11/1/09

Σε Κρήτη και Άνδρο έφτασαν οι Τούρκοι . Η δική μας απάντηση: Μποϋκοτάζ στα Τούρκικα Προϊόντα.


Σε Κρήτη και Άνδρο έφτασαν οι Τούρκοι .
Η δική μας απάντηση: Μποϋκοτάζ στα Τούρκικα Προϊόντα.
Ούτε ένα λεμόνι τουρκικό δεν πρέπει να αγοράζουμε. Κάθε ευρώ που τους δίνουμε γίνεται σφαίρα που απειλεί την Ελλάδα. να μην χρηματοδοτούμε μόνοι μας τους Τούρκους στρατηγούς.

http://apneagr.blogspot.com/2009/01/blog-post_4149.html
Κλιμακώνει με τον ανατολίτικο τρόπο, δηλαδή αργά και σταθερά την προκλητική στάση της η Τουρκία, τροποποιώντας τη μορφή των εναέριων προκλήσεων, την ώρα που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία οδηγία από την πολιτική ηγεσία για συγκεκριμένους τρόπους πιθανής αντιμετώπισης των φαινομένων.
Αυτό που τόνιζαν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι αυτοί ως εκτελεστές της ελληνικής αποτρεπτικής πολιτικής σε τεχνικό επίπεδο δεν έχουν λάβει οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν στις διαρκώς τροποποιούμενες τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τουρκικές εισόδους αεροσκαφών.
Οπως προκύπτει και... από τα στοιχεία των παραβιάσεων που φαίνονται στον σχετικό πίνακα, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τον αριθμό των αεροσκαφών που εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ η τάση είναι να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (υπερπτήσεις), με προτίμηση το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, ώστε με τη μέθοδο της επανάληψης να κατοχυρώσει τις αξιώσεις της για διχοτόμηση του Αιγαίου.
Τα τελευταία χρόνια η τουρκική αεροπορία έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της μέχρι τη δύση του ηλίου. Δηλαδή ενώ παλαιότερα σταματούσε τις πρώτες απογευματινές ώρες, τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιεί εισόδους στον ελληνικό εναέριο χώρο και απογεύματα, με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, χειμώνα - καλοκαίρι. Ακόμα ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που άλλαξε είναι οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών με συγκεκριμένους στόχους επί του ελληνικού εδάφους.
Τα τουρκικά αεροσκάφη φθάνουν και φωτογραφίζουν ακόμα και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις μας στην Κρήτη, ενώ έχουν διεισδύσει μέσα στο κέντρο του Πεδίου Βολής Ανδρου την ώρα που γινόταν άσκηση με πραγματικά πυρά.
Παρ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη εντολή προς την Πολεμική Αεροπορία από την αρμόδια πολιτική ηγεσία για το πώς θα πρέπει να αντιδρούν και παραμένουν στην πάγια εντολή να αναχαιτίζουν τα εισερχόμενα αεροσκάφη. Το «πώς θα πρέπει να αντιδρούν» δεν σημαίνει αναγκαστικά κατάρριψη, αλλά περιλαμβάνει ολόκληρο πλέγμα πιθανών αποτρεπτικών ενεργειών, μέχρι και προειδοποιητικές βολές.
Σήμερα, με βάση αυτήν την πάγια λογική, οι πιλότοι μας δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να πραγματοποιήσουν προειδοποιητικές βολές παρά μόνο αν οι Τούρκοι πιλότοι κάνουν πρώτοι αυτήν την κίνηση.
Οι δυνατότητες ενεργειών από πλευράς Αεροπορίας είναι συγκεκριμένες και γνωστές. Αυτό που θα μπορούσε ίσως να περιορίσει την τουρκική στάση είναι η ενεργή διπλωματία, όπως το 1987, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας ενημέρωσε τις άλλες χώρες ότι ενδέχεται να προχωρήσουμε ακόμα και σε πόλεμο.
Η πολιτική αυτή περιόρισε τις τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, υποστηρίζουν με νόημα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει φθάσει στο απροχώρητο, σε σημείο που να θεωρείται ότι η προσγείωση ελικοπτέρου σε ελληνικό έδαφος (Φαρμακονήσι) με επιβάτη τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ είναι παραβίαση και να στέλνεται διάβημα διαμαρτυρίας από την Τουρκία στην Ελλάδα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν αδρανή, περιοριζόμενα σε αναχαιτίσεις, αφού δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο ούτε για κάποια ήπια αντίδραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: