14/1/09

Τέρμα στις Τουρκικές προκλήσεις (Παντελής Οικονόμου)



Το πρώτο θέμα το οποίο προκύπτει - μετά και την πρόσφατη έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας - είναι η ανάγκη επαναξιολόγησης της δικής μας αντίδρασης απέναντί της. Επειδή ακριβώς, όπως εκδηλώνεται, μέχρι σήμερα, έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.
Πράγματι, η αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας στρατηγικής «ευέλικτης ανταπόδοσης» απέναντι στις προκλήσεις αυτές, ικανής να παράγει «ισοδύναμα τετελεσμένα» είναι επιτακτική. Τα στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα της χώρας μας υπάρχουν. Απομένει να υπάρξει η πολιτική βούληση για διαφορετική αξιοποίησή τους. Βούληση για απαγκίστρωση μας από κατεστημένες προσεγγίσεις οι οποίες έχουν (αν μη τι άλλο) κλείσει τον κύκλο τους και αδυνατούν να αποτρέψουν τις απειλές εις βάρος μας.
Πριν απ' όλα όμως, η αποδοτικότερη αποτροπή είναι επιβεβλημένη, ώστε, μέσω αυτής, να προλάβουμε την εξώθηση των πραγμάτων στο μη παρέκει. Με άλλα λόγια, να απομακρύνουμε το ενδεχόμενο μιας θερμής εμπλοκής μας. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας επικαιροποίησης του αμυντικού μας δόγματος, θα μπορέσουν να εκλογικευθούν οι αμυντικές μας δαπάνες. Να προσαρμοστεί η δομή των ενόπλων δυνάμεών μας στις πραγματικές ανάγκες ασφάλειας της χώρας μας. Όπως επίσης, θα μπορέσουν να διερευνηθούν οι δυνατότητές μας για νέες αμυντικές συνεργασίες, σταθεροποιητικές της κατάστασης στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για την προσπάθεια αυτή είναι, ασφαλώς, αναγκαία η διακομματική συναίνεση. Συναίνεση για την απόρριψη της σημερινής έωλης τακτικής και τον προσδιορισμό νέων δράσεων, ώστε να προασπιστεί η εθνική κυριαρχία μέχρις ότου ασκηθούν πλήρως τα, εξ αυτής, νόμιμα δικαιώματά μας.


Παντελής Οικονόμου, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα