8/4/09

Η 8η Απριλίου στην Ιστορία.


1143-Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός διαδέχεται στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως τον πατέρα του Ιωάννη Β'.

1820 – Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς ανακαλύπτει τυχαία το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο οι Γάλλοι αγοράζουν από τους Τούρκους.

1821- Οι Ι. Διοβουνιώτης και Αθ. Διάκος αρχίζουν την πολιορκία του φρουρίου της Μενδενίτσας στην Φθιώτιδα.Οι Τούρκοι, παραδόθηκαν στις 13 Απριλίου.

1822-Μάχη στο Καστέλλι Χανίων και νίκη των Κρητών επαναστατών.

1827-Οι Κριεζής, Σωτηρίου και Θέγκας πυρπολούν 8 δικάταρτα τουρκικά πλοία στον Βόλο.

1854-Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τον Χατζηπέτρο, νικούν 1.700 τουρκαλβανούς, υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.
1904 - Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία υπογράφουν τη συνθήκη της Αντάντ
1912 - Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία.
1913 - Αρχίζει να λειτουργεί στο Πεκίνο το πρώτο Κοινοβούλιο της Κινεζικής Δημοκρατίας.
1932- Η Ιταλία ζητάει να παραγραφούν όλα τα πολεμικά χρέη και οι πολεμικές αποζημιώσεις.
1939-Ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, προτείνει με υπόμνημα, στον βασιλιά Γεώργιο Β', το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
1941-Συνεχίζεται με πείσμα ο αγώνας των Οχυρών της γραμμής Μπέλες-Νέστος.
Η φρουρά του οχυρού Αρπαλούκι, μην μπορώντας να αμυνθεί πλέον, το εγκαταλείπει και υποχωρεί προς τον Στρυμόνα, όπου γερμανικές δυνάμεις την αποδεκατίζουν. Οι γερμανικές δυνάμεις κυριεύουν το οχυρό Παπαδοπούλα. Η φρουρά των 3 πολυβολείων στις υπώρειες του απέναντι υψώματος Ρουπέσκο εξακολουθεί να προβάλλει πείσμονα αντίσταση. Ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις διασπούν την γιουγκοσλαβική άμυνα στις περιοχές Στρώμνιτσας και Βαλάντοβου, ανατρέπουν τις ασθενείς Ελληνικές δυνάμεις προκαλύψεως στην
Ε/Γ μεθόριο και προελαύνουν προς την Θεσσαλονίκη κατά τον άξονα του Αξιού ποταμού. Η γερμανική διείσδυση σημαίνει την παράκαμψη της οχυρωμένης τοποθεσίας και την αιχμαλωσία της Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.

1945-Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει ότι, οι ΗΠΑ μοιράζονται το μυστικό για την κατασκευή της ατομικής βόμβας με την Αγγλία και τον Καναδά.

1973- Πεθαίνει, σε ηλικία 91 ετών στη βίλα του στη Γαλλία, ο ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο.

1975- Αποκαλύπτεται στον αμερικανικό Τύπο, έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας στο Βιετνάμ, προς το Κογκρέσο, σύμφωνα με την οποία, το καθεστώς του Ν.Βιετνάμ δεν μπορούσε να αντισταθεί στη επίθεση των Βορείων , και η Σάιγκον θα έπεφτε εντός των ημερών

1985-Η κυβέρνηση της Ινδίας, υποβάλει μήνυση κατά της "Union Carbide" για το θάνατο περίπου 2,259 ανθρώπων και τις σοβαρές βλάβες στην υγεία 200.000 άλλων, ύστερα από διαρροή 42 τόννων τοξικών αερίων, στο Μποφάλ στις 3 Δεκεμβρίου. 1984.(Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τελικά τις 16.000).

1990 - Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

1995- Μετά από 48ωρο σφοδρό βομβαρδισμό οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την κωμόπολη Σαμάσκι, στην Τσετσενία προπύργιο των Τσετσένων αυτονομιστών.

2002 - Πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: