22/10/09

Φτιάχνουν από τώρα το κλίμα για την συνθηκολόγηση

Ο ελληνικός λαός τους ψήφισε για να υπερασπίσουν το βιοτικό του επίπεδο και τα εθνικά συμφέροντα. Για να αισθάνονται ισχυροί τους έδωσε άνετη αυτοδυναμία με 43%, και αυτοί έχουν σηκώσει από τώρα τα χέρια, και προετοιμάζουν το έδαφος, για παραχωρήσεις και συνθηκολόγηση, ομολογώντας, ότι, « η παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση» των τραπέζιτων τους εκβιάζει με τά δάνεια, για να κάνουν παραχωρήσεις προς την Τουρκία, στο Κυπριακό, και το Μακεδονικό.

Ένας από τους πρώτους λαγούς που εμφανίστηκαν ήταν και ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), κ. Θάνος Π. Ντόκος, που μίλησε για τριπλή «εμπλοκή» τον Δεκεμβρίο.

«Η Ελλάδα ίσως βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς τον Δεκέμβριο ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια τριπλή «εμπλοκή»: αρνητικές εξελίξεις στα θέματα της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, υπό τη σκιά του αιτήματος για κατανόηση και αλληλεγγύη από τους εταίρους μας όσον αφορά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», εξηγεί ο κ. καθηγητής και προσθέτει:

«Θεωρητικά, αν δεν υπάρξει καμία πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό ή στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το όνομα, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στο ένα ή και στα δύο θέματα. Στην πράξη, ωστόσο, η οικονομική μας αδυναμία, αλλά και το περιορισμένο διπλωματικό κεφάλαιο και τα στενά χρονικά περιθώρια αυξάνουν σημαντικά το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας» .

Στην πράξη εξηγεί ότι λόγω του Χρέους θα είναι πολύ «ακριβά» τα δύο Βέτο, τα και επομένως πάμε για «έντιμη συνθηκολόγηση» .

Ο κ. καθηγητής - λαγος προτείνει επικέντρωση των προσπαθειών στο συγκριτικά ευκολότερο μέτωπο, ( δηλαδή, μακεδονικό) επιδιώκοντας ένα θετικό αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ( δηλαδή βόρεια Μακεδονία ,αλλά με αποδοχή μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας) και μια τακτική άμυνας στο άλλο μέτωπο, ( Κυπριακό) με στόχο να μη χαθεί πρόσθετο έδαφος μέχρις ότου να καταστεί δυνατή η χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων στο μέτωπο αυτό.

«Αυτό θα σήμαινε» εξηγεί, «μια «επιθετική» στρατηγική στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στους ακόλουθους άξονες: συμφωνία στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αποφυγή συζητήσεων περί γλώσσας και εθνότητας και επιδίωξη χρήσης της ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και, κατ’ ελάχιστον, τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, συνεννόηση για εμπλοκή είτε των ΗΠΑ είτε μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας σε ρόλο «έντιμου διαμεσολαβητή», για να ξεπεραστεί το παρόν αδιέξοδο, και δέσμευση ελληνικής πλευράς για έμπρακτη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ. Τυχόν αρνητική απάντηση των Σκοπίων θα μειώσει σημαντικά το κόστος ενός ελληνικού βέτο» .
Και ο καθηγητής-λαγός συνεχίζει:

«Το ελληνοτουρκικό μέτωπο είναι σαφώς πιο δύσβατο. Αν δεν υπάρξουν μέχρι τον Δεκέμβριο θετικές εξελίξεις στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, η Αθήνα και η Λευκωσία θα βρεθούν προ διλήμματος. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς λόγω αντίθεσης Γαλλίας και Γερμανίας στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή τον εκτροχιασμό των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να ζητήσουν την αναβολή για το 2010 της συνολικής επανεξέτασης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση μιας εναλλακτικής στρατηγικής που θα έχει τελικούς στόχους την επαναφορά διαδικασίας ανάλογης με αυτή του Ελσίνκι και την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Οι ανωτέρω προτάσεις δεν αναιρούν φυσικά τη χρησιμότητα μιας ελληνικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό μέσα στις επόμενες εβδομάδες ούτε τη διερεύνηση ιδεών για την άμεση βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για παράδειγμα, η λειτουργική επίλυση του ζητήματος των παραβάσεων με τρόπο που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα θα αφαιρέσει μια καθημερινή πηγή τριβών και θα μειώσει την πιθανότητα ενός αθέλητου θερμού επεισοδίου» .

-Ποιος είπε ότι η πέμπτη φάλαγγα της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης δεν έχει επιχειρήματα;

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Θέλουν τον Γιώργο... Καραμανλή!
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Πηγή:www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=7344858
Κόλαση πιέσεων προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θεοί και δαίμονες, ντόπιοι και ξένοι, αξιοποιούν το υποτιθέμενο εύρημα (ή μήπως τέχνασμα;) του μυστηριωδώς εκτιναχθέντος ελλείμματος του προϋπολογισμού προκειμένου να απαιτήσουν την εφαρμογή ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής εναντίον των μισθωτών, των νέων και των ασθενέστερων μεσαίων στρωμάτων. Δυσπιστώντας βαθύτατα ως προς το ποιο είναι το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και μέχρις ότου υπάρξουν οικονομικά στοιχεία λιγότερο χαλκευμένα για λόγους προφανούς σκοπιμότητας, εμείς θα θέλαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις πολιτικές παγίδες που στήνονται μέσα από όλον αυτόν τον θόρυβο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε σαρωτικά τις εκλογές, επειδή κατόρθωσε να κάνει τον ελληνικό λαό να πιστέψει ότι κάποια οικονομική ανακούφιση θα φέρει με τη διακυβέρνησή του, συγκριτικά με τη στυγνή λιτότητα για τους μισθωτούς και μικρομεσαίους που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο ταπεινωτικά απελθών τέως πρωθυπουργός.
Ιδίως οι φτωχότεροι περιμένουν να δουν την κυβέρνηση Παπανδρέου να εκπληρώνει πρωτίστως τις υποσχέσεις οικονομικής ενίσχυσής τους. Οι μισθωτοί περιμένουν να δουν κατά πόσο θα φορολογηθούν οι τράπεζες, οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι πλούσιοι. Κατά πόσο θα εισπραχθούν τα κολοσσιαία ποσά από τους φοροφυγάδες. Οι μικρομεσαίοι περιμένουν να δουν αν θα αυξηθούν τα πλαφόν δανεισμού τους από τις τράπεζες που βρίσκονται στο κόκκινο. Η κοινωνία περιμένει να δει αν με το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκουν ευκολότερα δουλειά οι άνεργοι και οι νέοι.
Μόνο αν ανταποκριθεί σε αυτά τα θεμελιώδη κοινωνικά αιτήματα η κυβέρνηση Παπανδρέου, θα δημιουργήσει κοινωνικά γόνιμο έδαφος για να εφαρμόσει τις άλλες ιδέες και υποσχέσεις της για διαφάνεια, αξιοκρατία, μεταρρυθμίσεις κ.λπ.
Παράλληλα, φυσικά, θα τις προωθεί, αλλά η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού θα αποτελεί τη λυδία λίθο προόδου ή οπισθοδρόμησης. Από αυτό θα κριθεί αν ο Γ. Παπανδρέου θα εδραιώσει και την πολιτική ηγεμονία του, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ή αν θα έχει την καθόλου επίζηλη πολιτική μοίρα του Κ. Καραμανλή.
Τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν φτάνει που με την οικονομική πολιτική του έριξε τη ΝΔ στον εκλογικό Καιάδα, τώρα έχει βαλθεί να κατακρημνίσει και το... ΠΑΣΟΚ, υποδεικνύοντας στον Γ. Παπανδρέου ότι πρέπει κι αυτός να ακολουθήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή! «Να πάρει γρήγορα δύσκολες και όχι δημοφιλείς αποφάσεις» καλεί τον σημερινό πρωθυπουργό ο ταπεινωτικά αποπεμφθείς τέως, υποσχόμενος να τον στηρίξει αν ακολουθήσει τέτοια πολιτική. Να του λείπει τέτοια στήριξη!
Να στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου στις «δύσκολες» και «όχι ανώδυνες» αποφάσεις του υπόσχεται και ο ΣΕΒ. Για «καταστροφικές εξελίξεις στο μέλλον» κάνει λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος - αυτή που τον Σεπτέμβριο έβλεπε έλλειμμα 5% όσο ήταν η ΝΔ και τον Οκτώβριο είδε... 13% μόλις βγήκε το ΠΑΣΟΚ!
Κατά παράδοξο τρόπο, κανένας μηχανισμός δεν προσφέρεται να βοηθήσει τον Γ. Παπανδρέου να εκπληρώσει τις οικονομικές υποσχέσεις του προς τον λαό. Όλοι είναι πρόθυμοι να τον στηρίξουν για να κάνει το αντίθετο!
Όχι μόνο θέλουν να μετατρέψουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε συνεχιστή της ολέθριας οικονομικής πολιτικής του Κ. Καραμανλή, όχι μόνο δηλαδή θέλουν να τον κάνουν... «Καραμανλή», αλλά να τον ωθήσουν επιπλέον σε τόσο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, ώστε να φανεί ότι ο Καραμανλής καταποντίστηκε επειδή ήταν... ανεπαρκώς νεοφιλελεύθερος σε σχέση με τον Παπανδρέου!
Ευχόμαστε ο πρωθυπουργός να μην πέσει σε μια τέτοια μοιραία πολιτική παγίδα, η οποία θα του εξασφαλίζει μεν για κάποιο διάστημα ενθουσιώδη χειροκροτήματα από την ΕΕ, τον ΣΕΒ, τα τηλεοπτικά κανάλια και όλους αυτούς τους κύκλους, παράλληλα όμως θα τον οδηγεί σε ένα πολιτικό τέλος εξίσου οικτρό με αυτό του Κ. Καραμανλή.

Ανώνυμος είπε...

Ο θεός να βάλει το χέρι του και να προστατεύσσει για ακόμα μία φορά την Ελλάδα! Αλήθεια κύριε Χατζάρα,η Εκκλησία μας που βρίσκεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Τους πείραζε ο Μακαριστός Χριστόδουλος που εξέφραζε το μέσο Έλληνα πολίτη και σκύλιασαν μέχρι να τον βγάλουν από τη μέση. Άραγε γιατί να αρέσει στους "ψευτοπροοδευτικάντηδες", Βαρντασκικούς, κουλτουριαραίους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το μπάχαλο που συντελείται; Πώς είναι δυνατό ένα κόμμα-κίνημα να μπορεί να έχει τόση ισχύ για να δημιουργεί όλα αυτά;

102 χρόνια από την Μικρασιατική προδοσία και την Εθνική Καταστροφή. Ο Γουναρης δήλωνε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Μικρά Ασία , ενώ οι Γουναρικοί Βουλευτές τον εγκατέλειπαν, και η δύναμη του στην Βουλή ειχε μειωθεί σε 155.

  Η κυβέρνση Γούναρη είχε ακόμα  17 ημέρες ζωής. Οι Έλληνες στην Σμύρνη και την Μικρά Ασία είχαν ακόμα 140 ημέρες ζωής Τα "εκτός των τε...