26/2/22

Η 26η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 26η Φεβρουαρίου είναι η 57η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 308 ημέρες μέχρι τέλος του έτους. 1266.Ο στρατός του τρισκατάρατου Πάπα και των Γουέλφων νίκησε στη μάχη του Μπενεβέντο ,περίπου 50 χλμ. βόρεια της Νάπολης, τον « γαμπρό μας» ,βασιλιά της Σικελίας, Μανφρέδο Χοενστάουφεν. Η αδελφή του Μαμφρέδου από την ίδια μητέρα, η Kονστάνς, είχε παντρευτεί με τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη.      Ο Μανφρέδος το 1259 παντρεύτηκε σε 2ο γάμο την Ελένη Αγγελίνα-Δούκαινα, κόρη του Μιχαήλ Β΄ δεσπότη της Ηπείρου και της Αγίας Θεοδώρας Πετραλίφαινας της Αρτας. Ο Μανφρέδος σκοτώθηκε μαχόμενος . Ήταν 34 ετών. Η Ελένη Αγγελίνα συνελήφθη μετά τη μάχη του Μπενεβέντο και φυλακίστηκε με εντολή του Κάρολου Ανζού στο κάστρο της Νοτσέρα Ινφεριόρε, 20 χλμ νοτιοανατολικά της Νάπολης, όπου και απεβίωσε το 1271. Οι τρεις υιοί της Ελένης Αγγελίνας, αφού τυφλώθηκαν, φυλακίστηκαν στο Καστέλ ντελ Μόντε της Απουλίας, ενώ οι δύο κόρες της φυλακίστηκαν στο Καστέλ ντελ Όβο της Νάπολης.

1423.Ο βοεβόδας του πριγκιπάτου της Βλαχίας, Νταν Β΄ νίκησε τους Οθωμανούς εισβαλείς. 

1531. Μεγάλος σεισμός κατέστρεψε τη Λισσαβόνα. 20-30 χιλιάδες τα θύματα.

1658.Με την ειρήνη της Ροσκίλντε που υπογράφηκε στις 23 Φεβρουαρίου/8 Μαρτίου, μεταξύ της Σουηδίας και της Δανίας, έληξε ο Δανο-σουηδικός πόλεμος του 1657-1658, τον οποίο ξεκίνησε ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Γ΄ της Δανίας και της Νορβηγίας. Η ηττημένη από τις δυνάμεις του Καρόλου Ι Δανία, συμφώνησε σε τεράστιες εδαφικές παραχωρήσεις και στην κατάργηση των δασμών για τα Σουηδικά πλοία στον πορθμό Όρεσουντ. Η Δανία ανέλαβε επίσης την υποχρέωση να εμποδίζει την διέλευση μέσω των στενών της Βαλτικής των στόλων των χωρών που ήταν εχθρικές προς τη Σουηδία.

1712. Με ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου Α '. ιδρύθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία το εργοστάσιο όπλων της Τούλα.

1794.Το Βασιλικό Παλάτι της Κοπεγχάγης καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η Γαλλική εθνοσυνέλευση αποφάσισε τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των εχθρών της επανάστασης.

1797 .Η Τράπεζα της Αγγλίας κυκλοφόρησε την πρώτη χάρτινη λίρα. 

1815. Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας δραπέτευσε από την Έλβα, όπου έμεινε για 9 μήνες και 21 ημέρες και επέστρεψε στη Γαλλία.

 1822. Ο Γενναίος και ο Αποστόλης Κολοκοτρώνης μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα, έδιωξαν τους Τούρκους από την Χαλανδρίτσα Πατρών. 

1832. Ο Τσάρος Νικόλαος Α κατάργησε το Σύνταγμα της Πολωνίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. 

1871. Μετά τη λήξη του γαλλο-πρωσικού πολέμου, ο Αδολφος Θιέρσιος με τον Μπίσμαρκ υπέγραψαν στις Βερσαλλίες την προκαταρκτική γαλλο-γερμανική συνθήκης ειρήνης. 

1872. Η κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη διενήργησε τις εκλογές, που προκήρυξε ο βασιλιάς Γεώργιος στις 27 Δεκεμβρίου. Οι εκλογές άρχισαν στις 26 Φεβρουαρίου 1872 και τελείωσαν στις 29. Τα αποτελέσματα ανακοινωθήκαν στις 2 Μαρτίου .

1909. Κατά την βοσνιακή κρίση η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδέχτηκε την προσάρτηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από την Αυστρο-Ουγγαρία. Με τη συνθήκη η οποία ρύθμισε το «ιδιοκτησιακό» η Αυστρο-Ουγγαρία δέχθηκε να καταβάλει στους Τούρκους αποζημίωση 2,2 εκατομμύριων Οθωμανικών λιρών για τις δημόσιες γαίες, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

1915. Ο Δημήτριος Γούναρης ορκίστηκε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Γούναρης δήλωσε ότι, εφόσον απειλούνταν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα δίσταζε να βγει από την ουδετερότητα. Oι Γερμανοί χρησιμοποίησαν  φλογοβόλα για πρώτη φορά στην ιστορία του πολέμου στη μάχη του Μαλανκούρ.‎

1917. Ταραχές στην Αγία Πετρούπολη . Η Κρατική Δούμα διαλύθηκε. Από τις 12 το μεσημέρι έγιναν νέες συγκεντρώσεις, που διαλύθηκαν με τη χρήση όπλων. Οδοφράγματα στην πόλη. ¨Άρχισε γενική απεργία αρχίζει. Οι στρατιώτες στο πλευρό των επαναστατών.. Στην κατεχόμενη Σερβία ξεκίνησε από το Όμπιλιτς και την Κουρσούμλια η εξέγερση των Σέρβων κατά των Βουλγάρων και των Αυστρο-ουγγρικών στρατευμάτων. 


1921.Άρχισε η δίκη κατά του Χίτλερ και του Λούντεντορφ για το «πραξικόπημα της μπυραρίας» στο Μόναχο. 

1922. Καταψηφίστηκε ο Δημήτριος Γούναρης εις την Βουλή από την Ομάδα Στράτου και Σια

1929. Η Εταιρεία του Λαυρίου διέκοψε τις εργασίες της, προκαλώντας απόγνωση στους κατοίκους της πόλης. 

1936. Ο Χίτλερ εγκαινίασε στη Σαξονία της Γερμανίας, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του «αυτοκινήτου του λαού», του «Volkswagen» που σχεδίασε ο Φρειδερίκος Πόρσε. Νεαροί Ιάπωνες αξιωματικοί του στρατού επιχείρησαν πραξικόπημα εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης, που απέτυχε τρείς ημέρες μετά.

1941.Στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί κατέλαβαν το, Μογκαντίσου, και εκδίωξαν τους Ιταλούς. 

1942. Οι Αγγλικές λίρες απελευθέρωσαν από τις φυλακές της Τρίπολης όπου τον είχαν μεταγάγει από τη Σωτηρία, τον πράκτορα της SoE, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Πλουμπίδη, που αφού «δραπέτευσε» έφρασε στην Αθήνα και ανέλαβε την καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ

1944
.Η εξόριστη στο Λονδίνο κυβέρνηση της Πολωνίας απέρριψε τη Γραμμή Κέρζον ως μελλοντικό σύνορο με την ΕΣΣΔ. 

1947. Δύναμη Στράτου και Χωροφυλακής ενεπλάκη σεμάχη στο Νέο Μοναστηράκι, Καρδίτσης, με την έφιππη συμμορία Σκοτίδα, Επιτόπου ανευρέθηκαν τρία πτώματα συμμοριτών έξ ων το εν ακέφαλο. Επίσης τμήματα Στράτου και Χωροφυλακής συνεπλάκησαν νοτίως Έλληνοπύργου Καρδίτσης, μετά 70μελούς συμμορίας . Φονεύθηκαν δύο συμμορίτες, Στο Βελιγράδι, εκτελέστηκε μετά την ετυμηγορία του Γιουγκοσλαβικού Στρατοδικείου ο Αλεξάντερ Λερ, διοικητής της ομάδας στρατού «Ε», και ο οποίος ήταν υπεύθυνος του βομβαρδισμού του Βελιγραδίου και άλλων σερβικών πόλεων τον Απρίλιο του 1941.

1949. 60μελής συμμορία επετέθη δια βαρέως οπλισμού κατά της δυνάμεως Χωροφυλακής και ΜΑΥ της Άνθειας Αλεξανδρουπόλεως. Απώλειες ημετέρων δύο Μ.Α.Υ. τραυματίες. Το μεταβατικό απόσπασμα Σανταμερίου κατόπιν συμπλοκής εξόντωσε 4 συμμορίτες έξ ών ο εις έφερε βαθμόν Λοχαγού. 

1951. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ψηφίστηκε η 23 η Τροποποίηση του Συντάγματος, που απαγορεύει στον πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από δύο συνεχόμενες θητείες.

1952.Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ανακοίνωσε ότι, η Βρετανία διαθέτει ατομική βόμβα.

1956. Άφιξη του Άγγλου υπουργού Αποικιών Λένοξ Μπόιντ στην Κύπρο, 

1957. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε , με 76 ψήφους υπέρ και 2 αποχές, ψήφισμα για το Κυπριακό, το οποίο «εξέφραζε τη ζωηρή επιθυμία να εξευρεθεί μια ειρηνική, δημοκρατική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του χάρτη τον Ηνωμένων Εθνών και την ελπίδα ότι θα ξαναρχίσουν και θα συνεχιστούν γ’ αυτό το σκοπό διαπραγματεύσεις».

1964. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, αποφάσισε να μην προτείνει τον Ηλία Τσιριμώκο ως πρόεδρο της Βουλής και δημιούργησε «διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού», το οποίο ανέθεσε στον Τζων Σωσσίδη.

1965 .Ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ζήτησε από τον βασιλιά Κωνσταντίνο την άμεση αποπομπή του Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία .

1968. Ιδρύθηκε στη Στοκχόλμη , από τον Ανδρέα Παπανδρέου, με αρχική ονομασία «Πανελλήνια Απελευθερωτική Κίνηση», το ΠΑΚ.

1974.Στην Αιθιοπία, οι αντικυβερνητικοί κατέλαβαν την Ασμάρα.

1979. Οι Ερυθροί Χμερ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των βιετναμέζικων στρατευμάτων σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Καμπότζης.

1980. Αίγυπτος και Ισραήλ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μετά από 30 χρόνια.

1984. Έφυγαν από το Λίβανο οι τελευταίοι Αμερικανοί πεζοναύτες που ήταν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης που επέβαλε τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

1990.Οι αριστεροί Σαντινίστας, μετά από 11 χρόνια στην εξουσία, έχασαν τις εκλογές στη Νικαράγουα. 

1991.Ο Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν διέταξε τον ιρακινό στρατό να αποχωρήσει από το Κουβέιτ. Παροπλίστηκε το Α/Τ «Βέλος».
Στο ¨Όσιγιεκ , το σερβικό Εθνικό Συμβούλιο της Σλαβονία, του Μπαράνιε και του Δυτικού Σρεμ ενέκρινε δήλωση για την κυριαρχία και την αυτονομία των Σέρβων. Στο Σεράγεβο, η Συνέλευση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με πρόταση των αντιπροσώπων των μουσουλμάνων (SDA) και των Κροατών HDZ επανεξέτασε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

 1995. O τραπεζικός οίκος Μπέρινγκ, , η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, κατέρρευσε , εξαιτίας των οικονομικών συμφωνιών που συνήψε στην αγορά παραγώγων τη Σιγκαπούρης, ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. 

2001. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δεκαπέντε χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη Συνθήκη της Νίκαιας, που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 για να καταστεί δυνατή η προσαρμογή των κοινοτικών οργάνων κατά τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση. 

2004. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Βόρεια της Μακεδονίας Μπορίς Τραϊκόφσκι, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η Λετονική βουλή  ψήφισε  νόμο για την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ).

2007. Το Δικαστήριο της Χάγης, αποφάσισε ότι η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1992-1995.

2009‎‎.Το δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς για εγκλήματα εναντίον Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου το 1999, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Νίκολα Σάϊνοβιτς, ο Διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού  της Γιουγκοσλαβίας Νεμπόϊσα Πάβκοβιτς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Υπουργείου Εσωτερικών στο Κοσσυφοπέδιο Σρέτεν Λάκιτς καταδικάστηκαν σε 22 χρόνια έκαστος, ενώ οι Στρατηγοί Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς και Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια έκαστος.‎

2010‎‎ . Άρχισε στη Χάγη η δίκη του απόστρατου Σερβοβόσνιου Στρατηγού Ζντράβκο Τόλιμιρ.

2011‎‎.Στην Ιρλανδία  το Φιάννα Φέϊν  υπέστη τη βαρύτερη εκλογική  ήττα του από το 1930. Εκατοντάδες διαδηλωτές, στο κέντρο του Ζάγκρεμπ που διαδήλωναν εναντίον της Κροατικής κυβέρνησης, συγκρούστηκαν  με την αστυνομία που χρησιμοποίησε βία..‎

2014.Χιλιάδες Ρώσοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού στην Κριμαία, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, συγκρούστηκαν με διαδηλωτές οι οποίοι στήριξαν τις νέες αρχές στο Κίεβο.

2016. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατέλαβαν το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία Αλ Χανταντέζ

2017. Τροχαίο δυστύχημα  στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Η Πόρσε του  Γιώργου Βακάκη έπεσε πάνω σε σταθμευμένο όχημα σε πάρκινγκ. Τέσσερεις νεκροί .  

 2019.Η  Ινδική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε  ένα ισλαμιστικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Πακιστάν, ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στοPulwama.

2020. Σύροι αντάρτες καταφέρνουν να αποκόψουν προσωρινά τον αυτοκινητόδρομο Μ5 (που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι),τον οποίο ο συριακός στρατός είχε καταλάβει πλήρως για πρώτη φορά από το 2012, δύο εβδομάδες νωρίτερα.

2021. O κωμικός ηθοποιός και Κοσέρ Πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για την προετοιμασία διεθνούς συνόδου κορυφής με στόχο την επιστροφή της χερσονήσου της Κριμαίας υπό ουκρανική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...