9/4/09

Χωρίς ασφάλιση και μισθό οι μισοί εργαζόμενοι στον κόσμο!


Οι έχοντες και κατέχοντες κάνουν την κρίση ευκαιρία.

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον πλανήτη ΔΕΝ έχουν ασφάλιση, περίθαλψη, ή έστω διασφαλισμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα και μηνιαίο μισθό σύμφωνα με έκθεση
του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που διαπιστώνει ότι τόσο στις 30 πλέον ανεπτυγμένες χώρες (μέλη του οργανισμού), όσο και στις αναπτυσσόμενες ή υπανάπτυκτες χώρες , πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται ανασφάλιστοι, σε καθεστώς υποαπασχόλησης, χωρίς βασικά δικαιώματα (περίθαλψη, επιδόματα) και χωρίς την παραμικρή εγγύηση για το μέλλον.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως ο αριθμός αυτός – όσο τρομακτικός κι αν είναι – δεν είναι καν ο τελικός, καθώς εφόσον η κρίση συνεχιστεί με τους παρόντες ρυθμούς τότε η πλήρης απασχόληση θα αποτελεί παρελόν για τα δύο τρίτα των εργαζομένων σε ολόκληρο τον πλανήτη μέχρι το 2020 !
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού πιο έντονο πρόβλημα ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας καταγράφεται στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου τα τρία τέταρτα των εργαζομένων απασχολούνται σχεδόν σε καθεστώς ομηρίας (χωρίς ασφάλιση, νόμιμα δικαιώματα ή έστω ικανοποιητική αμοιβή), στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ασίας και στη Λατινική Αμερική όπου πάνω από τους μισούς εργαζομένους τελούν υπό αυτό το ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Στις περιοχές αυτές περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται έναντι αμοιβής μικρότερης των 1,25 δολαρίων την ημέρα ,και συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως αμείβονται με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως.
Ακόμα όμως και εάν η κρίση παρέλθει , σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία 9 στους 10 εργαζόμενους θα συνεχίσουν να απασχολούνται σε καθεστώς «αμφίβολης» εργασιακής ασφάλειας.

Σπύρος Χατζάρας

1 σχόλιο:

iaswnas23 είπε...

k pisteva oti afta ginotan mono stin ellada k stis anaptyssomenes xwres alla oxi k se anaptygmenes. ti na pei kaneis....