9/4/09

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ.


Οι υψηλοί τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την εγκληματικότητα μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, η συνάντηση Καραμανλή - Σαρκοζί στο Παρίσι, οι εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παυλίδη και η κατάθεση του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες χάνονται θέσεις εργασίας, οι προτάσεις της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη- Πετραλιά για κλιμακωτές αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς και η πανευρωπαϊκή έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι στη χώρα μας καπνίζουν και πίνουν ανεξέλεγκτα,είναι τά κύρια θέματα στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " SOS για την υγεία παιδιών - εφήβων. Καμπανάκι από τρεις έρευνες".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:
"Ανησυχία για τους εφήβους μας. Πανευρωπαϊκή έρευνα".Η εφημερίδα γράφει ότι "ποτό, τσιγάρο ή ακόμη και κάνναβη συνοδεύουν πλέον τις εξόδους, αλλά και... τα σχολικά διαλείμματα των Ελληνόπουλων. Περίπου οι μισοί μαθητές στη χώρα μας, ήδη από την ηλικία των 13 ετών, είναι καπνιστές, ενώ το 87% παραδέχεται πως πίνει συστηματικά και το 12% πως έστω και μία φορά έχει δοκιμάσει κάποια παράνομη ουσία".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αυξήσεις 2%-3% στις συντάξεις. Πρόταση της Φάνης Πάλλη - Πετραλιά για κλιμακωτή αναπροσαρμογή των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κλιμακωτές αυξήσεις στις συντάξεις για περισσότερους από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα από 2% έως 3% προτείνει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά".

Η ΑΥΓΗ: "Μικροπολιτική με την ασφάλεια. Πρόσθετα κατασταλτικά μέτρα, ακόμη και νέο νόμο για το άσυλο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή επιχειρώντας να διασκεδάσει την κυβερνητική ανασφάλεια, χωρίς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφάλειας των πολιτών". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αισθάνεται εξαιρετικά ανασφαλής, στο όριο της επιβίωσης, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει την ημερήσια διάταξη του πολιτικού διαλόγου να αναδείξει την ασφάλεια ως μείζον θέμα και να καθησυχάσει τους πολίτες".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πέφτουν οι μίζες σαν βροχή στην ακτοπλοΐα. Παρέλαση μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή". Η εφημερίδα τονίζει ότι "χωρίς να καταθέσει κάποιο καινούργιο στοιχείο αλλά με αρκετές αιχμές για το καθεστώς της "ζούγκλας" που επικρατεί στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές, προσήλθε χθες ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, ο αντίδικος του κ. Παυλίδη, εφοπλιστής Φώτης Μανούσης".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σχεδιάζουν διπλές κάλπες. Επαναφέρουν τις αυξήσεις των συντάξεων. Ενδείξεις ότι η υπόθεση Παυλίδη αναγκάζει το Μαξίμου να αλλάξει τακτική". Η εφημερίδα γράφει ότι "σχεδιασμό διπλών εκλογών τον Ιούνιο δείχνουν οι χθεσινές πρωτοβουλίες τριών υπουργών, την ίδια ώρα που το Μαξίμου εξακολουθεί να ξορκίζει την εκλογολογία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Χτύπημα στη διαφθορά. Επιχείρηση "καθαρά χέρια" από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η επιχείρηση "καθαρά χέρια" από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο απέδωσε καρπούς, εκπέμποντας το μήνυμα πως η πάταξη της διαφθοράς σε μια κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία και το σπάσιμο του αποστήματος εκβιασμών και παράνομων δοσοληψιών στο χώρο του τουρισμού απαντούν στο κοινωνικό αίτημα για διαφάνεια".

ΕΘΝΟΣ: "Εμπαιγμός για 2.250.000 συνταξιούχους. Βοήθημα τέλος για όλα τα ταμεία πλην Δημοσίου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "είπε - ξείπε η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης. Αντί των "βοηθημάτων" σχεδιάζεται να δοθούν αυξήσεις 2% - 3%".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Όπως ομολόγησε μέσα στην Βουλή ο Χαρίλαος Φλωράκης για την τότε Αστυνομία χωρίς μέσα, χωρίς κονδύλια, χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές... Ήταν Αστυνομία... μας μάντρωνε σε 24 ώρες". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "υψηλοί τόνοι επικράτησαν χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προς ημερησίας διάταξης συζήτησης για την εγκληματικότητα, αλλά επί της ουσίας τίποτε δεν άλλαξε. Απόδειξη ότι ενώ στη βουλή τα κόμματα τσακώνονταν για την εγκληματικότητα, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε -στις έξι το απόγευμα παρακαλώ- σε δύο αστυνομικούς που επέβαιναν σε περιπολικό της ʼμεσης Δράσης, το οποίο είχε μεταβεί στο κέντρο της Αθήνας, για περιστατικό στη διασταύρωση Σόλωνος και Σουλίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "άγριο μαστίγωμα στους συνταξιούχους. Κόβει την εφάπαξ αύξηση των συντάξεων η Πετραλιά". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην... πρέσα μπαίνουν οι συντάξεις 1.400.000 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επεξεργάζονται σενάριο χορήγησης ποσοστιαίας αύξησης στις συντάξεις για το τρέχον έτος και όχι εφάπαξ ποσού, όπως αποφασίστηκε για το Δημόσιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επιχείρηση νόμος και τάξη. Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής". Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλάζει το καθεστώς για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενεργοποιούνται άμεσα οι κάμερες, ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, σε υψηλούς τόνους, στη Βουλή, για την εγκληματικότητα και τους κουκουλοφόρους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παίρνουν πίσω τα επιδόματα. Οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα 500 και 300 ευρώ που τους υποσχέθηκαν". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση ξηλώνει την εισοδηματική πολιτική και εξετάζει μικρές αυξήσεις (2-3%) σε 2,25 εκατ. συνταξιούχους. Έτσι μειώνει το κόστος στο μισό".

ΕΞΠΡΕΣ: "Δεύτερη ευκαιρία με 240.000 εκκαθαριστικά για περαίωση". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης, με τα οποία βεβαιώνονται συνολικοί φόροι 1,1 δισ. ευρώ, στέλνει αυτές τις ημέρες η εφορία σε 240.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δίνοντάς τους και νέα ευκαιρία να κλείσουν έως τις 30 Ιουνίου τις ανέλεγκτες χρήσεις τους".

ΕΣΤΙΑ: "Οι βουλευτές δεν είναι δικαστές. Διασύρουν την έννοια της δικαιοσύνης".Η εφημερίδα τονίζει ότι "το ίδιο το Σύνταγμα είναι αντιφατικό. Για τα μέλη της Βουλής προβλέπει ασυλία και επιτρέπει την άσκηση διώξεως εναντίον τους, μόνον κατόπιν αδείας της Βουλής (άρθρο 62). Για δε τα μέλη της Κυβερνήσεως και για αδικήματα που έχουν τυχόν τελεσθή κατά την διάρκεια της θητείας τους, προβλέπει μία παράδοξη διαδικασία".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έκρηξη με +4.50% στο ΧΑ. Κύμα αγορών για κάλυψη short θέσεων". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην κάλυψη θέσεων από ανοικτές πωλήσεις αποδίδεται ο πανικός αγορών που επικράτησε στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις 1.807,11 μονάδες με κέρδη 4,5%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών προσήλκυσαν οι μετοχές του FTSE 20 και κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση, καθώς το ΧΑ δεν θα λειτουργήσει 10 και 13 Απριλίου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε αλλαγή στο νόμο για το άσυλο. Αν δεν γίνει σεβαστός ο ισχύων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την αλλαγή του νόμου περί ασύλου προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα ζητήματα ασφάλειας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τα εταιρικά αποτελέσματα. Οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των διεθνών κολοσσών". Η εφημερίδα γράφει ότι "ουδείς αμφιβάλλει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ανακοινώσουν μείωση της κερδοφορίας τους το πρώτο τρίμηνο. Το κρίσιμο όμως είναι το πόση θα είναι η συρρίκνωση της κερδοφορίας ή πόσο μεγάλες οι ζημιές που θα ανακοινωθούν. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η πτώση της κερδοφορίας στις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 θα κυμανθεί στο 37% το πρώτο τρίμηνο και μεταθέτουν τις ελπίδες για αντιστροφή της τάσης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με την προϋπόθεση όμως ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Καμία ανοχή στη ΒΙΑ, τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "απέναντι στη βία δεν υπάρχει καμία ανοχή και δεν χωρούν ημίμετρα τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος των μέτρων που πρόσφατα αποφάσισε η κυβέρνηση για την πάταξη της εγκληματικότητας. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη: Καμία ανοχή σε εξτρεμιστικές δράσεις, καμία ανοχή στο έγκλημα είπε ο κ. Καραμανλής".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δεν θα υπάρξει ανοχή στη βία. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ζούγκλα μίζας οι άγονες γραμμές. Αποκαλυπτήρια στην Προανακριτική".Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποκαλυπτήρια της ζούγκλας στις άγονες γραμμές του Αιγαίου έγιναν στην πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής για Παυλίδη".

Η ΝΙΚΗ: " Σε τούνελ ο τουρισμός. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις του κλάδου". Η εφημερίδα γράφει ότι "δραματικές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, τη "βαριά βιομηχανία" της εθνικής οικονομίας. Η παγκόσμια ύφεση θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των αφίξεων κατά 20% σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιχειρηματιών του κλάδου που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους, θα χαθούν άμεσα περί τα 2,3 δισ. ευρώ έσοδα, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Έμειναν με τον ...Παυλίδη στο χέρι. Μπρος γκρεμός και ...πίσω κάλπες". Σύμφωνα με την εφημερίδα "λίγη ώρα αφότου είχε τελειώσει η χειμαρρώδης ομιλία του Α. Παυλίδη στη Βουλή, τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας, αρκετοί βουλευτές έλεγαν ότι βρέθηκαν μπροστά σε μια κορυφαία στιγμή πολιτικής δραματουργίας. Οι υπόλοιποι εθισμένοι χρόνια να τρώνε στη μάπα τον ασήκωτο ναρκισσισμό της εγχώριας πολιτικής σκηνής, χαρακτήριζαν συνοπτικά το όλο θέαμα λαϊκή παράσταση χαμηλής ποιότητας..."

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νόμος το δίκιο του εργάτη. Αυτό υπηρετεί το ΚΚΕ. Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Ασφάλεια". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δεν δεχόμαστε αυτό που λέει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για βία της φτωχολογιάς , του λαού. Υπάρχει η βία κράτους και εργοδοσίας. Υπάρχει το εμπόριο παιδιών, το εμπόριο ναρκωτικών, οι εταιρείες που παρέχουν "εκτελεστές" , η κατασκοπία των πολυεθνικών, που διασυνδέονται και με το οργανωμένο έγκλημα και με τους εκτελεστές."

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Μεγάλη έρευνα ΕΒΕΘ".

Η ΧΩΡΑ: "Τετ-α-τετ στο Παρίσι. Ο Καραμανλής βλέπει Σαρκοζί μετά την ευρωπεριοδεία Ομπάμα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άκρως σημαντική χαρακτηρίζεται από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα, η επίσκεψη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την κατ΄ιδίαν συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα".

Το Tsampa πράμα

City Press: "Μετ΄εμποδίων η διαχείριση της κρίσης".Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έμμεσα επικριτικοί για την πολιτική του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν χθες οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν εκφράζοντας την απαισιοδοξία τους για τα επίπεδα της τουριστικής κίνησης το 2009".

Metro: "Μετωπική για την ασφάλεια. "Καμία ανοχή στον εξτρεμισμό και τη βία", διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε χθες στη Βουλή, με επίκεντρο τα θέματα ασφάλειας των πολιτών. "

Metropolis: "Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί: "Χάνονται θέσεις εργασίας".Η εφημερίδα γράφει ότι "σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της, κ. Γιώργος Προβόπουλος, φέτος θα χαθούν 23.500 θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό της απασχόλησης των μισθωτών θα μειωθεί κατά 1%".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...