διέταξε να τον τουφεκίσουν!»
...
Υπηρέτησα εις το Όρος Μπέλες και διέφυγα αμέσως με άλλους Αξιωματικούς και μέσω Αγ. Όρους, Λήμνου-Μυτιλήνης-Χίου έφθασα στο Τσεσμέ της Τουρκίας την 4η Μαΐου 1941 και την επομένη εις Πέργαμο, όπου ήδη ευρίσκετο ολόκληρη η Ταξιαρχία Έβρου. Με την είσοδο των Γερμανών εις την Θράκη, η Ταξιαρχία εισήλθε εις το τουρκικό έδαφος και αφοπλίστηκε από τους Τούρκους. Ο Διοικητής της, Υποστράτηγος Ζήσης, όταν οι Τούρκοι τού ζήτησαν το πιστόλι του, αυτοκτόνησε».
…..
Όταν έμαθαν ότι πρέπει να παραδοθούν, διότι η Θεσσαλονίκη κατελήφθη και ο Δκτής του ΤΣΑΜ Στγός Μπακόπουλος συνθηκολόγησε, αρνήθηκαν να το πιστέψουν. Αξιωματικοί ξανατηλεφωνούν στις διοικήσεις των Μεραρχιώ ζητώντας να συνεχίσουν την αντίσταση. Τραυματίες φαντάροι σηκώνονται από τα φορεία και φωνάζουν, θέλουν να ενισχύσουν την φρουρά, να πολεμήσουν με τους ματωμένους επιδέσμους. Ένας δάσκαλος κι ένα χωριατόπουλο που υπηρετούν στα οχυρά, αυτοκτονούν!
...
24 ώρες μετά την παράδοση της Θεσ/νίκης, οι Γερμανοί παρέταξαν μπροστά στο οχυρό Παληουριώνες ένα τάγμα δικό τους. Ο επικεφαλής αξιωματικός, αφού συνεχάρη τον Έλληνα διοικητή του οχυρού, τον κάλεσε να επιθεωρήσει το γερμανικό τάγμα σαν να ήταν τιμητικό απόσπασμα! Ανάλογες εκδηλώσεις έκανε ο Γερμανός αξιωματικός που παρέλαβε το θρυλικό Ρούπελ, εκφράζοντας τον θαυμασμό του, όχι μόνο για την ανδρεία των στρατιωτών μας, αλλά και για την κατασκευή των
Οχυρών.
...
. Ο Συνταγματάρχης Χονδρός, όταν κυκλώθηκε από τους Γερμανούς μεταξύ Νυμφαίου-Κλειδίου, στην πρώτη διάσπαση του μετώπου, αυτοκτονεί. Ο Ταγματάρχης (ΠΒ) Βερσής Κων/νος, όταν διατάχθηκε να παραδώσει στους Γερμανούς τα πυροβόλα του, τα παρέταξε, διέταξε τους άνδρες να αποδώσουν τιμές στα όπλα και αυτοκτόνησε υπό τους ήχους του Εθνικού Ύμνου που έψαλλαν οι πυροβολητές του!
Αλέξανδρος Λ. Ζαούσης, «Οι δύο όχθες, 1939-1945» ,Παπαζήσης, 1987:
-----------------------------

1015-Ο Αυτοκράτωρ Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος ανακαταλαμβάνει το φρούριο της Εδέσσης, από τους Βουλγάρους.

1821-Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τους προκρίτους των Αθηνών.
Γεγονότα
1867 - Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώνει τη συνθήκη για την αγορά της Αλάσκα από τη Ρωσία.
1906 - Έναρξη της Μεσολυμπιάδας στην Αθήνα.
1940 - Η Γερμανία εισβάλλει ταυτόχρονα σε Δανία και Νορβηγία.
1991 - Η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1999 - Ο Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος του Τζιμπουτί.
2000 - Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και αναλαμβάνει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
2003 - Η Βαγδάτη καταλαμβάνεται από τον αμερικανικό στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: