9/1/09

Οι ντόπιοι τοκογλύφοι γδέρνουν τους πελάτες τους και οι ξένοι την Ελληνική Δημοκρατία.


"Πόλεμος" επιτοκίων ,των εγχώριων τοκογλύφων,για το ποιός θα κλέψει τους πολιτες περισσότερο,άρχισε με την κίνηση της Εμπορικής Τράπεζας ,να μειώσει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, που κυμαίνονται πλέον μεταξύ 13,30% και 14,55%,(με επιτόκιο δανεισμού από την ΕΚΤ με 2,5%) ,εξαναγκάζοντας και τις υπόλοιπες τράπεζες να επανεξετάσουν- τουλάχιστον- την τιμολόγηση των δανειακών προϊόντων τους.
Η κίνηση της Εμπορικής ταράζει τα "αθηναικά νερά", ιδίως, με την προοπτική της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων του ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα, κατά μισή μονάδα, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και μηδενικά επιτόκια στην ευρωζώνη, στη διάρκεια του 2009, για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, κερδισμένοι θα είναι οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο ,βάσει του επιτοκίου της ΕΚΤ, καθώς η μείωση του επιτοκίου θα επηρεάσει απευθείας τη μηνιαία δόση τους.
Αν αποκλιμακωθεί περαιτέρω- όπως αναμένεται- και το euribor, ωφελημένοι θα είναι και οι νέοι δανειολήπτες.
Γι΄ αυτούς, τα επιτόκια προσδιορίζονται με βάση το euribor, στο οποίο προστίθεται περιθώριο κέρδους της τάξεως του 2%-3%. Για τα περιθώρια κέρδους πάντως, οι τραπεζίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να βάλουν νερό στο κρασί τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αποκλιμάκωση του euribor στη διατραπεζική αγορά, οι εγχώριοι τραπεζίτες δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων, επικαλούμενοι κυρίως το υψηλό κόστος του χρήματος μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.
Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, το βασικό επιτόκιο του ευρώ έχει μειωθεί κατά 1,75% (από 4,25% σε 2,5%) και το euribor τριμήνου από 5,30% σε 2,76%.
Το κόστος άντλησης ρευστού έχει υποχωρήσει κατακόρυφα για τις τράπεζες, οι οποίες όμως επικαλούνται την έλλειψη εμπιστοσύνης και την παγωμένη διατραπεζική αγορά .
Για την άντληση ρευστότητας διατηρούν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, υψηλά , προσφέροντας επιτόκια ακόμα και 7,5%. Γι΄ αυτό άλλωστε υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών μειώσεων επιτοκίων.
Την εφαρμογή του πακέτου στήριξης των τραπεζών εξέτασε η νεοσύστατη Διυπουργικού Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, που για πρώτη φορά συνεδρίασε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Μετά τη συνεδρίαση, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος – ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να συστήσει αυτήν την Επιτροπή λόγω της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και όλες τις χώρες».
«Ήταν απόφαση του πρωθυπουργού» ανέφερε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς που μετέχει επίσης στην Επιτροπή αν και, όπως δήλωσε, η δημιουργία της δεν ήταν αποτέλεσμα δικής του «εισήγησης».
Ο κύριος Παπαθανασίου πάντως υπογράμμισε την ανάγκη για μια τέτοια Επιτροπή καθώς, όπως είπε, «είναι απαραίτητος ο συντονισμός των δράσεων, των ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και για να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, ώστε να γίνονται και οι αναγκαίες προσαρμογές της πολιτικής».
Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ θα «τρέξει» πολύ σύντομα και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.
Της πρώτης συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής είχε προηγηθεί, όπως αποκάλυψε νωρίτερα το protothema.gr, έκτακτη συνάντηση, που κρατήθηκε μακριά από το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο με τους τραπεζίτες
Συνάντηση με τους τραπεζίτες είχε νωρίς το πρωϊ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος εν όψει της πρώτης συνδρίασης του νέου θεσμικού οργάνου της κυβέρνησης υπο τον πρωθυπουργό, για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Δεδομένου οτι στη συνεδρίαση αυτή στην οποία συμμετέχουν πέραν του πρωθυπουργού οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, Ανάπτυξης Γ. Χατζηδάκης και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, θα συζητηθούν ζητήματα της αγοράς και κυρίως η διοχέτευση ρευστότητας μέσω των τραπεζών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση των τραπεζιτών σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες των τραπεζών να αποκλιμακώσουν τα επιτόκια τόσο των χορηγήσεων όσο και των καταθέσεων που αποτελούν «ανοιχτή πληγή» λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: