Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το περιουσιακό ζήτημα και την επικείμενη απογραφή του πληθυσμού της Αλβανίας και των περιουσιών στις ακτές της Βορείου Ηπείρου από τον ΟΑΣΕ, η ΈΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ "Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ" διοργάνωσε εκδήλωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με προσκεκλημένους τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Ευαγγ. Ντούλε και τον δήμαρχο της Χειμάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνο, με σκοπό την ενημέρωση άμεσα για τις εξελίξεις για τα δύο αυτά σοβαρότατα θέματα και τον τρόπο που μπορούν αυτά να αντιμετωπισθούν. Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριώτων κ. Φρέντυ Μπελέρης, ενώ στην συζήτηση συμμετείχε και ο πολιτικός πρόσφυγας κ. Άγγελος Κοκαβέσης. Προηγήθηκε χαιρετισμός του κ.Αθανάσιου Πλεύρη, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, και εκδήλωσε την ευαρέσκειά του για την εξέλιξη στο Βορειοηπειρωτικό, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε πριν περίπου 6 μήνες.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ.Ευάγγελος Ντούλες, ο οποίος είχε ήδη δεσμευθεί να αποχωρήσει για να παρευρεθεί στην ιδρυτική σύναξη της Ομοσπονδίας Κάτω Δρόπολης, αναφέρθηκε στην επικείμενη απογραφή και είπε τα εξής :
« Χρειαζόμαστε την στήριξη και την αρωγή όλων για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Δεν είναι η κρισιμότητα μόνο για τους Χειμαρραίους, για τους Δροπολίτες, είναι για όλον τον Ελληνισμό..Oι προκλήσεις που θα έχουμε μέσα στο επόμενο 6μηνο είναι πραγματικά ιστορικές. Αυτές τις ευκαιρίες, δεν τις είχαμε μέχρι χθες και δεν ξέρω αν θα τις έχουμε ξανά στο άμεσο μέλλον. Όσον αφορά την απογραφή, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από όλους μας, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί ΚΑΙ στην Αλβανία μια δημοκρατική απογραφή, η οποία δεν έχει γίνει από την ίδρυση του Αλβανικού Κράτους. Επί κομμουνισμού, η Ελληνική Εθνική Μειονότητα περιορίστηκε στα 99 χωριά, αφήνοντας έξω, Χειμάρρα, περιοχή Αργύροκάστρου, Αγ.Σαράντα, Άρτα, Κορυτσά, Δέλβινο, κ.α. Η πολιτική της Ομόνοιας ήτάνε από την πρώτη στιγμή, μία απογραφή πληθυσμού, βάσει των προδιαγραφών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δηλ. ΟΛΟΙ οι πολίτες της Αλβανίας ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα, παράλληλα όλα τα άλλα στοιχεία να δηλώσουν την εθνική τους καταγωγή, την μητρική τους γλώσσα και το θρήσκευμα.
Μαζί με τον Βασίλη (Μπολάνο), στην απογραφή του 2001, δώσαμε σκληρές μάχες να συμπεριληφθούν τα συγκεκριμένα λήμματα και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε εκ του σύνεγγυς την απροθυμία της Αλβανικής πολιτείας να προχωρήσει σε μία τέτοια απογραφή. Γι’αυτό και οδηγηθήκαμε στην αποχή. Κανένας Έλληνας, δεν συμμετείχε στην απογραφή του 2001. Αμέσως μετά προχωρήσαμε σε εντονότατες κινήσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα φόρα ξεκινώντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπα’ι’κή Ένωση. Σε ανταπόκριση, η Ευρωπα’ι’κή Ένωση, ζήτησε άμεσα από την Αλβανική κυβέρνηση μία νέα απογραφή του πληθυσμού. Η τότε κυβέρνηση, ο κ. Μίλο αν δεν κάνω λάθος ήταν τότε Υπ.Εξ. υποσχέθηκε πως κάτι τέτοιο θα γινότανε μέχρι το 2003, που όμως δεν έγινε ποτέ Η πίεση αυτή συνεχίστηκε και η ΕΕ επανέρχεται δυναμικά, με το αίτημα μιας απογραφής πληθυσμού, βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών και οι ΗΠΑ, με την έκθεση του 2009 (του 2010 δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα ακόμη) στηρίζει αυτό το αίτημα. Επομένως, 2011, που γίνεται η απογραφή πληθυσμού σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες, η Αλβανική Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προχωρήσουμε σε μία απογραφή ικανοποιώντας τα αιτήματά μας.
Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποφάσεις συγκεκριμένες. Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας, διαλόγου. Τρεις μήνες πριν την έναρξη της απογραφής, δεν έχουν οριστικοποιήσει ακόμη το ερωτηματολόγιο, δεν έχει ξεκινήσει ένας ουσιαστικός, πραγματικός διάλογος με την ΟΜΟΝΟΙΑ, καθώς και με τις οργανώσεις άλλων μειονοτήτων στην Αλβανία, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις πρακτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν έχουν γίνει, παράλληλα με το ερωτηματολόγιο, γνωστές και άλλες λεπτομέρειες ΠΟΤΕ θα διεξαχθεί η απογραφή, ΠΟΙΑ θα είναι η διαδικασία, ΠΟΙΕΣ θα είναι οι επιτροπές, ΠΟΙΑ θα είναι η θέση των μελών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις επιτροπές αυτές, ΠΟΙΑ θα είναι η θέση των παρατηρητών της ΕΕ, ΠΩΣ θα επεξεργαστούν τα στοιχεία, κοκ. Πριν από 1 1/5 περίπου μήνα, έκανα μία παρέμβαση στο Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό.. Αμέσως ανταποκρίθηκε ο αρμόδιος υπουργός και καλέσαμε στην Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία εκπροσώπους των μειονοτήτων μεταξύ των οποίων και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Η Αλβανική .Κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στην Στατιστική Υπηρεσία. Όμως, όλοι σας γνωρίζετε τι σημαίνει Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, Να σας πω κάποια στοιχεία. Για την Αλβ.Στ.Υπηρ., η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας πέρσι, ήταν για τον Υπουργό Οικονομικών γύρω στα 6 -7 %, ενώ για την Αντιπολίτευση στο 0%. Αυτή είναι η επιστημονική αξιοπιστία της Αλβ.ΣτΥπ.!
Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει, σχετικά με το λήμμα ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ, 3 διαφορετικές εκδοχές, τις οποίες μας τις παρουσίασε η Στ.Υπ.. στις 10 /12, σε ημερίδα που το ΚΕΑΔ οργάνωσε στα Τίρανα γι’αυτό το ζήτημα. Είναι 3 εντελώς διαφορετικά διατυπωμένες εκδοχές.
- Η πρώτη έχει 2 εναλλακτικές απαντήσεις -α] Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε : Αλβανική, Ελληνική, Σκοπιανή (κατά το ερωτηματολόγιο ‘Μακεδονική’), Μαυροβούνια. Ρομά, Βλάχική {εδώ είναι η παγίδα, γιατί πρόκειται στην πραγματικότητα για ΕΛΛΗΝΙΚΗ], Κινεζική, Αιγυπτιακή κλπ, ή άλλη
-β] Προτιμώ να μην απαντήσω.
- Η δεύτερη λέει - Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε : -α] Αλβανική , -β] Άλλη (προσδιορίστε την άλλη),
- Η τρίτη είναι εντελώς ανοικτή : ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΗΚΕΤΕ,
την οποίαν δηλώνεις χωρίς να έχεις κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις από το ερωτηματολόγιο.
Σε όλες τις περιπτώσεις η απάντηση είναι προαιρετική..
Για το επόμενο λήμμα ΓΛΩΣΣΑ, κάνει λόγο για γλώσσες που ομιλεί ο πολίτης, όχι για την μητρική του γλώσσα, δηλ. εγώ θα ερωτηθώ αν μιλάω αγγλικά, ρωσικά, κινέζικα ή κάποια άλλη γλώσσα, αλλά δεν ερωτώμαι ποια είναι η μητρική μου γλώσσα. Επίσης, η σύγχυση που επικρατεί στο θέμα της εθνικότητας, επικρατεί και στο θέμα του θρησκεύματος. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι να ξεκαθαρίσουμε εμείς τις υπάρχουσες παγίδες και τις ασάφειες, [αυτή είναι δικιά μας υποχρέωση], και το δεύτερο να πιέζουμε ασφυκτικά με τις Αλβανικές αρχές, ώστε να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ερωτηματολόγιο και η διαδικασία εφαρμογής του. Παράλληλα με την επέμβαση μου στο Κοινοβούλιο, έχω κάνει επερώτηση στον αρμόδιο υπουργό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Μέχρι στιγμής, αναμένουμε την απάντηση,
Και εδώ χρειαζόμαστε την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος και της Ε.Ε., ούτως ώστε η απογραφή να είναι αξιόπιστη. Παράλληλα, χρειαζόμαστε και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μας, (γιατί.δεν αρκεί μόνο η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.ή του ΚΕΑΔ.) κατά το επόμενο τρίμηνο. Πρέπει η προσπάθεια αυτή της ευαισθητοποίησης να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές με περιοδείες ενημερωτικές και διανομή φυλλαδίων σε ΟΛΟΥΣ τους Β.Η./τες παντού όπου και αν βρίσκονται Όπως αντιλαμβάνεσθε, η σημασία του γεγονότος αυτού καθοριστική για το μέλλον μας και με αυτήν την ευθύνη πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι. Το θέμα είναι ΕΘΝΙΚΟ και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε και πλαίσιο να συνεργαστούμε όλοι με όλους. Ας μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη
Μετά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος της Χειμάρρας κ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΛΑΝΟΣ, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο περουσιακό θέμα , είπε δε τα εξής (περιληπτικά) :.
«Όπως ξέρουμε, το 2011 είναι ένας χρόνος πολύ σημαντικός για όλη την ΕΕΜ. Και είναι σημαντικός γιατί έχουμε την απογραφή πληθυσμού για πρώτη φορά από την δημιουργία του Αλβανικού κράτους, η οποία είναι σημαντική προπάντων για εμάς, ως περιοχή μη αναγνωρισμένη Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και να δικαιωθούν , όλοι αυτοί, οι οποίοι αδικούνται ή από κρατικές υπηρεσίες, ή από έλλειψη συνεννόησης μέσα στην οικογένεια. Αυτό δεν είναι θέμα ούτε της’ ΟΜΟΝΟΙΑΣ’, δεν είναι θέμα ούτε κομματικό, είναι θέμα υπερκομματικό και πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε. Θα τονίσω ότι δικαιώθηκε η προσπάθεια που γίνεται εδώ και 15 χρόνια, για να τελειώσει το θέμα της ιδιοκτησίας που ταλαιπωρεί πολλές περιοχές στα 20 χρόνια, της μεταβατικής περιόδου της Αλβανίας. Αυτήν την στιγμή, με την πίεση που κάνουμε προς την κυβέρνηση και προς τους διεθνείς οργανισμούς πετύχαμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να υλοποιηθεί η απογραφή και του πληθυσμού και της ιδιοκτησίας, το δεύτερο είναι η απογραφή αυτή να υλοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο που θα είναι επιλεγμένος από τον ΟΑΣΕ, και με χρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης,. Αυτήν την απογραφή ιδιοκτησίας την παρακολουθούν και τα αντίστοιχα Κοινοβούλια των χωρών που δίνουν τα χρήματα, αλλά όμως την νομική ευθύνη την έχει ο ΟΑΣΕ. Πιστεύω ότι είναι η τελευταία στιγμή που μας δίνεται η ευκαιρία να συζητάμε. Όταν λέγω ‘η τελευταία στιγμή’ δεν εννοώ σήμερα, εννοώ όλον τον χρόνο το 2011.
Η κοινοπραξία αυτή έχει αρχίσει να αναλαμβάνει καθήκοντα, έχουν αρχίσει εργασία τα γραφεία που έχουν επιλεγεί και έχουν μαζέψει όλα τα στοιχεία που τους έχουν παραχωρήσει τα αρμόδια γραφεία του κράτους. Αυτήν την στιγμή δουλεύω στο Δήμο Χειμάρρας, όπου παραχωρούμε και εμείς όλα τα δικαιολογητικά που έχουμε για τον καθένα, ό,τι έχουμε, και που οπωσδήποτε θα αρχίσει το γραφείο να συγκεντρώνει, με το ενδιαφέρον το δικό σας. Εκτιμώ περίπου μετά τις 15 Ιανουαρίου θα εγκατασταθεί μόνιμος υπάλληλος, ο οποίος θα συγκεντρώνει όλα τα δικαιολογητικά που θα καταθέτει ο καθένας για την περιουσία που απαιτεί, μέχρι και τις προφορικές πληροφορίες Στο τέλος, θα δώσω το έγγραφο εδώ με τα 14 απαιτούμενα δικαιολογητικά που θέλουν για να ενημερώνονται αυτοί, αλλά οπωσδήποτε οι διαδικασίες δεν σταματούν εδώ. Μπορεί να θέλουν και άλλο έγγραφο το οποίο δεν περιλαμβάνεται εδώ στα 14 δικαιολογητικά, και ό,τι άλλο χρήσιμο πιστεύει ο κάθε πολίτης μπορεί να το καταθέτει. Αυτό που πετύχαμε όμως είναι πολύ σημαντικό για έναν άλλο λόγο. Σε μας γίνεται πλέον η δυνατότητα απογραφής ιδιοκτησίας, όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει και στο τέλος θα καταλήξουμε ποιο είναι το σωστότερο μέτρο που πρέπει να εφαρμόσουμε. Και, σε συνεργασία και μεταξύ μας και με ξένους οργανισμούς που θα εμπιστευόμαστε, θα μπορέσουμε να τα κάνουμε αυτά πράξη. Δεν μπορεί κανένας να περιμένει από κανέναν ότι θα ενδιαφερθεί ο πατέρας, ο αδελφός, θα ενδιαφερθεί ο συγγενής θα ενδιαφερθεί ο γείτονας θα ενδιαφερθεί ο δήμαρχος ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Το προσωπικό ενδιαφέρον του καθενός πρέπει να συμβάλλει ώστε να υλοποιηθεί στο καλύτερο βαθμό ό,τι μπορούμε να πετύχουμε μέχρι το τέλος του 2011.
Βεβαίως εδώ πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να υπάρχει και η παραπληροφόρηση. Θα υπάρχει και η λανθασμένη οδηγία που μπορεί κάποιοι κύριοι να μας δίνουν, θα υπάρχει και η σκοπιμότητα. Εμείς τα αντιμετωπίζουμε σε πολιτικό επίπεδο, τα είπε και ο Πρόεδρος (του ΚΕΑΔ) και θα δώσουμε ό,τι πόλεμο και μάχη χρειασθεί, για να πετύχουμε το ένα βήμα μετά το άλλο. Ως τοπική αρχή μπορούμε να παρακολουθούμε τα προβλήματα αυτά, ανεξαρτήτως τι ακούει ο καθένας που είναι δικαίωμά του να ακούσει όποιον θέλει. Όμως θα σεβαστούμε κάποιους κανόνες, με τους οργανισμούς του ΟΑΣΕ και δεν θα μπορεί κανένας να πηγαίνει ιδιωτικά και να κάνει ό,τι θέλει. Θα ενημερώνει τις τοπικές αρχές και θα πηγαίνει ελεύθερος να παραχωρεί ό,τι πληροφορία και όποιο δικαιολογητικό θέλει , αλλά όμως, για να παρακολουθούμε, για να μην έχουμε προβλήματα στο τέλος και λέμε, «Εγώ ήρθα εδώ, εγώ πήγα εκεί », πρέπει όλες οι πληροφορίες να διασταυρώνονται από τις τοπικές αρχές, μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο που έχουν επιλέξει οι οργανισμοί του ΟΑΣΕ, για να υλοποιηθεί η απογραφή ιδιοκτησίας. Κλείνοντας, για να αφήσω τον χρόνο να συζητήσουμε και ό,τι θέλετε να ρωτήσετε, θα τονίσω και ένα τελευταίο, το οποίο το έχουμε τονίσει συνέχεια. Αυτό το οποίο θα συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί. είναι τα προβλήματα ανάμεσα μας. Έχουμε πολλά, πολλά προβλήματα οικογενειακά : ο ένας δεν παραχωρεί στον άλλον, ο ένας δεν κατανοεί τον άλλον, ο ένας δεν θέλει να δώσει στον άλλον. Έχουμε διαφορετικές γνώμες, αυτές οι μορφές δεν λύνονται με καμία κυβέρνηση, λύνονται μόνο με κατανόηση. Έχουμε και παραδείγματα από πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να τα βρούνε με κατανόηση και τρέχουν στα δικαστήρια επί 15 χρόνια Ο δρόμος αυτός είναι οδυνηρός και απαιτεί πολύ χρόνο και πολλά έξοδα. Λοιπόν, η κατανόηση είναι ό,τι καλύτερο με τον συγγενή, τον αδελφό, με την οικογένεια, με το παιδί. ΄Όσο και να ισχυρίζονται μερικοί ότι δεν έχουν τέτοια προβλήματα, θα μου επιτρέψετε εμένα ως δήμαρχο με την στήριξή σας, να σας πω ότι έχω ακούσει προβλήματα που έχει η κόρη με την μητέρα, ο γιος με τον πατέρα, ο γιος έχει βγάλει έξω τον πατέρα, προβλήματα που δεν μπορεί να χωρέσει ο κοινός νους, και που δυστυχώς συμβαίνουν στην κοινωνία την δική μας.
Γι’αυτό λοιπόν πρέπει όλοι να δείξουμε την συμπαράσταση και την στήριξη σε αυτό το πρόγραμμα που ήδη έχει ξεκινήσει στα χαρτιά, για να υλοποιηθεί και στον καλύτερο βαθμό, επιθυμητό ποιοτικά. Και έτσι, να ανοίξει ένας δρόμος μεγάλος, μακροπρόθεσμος για ό,τι εξέλιξη θέλει ο καθένας, από μεριά επένδυσης, από μεριά αλλαγών και από ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Γι αυτό τόνισα ότι το 2011 είναι πολύ σημαντικό Είναι ζητήματα για τα οποία παλέψαμε όχι μόνο τα 20 τελευταία χρόνια, αλλά και τα 50 χρόνια του κομμουνισμού, και τώρα έρχεται η στιγμή.να υλοποιηθούν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η απογραφή πληθυσμού. Ήλθε η στιγμή να αποδείξουμε ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε αυτό που κληρονομήσαμε, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ».
ΘΩΜΑ’Ι’Σ ΠΑΡΙΑΝΟΥ
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η Κρίση της Κοφίνου, η απλοσυρση της Μεραρχίας από την Κύπρο και το Κίνημα του Ντεγκρέτσια . 23 Νοεμβρίου 1967, Ο Σάϋρους Βανς στην Αθήνα
Ο πράκτωρ Μακάριος με ενα σμπάρο, (επιχείρηση Γρόνθος) απαλλάχθηκε και από τον Γρίβα, και από την Ελληνική Μεραρχία, (που την φοβόταν) και β...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
3 σχόλια:
μια μικρη ανασα απο τους σφετεριστες και τους απατεωνες, χρονιαρα μέρα
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RcHy0Z0M9CU
XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ????
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ
Καλά Χριστούγεννα .
Τα τελευταία ελευθέρα Χριστούγεννα της Ελλάδος
Τώρα πρέπει να ευχόμαστε να βρεθεί ένας νέος Καποδίστριας ,
ένας νέος Κολοκοτρώνης , ένας Καραϊσκάκης ένας Πλαστήρας ,
ένας Ιωάννης Μεταξάς ,
Για να μας ελευθερώσει γιατί έρχονται πολύ κατάμαυρα χρόνια
Και οι σημερινοί πολιτικοί όπως κατάντησαν την Ελλάδα και τους Έλληνες , είναι ανίκανοι να ανταπεξέλθουν .
Δημοσίευση σχολίου