27/2/22

27 Φεβρουαρίου 1922. Πηγαίνοντας προς την καταστροφή. Η αγγλική και η γαλλική πρεσβεία ήσαν ικανοποιημένες από την ανατροπή του Γούναρη. Ο Στράτος με τον Μπούσιο με την υποστήριξη των Βενιζελικών πήραν την εντολή

Ποιοί ησαν οι φιλόδοξοι κύριοι Στράτος και Μπούσιος που ήθελαν να οδηγήσουν τους Έλληνες στον Πόλεμο με τον Κεμάλ; 

Ο βασιλιάς είχε μια σειρά διερευνητικών συνομιλιών, και στις 28 Φεβρουαρίου έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στον Νικόλαο Στράτο, ο οποίος όμως αν και είχε έρθει σε συμφωνία με τον Γεώργιο Μπούσιο και τους Μακεδόνες του, δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και την ίδια μέρα παρέδωσε την εντολή. Τελικά, και αφού ο Γούναρης δέχτηκε να συμπεριλάβει στη νέα κυβέρνηση, βουλευτές του κόμματος του Ν. Στράτου καθώς και προσκείμενους στον Γ. Μπούσιο βουλευτές, ορκίστηκε και πάλι πρωθυπουργός στις 2 Μαρτίου αλλά παραιτήθηκε στις 3 Μάϊου. 

Ο Νικόλαος Στράτος έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1922 για έξι ημέρες και εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου στο Γουδή. Καταγόταν από το Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας. 
Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1902. Μετά το Κίνημα στο Γουδί χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη και το 1912 υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου. 
Το 1910 προσχώρησε στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Το 1911 εξελέγη πρόεδρος της Β' διπλής Αναθεωρητικής Βουλής. 
Δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε στους αντιβενιζελικούς. Το 1915 διορίστηκε υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Γούναρη. 
Το 1916 ίδρυσε το «Εθνικό Συντηρητικό Κόμμα» και υποστήριξε πολιτική ουδετερότητας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Τον Μάιο του 1922 σχημάτισε κυβέρνηση όπου ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα. 
Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Κορομηλά, κόρη του συγγραφέα Δημητρίου Κορομηλά, και είχε δύο παιδιά, την Δόρα, χορεύτρια και τιμημένη με το "παγκόσμιο βραβείο Θεάτρου" και τον Ανδρέα Στράτο, βουλευτή. Ο Γεώργιος Μπούσιος, ήταν έμπορος και επιχειρηματίας, γεννήθηκε το 1875 στα Γρεβενά . Συνέδραμε το Μακεδονικό Αγώνα στην περιφέρειά του.Βουλευτής στο Οθωμανικό κοινοβούλιο το 1908. Εκλέχθηκε βουλευτής στο Ελληνικό κοινοβούλιο και διατέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Τριανταφυλλάκου, και πέθανε στις 23 Μαρτίου του 1929 στην Αθήνα, μετά από εγχείρηση για την αφαίρεση πέτρας στο νεφρό του. Ο Μπούσιος ήταν άγαμος και δεν άφησε απογόνους.

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΕΣ ΚΟΡΑΚΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ξέρω Χατζάρα ότι ο Βενιζέλος ήταν μέλος στη Στοά «Αθηνά» και ο Γούναρης ήταν μέλος στη Στοά «Παλαιών Πατρών Γερμανός». Στην πολιτική χώρια, μεγάλοι πολιτικοί αντίπαλοι, στη Μεγάλη Στοά όμως μαζί...

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...