28/4/09

ΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (Kωστας Μπετινάκης)

http://www.styx.gr

Πριν δέκα χρόνια, η ΝΑΤΟϊκή αεροπορία, υπακούοντας στις διεστραμένες ορέξεις της Ουάσιγκτον, είχε βομβαρδίσει το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης. Ήταν 2.06, ξημερώματα 23 Απριλίου 1999.Δεκαέξι από τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στο κτίριο, σκοτώθηκαν. Τα νεκρά σώματα δύο τεχνικών εξαερώθηκαν. Οι εικονικοί τάφοι τους βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του βομβαρδισμένου κτιρίου, που ξεκοιλιασμένο βρίσκεται ανάμεσα στους γυάλινους όγκους του νέου κτιρίου της σερβικής τηλεόρασης, για να θυμίζει την βαρβαρότητα της νέας τάξης πραγμάτων.

Δέκα χρόνια και δώδεκα ώρες μετά, οι Σέρβοι συνάδελφοί τους ξεδίπλωσαν μπροστά στο βομβαρδισμένο κτίριο ένα μαυρόασπρο πανό που έγραφε: «ΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ» και το κράτησαν σιωπηλοί σε εκδήλωση τιμής για όσους έπεσαν θύματα του βομβαρδισμού εναντίον της Ενημέρωσης.
Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς συναδέλφους της σερβικής τηλεόρασης, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, που βρέθηκε στο Βελιγράδι με απόφαση του ΔΣ για να πάρει μέρος στην εκδήλωση και την επιμνημόσυνη δέηση. Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλπάτης και ο γενικός γραμματέας Κώστας Μπετινάκης κλήθηκαν από τους Σέρβους συναδέλφους να κρατήσουν μαζί το πανό. Μαζί και ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας, που την περίοδο εκείνη ήταν υπεύθυνος στο γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

«Βρισκόμαστε εδώ στη Σερβία, όπου στις 23 Απριλίου του 1999, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την Ενημέρωση. Η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είναι εδώ για να τιμήσει σε αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής όλους τους συναδέλφους που σκοτώθηκαν, δολοφονήθηκαν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Τσαλαπάτης. «Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί το ΝΑΤΟ να ζητήσει συγγνώμη. Είναι, όμως, καιρός και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Νέα Τάξη Πραγμάτων να κάνει ένα βήμα και να ζητήσει κι αυτή συγγνώμη. Όσο για εμάς, τους δημοσιογράφους, επιμένουμε: Επιστροφή στην ενημέρωση. Είναι θέμα δημοκρατίας", πρόσθεσε. Στις 14:06, συμβολικά, 12 ώρες ακριβώς μετά την ώρα που πριν από δέκα χρόνια βομβαρδίστηκε το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης, τελέστηκε μνημόσυνο μπροστά από το μνημείο, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, όπου παρέστησαν συγγενείς και συνάδελφοί τους. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, κατέθεσε λουλούδια και απέτισε τιμή στους νεκρούς. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης Αλεξάνταρ Τίανιτς, ενώ αύριο θα επισκεφθούν τις Ενώσεις Συντακτών Σερβίας.
---
ΥΓ. Καθώς κρατούσα το πανό, ο νούς μου ήταν στον καλό συνάδελφο Γιάννη Ε. Διακογιάννη, που αν ζούσε, σίγουρα θα βρισκόταν δίπλα μας εδώ, μπροστά στην κατεστραμμένη RTS, τον βομβαρδισμό της οποίας είχε περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα, τότε, στην ανταπόκρισή του στα ΝΕΑ.
Κ. Μπ.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΔΟΔ) ανακοίνωσε, πως δέκα χρόνια μετά τον βομβαρδισμό του τηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου, που έγινε από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, παρά τις διαμαρτυρίες των δημοσιογραφικών οργανώσεων και ομάδων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι των ειδήσεων, ο απόηχος από το άνευ προηγουμένου πλήγμα είναι ακόμα αισθητός. «Ζωές χάθηκαν για πάντα, χωρίς το ΝΑΤΟ να έχει ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειές τους ή τους συναδέλφους τους –ένα χρέος πολύ βαρύ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ με ανακοίνωσή της κατέστησε το ΝΑΤΟ υπόλογο για τους πολίτες που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του Τηλεοπτικού σταθμού της Σερβίας στις 23 Απριλίου 1999, στο Κέντρο του Βελιγραδίου και χαρακτήρισε την επίθεση «πολεμικό έγκλημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: