19/9/21

Οι σφαγή του Μελιγαλά και τα ψέματα των αριστερών για τον αριθμό των θυμάτων

 

Τα θύματα της σφαγής του Μελιγαλά δεν είναι μόνο αυτοί που ρίχτηκαν στην Πηγάδα και δεν είναι μόνο Ταγματασφαλίτες.

 Ο συνολικός αριθμός των εκτελεσθέντων «αντιδραστικών» στα γύρω χωριά, (Μερόπη, Σολάκι, Ανθούσα, Νεοχώρι, Οιχαλία, Σκάλα, αλλά και στη Μεσσήνη) ,δεν υπολογίστηκε ποτέ. Τα πτώματα όσων εκτελέστηκαν από «το λαό» στα γύρω χωριά δεν ρίχτηκαν στην Πηγάδα. 

Από τις διάφορες προσπάθειες καταγραφής ονομάτων ο αριθμός του κυμαίνεται από τους 750, μέχρι τους 1500. Στα χωριά, τα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες για να διαγραφεί το «αίμα» μεταξύ συγγενών και πολλοί ξέχασαν, σώπασαν, και δήλωσαν ψέματα για τους αποθαμένους.

 Οι κομμουνιστές πάντως ακόμα ισχυρίζονται ότι όσοι εκτελέστηκαν, ήσαν «προδότες», «δωσίλογοι», και «εγκληματίες». Ότι ακριβώς έγραψε ο Τάκης Φίτσιος στον λόγο που «εκφώνησε» στη Λαμία, ο Θανάσης. 

 Όσον αφορά τους Άνδρες του Τάγματος Μελιγαλά και του Λόχου της Καλαμάτας, έχει καταγραφεί ο θάνατος, 47 αξιωματικών και 704 οπλιτών. Από τους Αξιωματικούς 18 εκτελεστήκαν στην Καλαμάτα και 3 εκτελέστηκαν καταδιωκόμενοι αφού είχαν ξεφύγει από τον Μελιγαλά. Επομένως , οι 26 ήσαν αιχμάλωτοι και δολοφονήθηκαν. Από τους Άνδρες του Τάγματος, 15 σκοτώθηκαν στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου και 25 κατά την έξοδο. Επομένως οι 604 παραδόθηκαν και ήσαν αιχμάλωτοι που δολοφονηθήκαν.

 Πόσοι ήταν οι εκτελεσθέντες; 

 Στο μνημείο στην Πηγάδα είναι γραμμένα 787 ονόματα από 61 πόλεις και χωριά. Οι 300 από τον Μελιγαλά. Το 1945, το ιατροδικαστικό συνεργείο του Καψάσκη ξέθαψε 708 πτώματα, και σταμάτησε γιατί δεν άντεχαν άλλο οι εργάτες τη δυσοσμία. Όλοι σκοτώθηκαν με μαχαίρια, και τσεκούρια, και ένας-ένας. Τους σταματούσαν στην ελιά. 
Μετά έλεγαν στο θύμα προχώρα . Πήγαινε κάτω και τον έσφαζαν . Οι άλλοι από πάνω τα βλέπανε. 
Σκεφτείτε ο τελευταίος τι είχε δει μέχρι να έρθει η σειρά του. 

-Σε ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο του Μελιγαλά θάφτηκαν τουλάχιστον 226. Ξέχωρα οι κομμουνιστοσυμμορίτες, 

-728 είναι οι γνωστοί και διασταυρωμένα εκτελεσμένοι στα γύρω χωριά. 

-28 τουλάχιστον στο ξεροπήγαδο των Ανδριανόπουλων που τους ξέθαψαν μετά οι συγγενείς τους. 

-19 εκτελέστηκαν στην Καλαμάτα. 

-25 στο Σολάκι. 

-15 έπεσαν μαχόμενοι. Σύνολο 1828. 

751 στρατιωτικοί και 1077 άμαχοι. Από αυτούς οι 787 στην Πηγάδα. 

Ο Ηλίας Θοδωρόπουλος κατόρθωσε να διασταυρώσει 1.144 ονόματα. Ο Κοσμάς Αντωνόπουλος είχε διασταυρώσει το ονόματα 699 «δολοφονηθέντων». Ο Κωνσταντίνος Αντωνίου, στην «Ιστορία της ελληνικής χωροφυλακής », αναφέρει 1900 ονόματα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Βελουχιώτης ήταν τότε επικεφαλής της 3ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, δηλαδή ολοκλήρου του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου. Δεν ήταν παρών επί τόπου όταν γίνονταν οι μάχες της Καλαμάτας και του Μελιγαλά, αλλά ήταν σε συνεχή επαφή μέσω ασυρμάτου με τον Ωρίωνα, τον καπετάνιο της 9ης ταξιαρχίας που συμμετείχε στις μάχες. Οι μονάδες λοιπόν του ΕΛΑΣ που έδρασαν στην Καλαμάτα και στον Μελιγαλά, όχι μόνον ήταν υπό τις διαταγές του, αλλά ακολουθούσαν τις συνεχείς εντολές του, δρούσαν εν γνώσει του, και με δική του ευθύνη. Ο ίδιος έφθασε στον Μελιγαλά το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου, λίγο μετά το τέλος της μάχης, και παρέμεινε μέχρι το μεσημέρι της 17ης. Πριν τις μάχες στην Καλαμάτα και τον Μελιγαλά, ο Άρης είχε κοινοποιήσει διαταγή προς τον ΕΛΑΣ σύμφωνα με την οποίαν «πας συλλαμβανόμενος ταγματασφαλίτης να τυφεκίζεται επί τόπου». Γι’ αυτό, όταν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, δεύτερη ημέρα στον Μελιγαλά, επισκέφθηκε μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Αχιλλέα Μπλάνα και τον Τάσο Κουλαμπά, τους κρατούμενους στο Μπεζεστένι και βρήκε μεταξύ αυτών και εκατοντάδες ταγματασφαλίτες, έγινε έξω φρενών και έδωσε νέα διαταγή να ελεγχθούν όλοι και να μη γλιτώσει κανείς. Επελέγη εξαμελής επιτροπή να εφαρμόσει την διαταγή, και ορίσθηκαν ως σφαγείς οι αντάρτες μιας διμοιρίας του 8ου συντάγματος ΕΛΑΣ Λακωνίας από τα χωριά του Πάρνωνα. Οι 30 περίπου αντάρτες παρέμειναν στον Μελιγαλά και έσφαζαν στην Πηγάδα. Προφανώς ο Άρης διάλεξε αυτούς τους αντάρτες λόγω προηγουμένης εμπειρίας, και για να μην μπορούν να αναγνωρισθούν από τους ντόπιους.

Η Σφαγή στην Πηγάδα άρχισε την επομένη, 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή, και τελείωσε την Τετάρτη το απόγευμα, 20 Σεπτεμβρίου. Κράτησε δηλαδή 4 ολόκληρα εικοσιτετράωρα!

https://e-grammes.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AC-73-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί κ. Χατζάρα ευθύνονται οι αριστεροί γιατί δεν υπάρχει ο ακριβής αριθμός των νεκρών; Οι αριστεροί κυβερνούσαν την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο; Αυτό ήταν δουλειά των μεταπολεμικών κυβερνήσεων και δεν την έκαναν! Με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να αυξομειώνεται κατά το δοκούν, όπως τα θύματα του Ολοκαυτώματος...

Ανώνυμος είπε...

Αμυντική ήταν η μάχη (και ως αμυνομενοι πάλι κέρδισαν).Επίθεση σε όλη τη Πελοπόννησο έκαναν οι εαμοβουλγαροι, και οι Σλάβοι που έτσι και αλλιώς φέρουν φυλετικό κόμπλεξ κατά των Ελλήνων .
Απλά πολύ απλά τα γεγονότα , η προπαγάνδα τους τα έχει κάνει σαλάτα 75 χρόνια τώρα.

Καλλιτέχνες, Παπαγάλοι, Πανελίστες, πρώην αθλητές, και γόνοι .ΟΛΟΙ στα ψηφοδέλτια

  «Επώνυμοι» και «διάσημοι» επιλέγονται από τα κόμματα και διεκδικούν την χρυσοφόρο είσοδό τους στην Ευρωβουλή την ώρα που η Ε.Ε έχει να αντ...