26/2/22

Δεν είναι εύκολος περίπατος. Η προέλαση γίνεται μεθοδικά. Σε δυό τρεις μέρες οι ΝΑΤΟουκρανοί θα καταρευσουν. Πώς διεξάγει η Ρωσία την στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς. Συνέντευξη με τον εμπειρογνώμονα του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) καθηγητή Βασίλι Κασίν

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην αρχή της ειδικής επιχείρησης, υπήρχε η αίσθηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν συναντούσαν σχεδόν καμία αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό. Ήταν τόσο απαλό;

 Βασίλι Κασίν: «Δεν ξέρω ποιος νομίζει ότι όλα πάνε ομαλά για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο έδαφος της Ουκρανίας. Βασικά όλα αποδεικνύονταν όπως τα θέλαμε. Πιθανότατα, τις επόμενες ημέρες ο ουκρανικός στρατός θα καταρρεύσει. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή στρατιωτική επιχείρηση, η οποία συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους. Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και, πιθανώς, μία από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρη τη μεταπολεμική ιστορία γενικότερα. Θέλω να πω, είναι μεγάλη επιχείρηση. Ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίζετε την Ουκρανία, εξακολουθεί να είναι μια χώρα με στρατό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με δεκάδες μοίρες αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και άλλων συστημάτων αεράμυνας, καθώς και με χερσαίες δυνάμεις με σημαντική εμπειρία μάχης. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί το έργο της  ουκρανικής αεράμυνας που μόλις αναφέρατε δεν ήταν αξιοσημείωτο;

 

Βασίλι Κασίν: Προφανώς, η Ρωσία έκανε πραγματικά πολλή δουλειά για να αναγνώριση των θέσεων των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας και ήταν σε θέση να καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος τους με ένα πρώτο χτύπημα. Τα περισσότερα συστήματα αεράμυνας καταστρέφονται από πυραύλους «κρουζ», όπως συμβαίνει  σε πολέμους υψηλής τεχνολογίας. Αλλά κάποια συστήματα έχουν επιβιώσει,  και πυροβολούν, και υπάρχουν αποδείξεις βίντεο γι' αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καταφέρνουν να καταρρίψουν τους πυραύλους Κρουζ. Και η ουκρανική αεροπορία διατήρησε κάποια δραστηριότητα. Αλλά τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δείξει πολύ σημαντικές ικανότητες μάχης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και γιατί δεν βλέπουμε τις μάχες των επίγειων δυνάμεων; Πού είναι ο ουκρανικός στρατός των 200.000 μελών;

Βασίλι Κασίν: Στην πραγματικότητα, οι μάχες συνεχίζονται. Δεν υπάρχουν βίντεο σε τέτοιες ποσότητες, σε μια τέτοια ροή όπως από τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Γιατί; Επειδή είναι ένας κανονικός στρατός και πειθαρχία. Προφανώς, αυτό παρακολουθείται. Αλλά το γεγονός των σφοδρών συγκρούσεων των χερσαίων δυνάμεων είναι αναμφισβήτητο. Όλα τα υλικά που είναι διαθέσιμα λένε ακριβώς αυτό. Βλέπουμε ότι σε ορισμένα σημεία η πρόοδος είναι ταχύτερη και σε άλλα επιβραδύνεται. Κατά συνέπεια, υπάρχει ένας σύνθετος και έντονος αγώνας. Αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι την επόμενη μέρα ή δύο θα υπάρξει μια σημαντική πρόοδος. Αλλά δεν είναι εύκολος περίπατος, δεν είναι παρέλαση. Μην νομίζετε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει εξαφανιστεί κάπου .Είναι μια σημαντική δύναμη. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ασκεί πολύ πεισματάρικη αντίσταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να περιγράψετε μια γενική εικόνα για το πώς εξελίσσεται γενικά η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση;

 

Βασίλι Κ ασίν: Η επιχείρηση εκτυλίσσεται όπως αναμενόταν από πολλούς ακόμη και πριν από την έναρξη αυτής της σύγκρουσης. Η ουκρανική πλευρά έχει περιορισμένο αριθμό δυνάμεων έτοιμων για μάχη, οι οποίες συγκεντρώνονται στο Ντονμπάς. Δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις κατευθύνσεις μαζί τους. Αφότου η Ρωσία συνεργάσηκε με τη Λευκορωσία, η κατάσταση της Ουκρανίας επιδεινώθηκε απότομα. Κατά συνέπεια, μέρος του ρωσικού στρατού, μαζί με τα στρατεύματα των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αγκίστρωσαν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με σοβαρές μάχες, εμποδίζοντάς τις να υποχωρήσουν, να ανασυνταχθούν  και να αποσυρθούν προς άλλες κατευθύνσεις. Ταυτόχρονα, ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα στο έδαφος αρκετών περιοχών της Ουκρανίας. Κινούνται από το νότο, από το βορρά από τη Λευκορωσία, πέρα από τα σύνορα με τις περιοχές  Τσερνίχιβ, Χάρκοβο, και Σαμυ. Κάπου οι αμυνόμενοι   κατάφεραν  να επιβραδύνουν  την προέλαση . Αλλά κάπου αποτυγχάνουν . Η σημαντικότερη πρόοδος παρατηρείται στο νότο , από την Κριμαία. Αυτό προδιαγράφει την πιθανή έκβαση της αντιπαράθεσης. Αλλά είναι μια πολύ σκληρή μάχη, και τίποτα δεν έρχεται εύκολα.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Γιατί ο ρωσικός στρατός παρακάμπτει μεγάλες πόλεις;

Βασίλι Κασίν: Επειδή η μάχη σε μια μεγάλη πόλη, πρώτον, είναι δύσκολη και συνδέεται με απώλειες, δεύτερον, φέρει την απειλή των απωλειών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, και τρίτον, ο στόχος τώρα είναι να αποκοπούν και να κοπούν σε διάφορα μέρη οι κύριες ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Βασικά, αυτό κάνουν τώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Ρωσία έχει ένα πλεονέκτημα , δεδομένου ότι η αεροπορία μας κυριαρχεί στον αέρα.

Βασίλι Κασίν: Τώρα όλες οι κινητές μονάδες πηγαίνουν βαθιά στην Ουκρανία, διασχίζουν την ουκρανική άμυνα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα ρωσικά στρατεύματα θα εισέλθουν στο πίσω μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς, θα εισέλθουν στο Κίεβο και ούτω καθεξής. Και τότε θα έρθει η κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας. Μετά από αυτό, όλα θα πάνε ευκολότερα και γρηγορότερα. Ωστόσο, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει τίποτα τόσο εύκολο και απλό σε αυτήν την επιχείρηση, και ο εχθρός δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση. Αυτό που επιτυγχάνεται επιτυγχάνεται με μεγάλη δυσκολία.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι ο ρωσικός στρατός επιδιώκει να περικυκλώσει την κύρια ομάδα του ουκρανικού στρατού, συγκεντρωμένη στο Ντονμπάς, προκειμένου να την εξουδετερώσει ;

 

Βασίλι Κασλιν. Ναι, προσπαθούν να τους περικυκλώσουν, και μετά να τους εξαλείψουν με ελάχιστες απώλειες για τον εαυτό τους. Μέχρι στιγμής, αυτή η ομάδα περιορίζεται απλώς από τις μαχητικές δυνάμεις των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που προελαύνουν από το Ντονμπάς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: