9/1/09

Σε αμφισβήτηση η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από την S&P




Τα "Νέα" Δεκεμβριανά, επικαλούνται οι λωποδύτες.
Για την Τουρκία δεν ανησυχούν;


Σε καθεστώς αρνητικής πιστοληπτικής ικανότητας έθεσε σήμερα την ελληνική οικονομία ο οίκος πιστοληπτικής κατάταξης Standard &Poor's ,τοποθετώντας τη χώρα μας κατάταξη «Α/Α-1» ,για μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη εξωτερική πίστωση.


Η απόφαση της S&P θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.
"Η συγκεκριμένη τοποθέτηση αντανακλά την άποψή μας για αύξηση των κινδύνων σε μια δύσκολη και παρατεταμένη προσαρμογή των μεγάλων οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας, οι οποίες επιδεινώνονται υπό το βάρος της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της S&P, Μάρκο Μρσνικ.
Οι αναλυτές του συγκεκριμένου οίκου πιστεύουν ότι η εγχώρια ζήτηση και η πιστωτική ανάπτυξη θα μειωθούν σημαντικά λόγω της σχετικά αυξημένης εξάρτησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας από εξωτερική χρηματοδότηση.
Σε ανακοίνωση της S&P αναφέρεται ότι ο οίκος πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, τα οποία θεωρεί ότι είναι ήδη σε ασθενή θέση για να αντεπεξέλθουν σε μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση.
Οι αρμόδιοι του διεθνούς οίκου λένε ότι επειδή έχει υπάρξει πολύ μικρή βελτίωση στην δημοσιονομική ενοποίηση παρά τις ευνοϊκές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες του παρελθόντος, τα δημοσιονομικά της χώρας θα εισέλθουν σε οικονομική επιβράδυνση με έλλειμμα στο 3,5% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 94,1% του ΑΕΠ το 2008.
Πιστεύουν επίσης ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη το 2009 είναι υπερβολικά αισιόδοξες και ότι το έλλειμμα σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί την τρέχουσα χρονιά.


Εκτιμούν δε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι αρκετά υψηλότερο από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Ο k. Μρσνικ αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του οίκου, τα εξασθενημένα δημοσιονομικά αφαιρούν την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την τρέχουσα κάμψη. «Η ικανότητα αντίδρασης της κυβέρνησης, κατά την άποψή μας, περιορίζεται από τη χαμηλή κοινοβουλευτική και δημόσια στήριξη, ιδιαίτερα μετά την επέλαση της οικονομικής κρίσης και τα βίαια γεγονότα του Δεκεμβρίου», καταλήγει ο αρμόδιος του οίκου S&P.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το φεστιβάλ στο χωριό Χούχλα φέρνει κοντά Έλληνες, Τούρκους και Βούλγαρους

  Στο χωριό Χούχλα κοντά στο Ιβαϊλοβγκραντ, για 26η συνεχόμενη φορά, πραγματοποιείται το πολιτιστικό φεστιβάλ "Μυστήρια της Χούχλα-2024...