29/4/09

Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο χωρίς ντροπή, με κοντόφθαλμη προοπτική

του Κώστα Μπετινάκη

Σε λιγότερο από δύο μήνες, θα πάμε στις κάλπες για να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Το διακοσμητικό εκείνο όργανο, που θεωρητικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ως δημοκρατικός θεσμός. Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλες προωθούνται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα…

Ποιος όμως να μιλήσει για όλα αυτά; Ποιος ενδιαφέρεται να εξηγήσει πως λειτουργούν οι ευρωπαϊκές δομές; Εδώ δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται η διαδικασία για την επικύρωση του περιβόητου Ευρωσυντάγματος. Αν και οψέποτε ισχύσει.

Στα τηλεοπτικά παράθυρα, εξακολουθούν να παρελαύνουν κομματικοί αρμόδιοι, οι οποίοι μιλώντας ταυτόχρονα ώστε να μην καταλαβαίνει ο τηλεθεατής σε τι διαφωνούν, δεν αναφέρονται για την ταμπακέρα. Απλώς προετοιμάζουν τους ψηφοφόρους για το ενδεχόμενο ξαφνικών εθνικών εκλογών.

Αλλά να μην ψέγουμε μόνο την τηλεόραση, το ίδιο συμβαίνει και με τα έντυπα. Έχουμε εμπλακεί στον ανεμοστρόβιλο της σκανδαλολογίας με αλληλοκατηγορίες των δύο μεγάλων, και κατηγορίες των μικρότερων εναντίον του δικομματισμού. Χωρίς ουσία. Από παντού λείπει η Ευρώπη. Για να αυξάνει ο ευρωσκεπτικισμός. Επειδή όπως (ΔΕΝ) είναι γνωστό, ο πληροφορημένος πολίτης, είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ για την υγεία της εξουσίας.

Αλλά και το κόμμα εκείνο που βγαίνει και κατηγορεί ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί κατεβαίνει στις ευρωεκλογές; Για να ανατρέψει τις ευρωπαϊκές δομές εκ των έσω;


Γεγονός είναι πως οι εκλογές θα δράσουν πάλι κατευναστικά, και ώ του θαύματος, όσοι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο θα έχουν εξαγνιστεί στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και θα επανέλθουν άμωμοι εν οδώ αλληλούια. Και οι μελετητές της στατιστικής, θα μετρούν μονάδες και θα υπολογίζουν ενδεχόμενα.

Ζαλίστηκε ο μεροκαματιάρης ακούγοντας για μίζες, Μίζενς, άγονες γραμμές, όψιμους πλοιοκτήτες με έξοδα δημοσίου, ανευλαβή Βατοπέδια, και κάποιοι αφελείς ψέλλισαν: Η κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων δεν συνιστά σκάνδαλο που θα έπρεπε να διερευνηθεί;

Για την ώρα ασχολούμαστε με τα ζητήματα που έχουν πολιτικό όφελος για τους κυβερνώντες. Η υπόθεση των ομολόγων κάνει τζηζ. Όχι μόνο γι’ αυτήν αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που πάντα έβρισκαν τρόπο να βάζουν το χέρι στα αποθεματικά των ταμείων. Παλιότερα υποχρεώνοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να καταθέτουν τα αποθεματικά άτοκα , άλλοτε με ειδικές ρυθμίσεις να διευκολύνουν τους εργοδότες να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, κι άλλοτε να μετατρέπουν υγιή ταμεία σε ΝΑΤ, με κινήσεις ΜΑΤ.

Κατά τα’ άλλα η αγορά έχει πάρει φωτιά. Το καρτέλ του γάλατος βγήκε μετανοημένο και χαμηλώνει την τιμή στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ, και φυσικά στην τιμή αγοράς, ώστε οι χαμένοι να είναι πάλι οι κτηνοτρόφοι, που ήδη διαμαρτύρονταν για την χαμηλή τιμή αγοράς από τις γαλατοβιομηχανίες.

Οι αντιπροσωπείες τρίβουν τα χέρια τους –ιδιαίτερα εκείνες των πολυτελών- που βλέπουν ότι με τα «ευνοϊκά» μέτρα ξεπούλησαν το στοκ τους και κλαίγονται πως τώρα οι παραγγελίες δεν θα προλάβουν τις προθεσμίες εφαρμογής των ευνοϊκών μέτρων.

Στη χώρα των θαυμάτων, θα στριμωχτούν τώρα οι αγρότες του Κολωνακίου, με τους νεόπλουτους των δυτικών προαστίων που απέκτησαν κι αυτοί τώρα τζιπάρες, κι αλίμονο στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου που θα αναπνέουν διπλάσιο καυσαέριο από τα ρυπογόνα μεγάλα αυτοκίνητα. Και που δεν θα βρίσκουν χώρο να τα παρκάρουν;

Έγιναν και (προεκλογικές) φορολογικές ρυθμίσεις για δάνεια απόκτησης στέγης. Με τη γνωστή τσαπατσουλιά, ώστε να ευνοούνται όσοι μπορούν να πάρουν όσες κατοικίες θέλουν (με την ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση) χωρίς να έχει προβλεφθεί ελάφρυνση για όσους απέκτησαν με δάνειο πρώτη κατοικία πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Λες κι η γη αυτή, κατοικείται μόνο από έχοντες και κατέχοντες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ


του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Προς τις ευρωεκλογές οι οποίες οσονούπω φτάνουν.
Για όλους εμάς όμως που θα κληθούμε για μια ακόμη φορά να πάμε στην κάλπη προκειμένου να αναδείξουμε τους εκλεκτούς των εκλεκτών, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τα βασικά χαρακτηριστικά της διαδρομής που μένει να διανύσουμε ως εκεί, για να ξέρουμε και τι ακριβώς μας περιμένει την επόμενη μέρα.

ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ αυτής της διαδρομής, είναι ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ στόχων, στρατηγικών και προτεραιοτήτων.

Είναι ίσως η πρώτη φορά, που στην πορεία για τις ευρωεκλογές, ο ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ σκεπάζει τα πάντα. Αφορά στην ίδια την υπόσταση της Ε.Ε. αγγίζει το μέλλον, την προοπτική, τις αναζητήσεις της.

Η διεύρυνση έσπειρε τους δικούς της ανέμους…
Η οικονομική κρίση θερίζει τις δικές της θύελες…
Και η τσεχική προεδρία… απλώς παραπαίει.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι σκέψεις στα μυαλά των υπόλοιπων ευρωπαίων ηγετών, τεχνοκρατών και παραγόντων, και ταυτόχρονα συνιστούν και μια πραγματικότητα αντικειμενική και αδιαμφισβήτητη.

Τα μυαλά των δικών μας ηγετών ωστόσο, είναι αλλού προσανατολισμένα. Συνεπικουρούμενα στις αδιέξοδες διαδρομές τους από εργολάβους, εκδότες, και γιατί όχι ακόμα και από εξωελλαδικές στρατηγικές, επιδιώξεις και προτεραιότητες.

Γόνιμο έδαφος για να «πατήσουν» και να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους όλοι αυτοί οι καλοθελητές, προσέφεραν…
- Η πολιτική μιζέρια που μαστίζει τον τόπο.
- Η ανυπαρξία μακροπρόθεσμων πολιτικών επεξεργασιών.
- Η ατολμία στην ιεράρχηση των εθνικών προτεραιοτήτων.

Μέσα στο άθλιο σκηνικό της σκανδαλολογίας και των δημοσκοπήσεων, κάποιοι αγωνιούν για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στο τιμόνι αυτής της χώρας, και κάποιοι άλλοι για να διαπιστώσουν πόσο πιο δυνατά θα μπορούν να φωνασκούν για να κρίνουν τον τρόπο που θα το κρατά.

Ποιο τιμόνι και ποια χώρα άθλιοι έτσι που την καταντήσατε?
Ποια ήταν και με ποιο τρόπο εκδηλώθηκε η «ζωντανή» πολιτική σας δράση – στάση στα κοινοτικά όργανα την τετραετία που πέρασε?
Στον σύντομο απολογισμό σας, η χώρα την οποία εκπροσωπήσατε, είναι σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, σε καλύτερη η σε χειρότερη θέση διεθνώς και πόσο έχετε συμβάλει σ αυτό?
Ποιος σας είπε ότι η παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση παραγράφων ή αστερίσκων στα κοινοτικά δρώμενα είναι αυτό που συνιστά «ζωντανή» πολιτική όσο αυθεντικά και αν γίνεται?

Πείτε μας και οι πέντε. Αλλά κι εσείς οι νεόκοποι πρασινολογούντες που μοστράρετε ως ανερχόμενο αστέρι ελέω άλλων…
- Ποιες είναι οι προτεραιότητες, οι ιεραρχήσεις και οι στόχοι σας από την επόμενη κιόλας μέρα της κάλπης?
- Ποια είναι τα κορυφαία ζητήματα της εθνικής πολιτικής στα οποία έχετε συμφωνήσει ΟΛΟΙ, και με ποια μεθοδολογία θα τα προωθήσετε ΟΛΟΙ, στην επόμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο?
- Ποιο εσωτερικό όργανο αποφασίζετε και δεσμεύεστε προκαταβολικά να θεσμοθετήσετε για να συντονίζει και να ελέγχει την ενιαία εθνική σας δράση στην επόμενη ευρωβουλή?
- Ποιες ζημιογόνες και αδιέξοδες πρακτικές του παρελθόντος είστε διατεθειμένοι να αποκηρύξετε για ριζική αλλαγή ρότας αυτή τη φορά?
- Σε ποια μίνιμουμ αναπτυξιακή πολιτική που θ αλλάξει την εικόνα και την υποδομή αυτής της χώρας συμφωνείτε και για την οποία δεσμεύεστε να μην υποστείλετε ούτε χιλιοστό τη σημαία της ασυμβίβαστης προσπάθειας για την ουσιαστική προώθησή της στην επόμενη ευρωβουλή?
- Γύρω από ποια εθνική στρατηγική είστε διατεθειμένοι ΟΛΟΙ να συσπειρωθείτε χωρίς ταλαντεύσεις, συμβιβασμούς, ολιγωρίες και πισωγυρίσματα?

Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα κύριοι, και όχι η μαρμίτα των δημοσκοπήσεων και των κοινοτικών αμοιβών στα κομματικά ταμεία.

Τι τον νοιάζει αυτό τον λαό πόσους πόντους ψηλότερο θα βγει το ΠΑΣΟΚ η η ΝΔ την επόμενη των ευρωεκλογών, αν αισθάνεται πως και οι δυο θα έχουν ξεχάσει την επόμενη μέρα την πατρίδα που εκπροσωπούν και το λαό που τους εξέλεξε?

Ποιος νοιάζεται για το αν και με τι ποσοστό θα μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή, αν ξέρει πως από την επόμενη μέρα θα συνεχίσει να αμπελοφιλοσοφεί έτσι απλώς για να γίνεται κουβέντα?

Ποιος νοιάζεται για το αν το ποσοστό του ΚΚΕ θα του επιτρέψει από «καλύτερες θέσεις» να προβάλλει θέσεις που να απηχούν περισσότερο αυθεντικά απ ότι άλλοι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης? Με δυο παραγράφους και τρείς αστερίσκους περισσότερους, ούτε η εργατική τάξη θα ορθοποδήσει σύντροφοι, ούτε και η προοπτική της χώρας που τη γέννησε θα φωτιστεί.

Ποιος νοιάζεται για το αν θα μπουν στην ευρωβουλή τα λουλουδάτα πανώ των γκριζογένηδων πρασινολάγνων, όταν αισθάνεται πως το λουλούδιασμα στα πανώ του, υπάρχει μόνο και μόνο για να συγκαλύπτει προσωρινά τις γκρίζες του επιλογές και προτεραιότητες?

Τοποθετηθείτε λοιπόν πάνω στα κρίσιμα ζητήματα αν έχετε ψυχή. Ειδ άλλως ξέρουμε και ξέρετε πως το μόνο που του μένει τούτου του πολιτικού συστήματος και των κομματικών σφραγίδων που το εκφράζουν, είναι να καεί, μήπως κι από τη στάχτη του ξεπηδήσει κάτι πιο ζωντανό, κάτι πιο ελπιδοφόρο, πιο δυναμικό, πραγματικά αυθεντικό και ξεκάθαρο.

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...