30/1/16

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια δια αγγλικής χειρός

Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας

Όπως αποκαλύψαμε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Δούκας του Ουέλλιγκτον, ενέκρινε, 10/22 Μαΐου 1829, «για να δοθεί ένα μάθημα στον Καποδίστρια» , την εισήγηση του υπουργού εξωτερικών λόρδου Αμπερτήν και του αρμοστή των Επτανήσων Ανταμ, για να εξαπολυθεί επικοινωνιακός πόλεμος κατά του Καποδίστρια.

Με βάση την απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης εκδόθηκε στην Υδρα η εφημερίδα Απόλλων του πράκτορα Πολυζωίδη. Η εφημερίδα προπαγάνδιζε απροκάλυπτα την αποστασία αλλά και την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και ασκούσε «αμείλικτη» πολεμική εναντίον του.

Πριν τη δολοφονία, η συγκεκριμένη εφημερίδα δημοσίευε άρθρα του Αλέξανδρου Σούτζου, που δημιουργούσαν το κατάλληλο «κλίμα» που θα οδηγούσαν στον φόνο του «τυράννου» Καποδίστρια από τους τυραννοκτόνους οι οποίοι θα αναδεικνύονταν σε ήρωες. Πολιτικός καθοδηγητής των πρακτόρων ήταν το φερέφωνο της Αγγλίας, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, και ο έτερος πράκτορας Σπυρίδων Τρικούπης.

Η δολοφονία του Καποδίστρια οργανώθηκε από από τον μασόνο, πράκτορα των Άγγλων φρούραρχο του Ναυπλίου τον Αλμέιντα και τον Ρώμα. Η Στοά της Πορτογαλίας, αναγνωρίστηκε άλλωστε το από το Λονδίνο, με την προσωπική παρέμβαση του Δούκα του Σάσσεξ.

Ο κυβερνήτης ,πυροβολήθηκε εκ του σύνεγγυς και από πίσω και αυτό δείχνει τον μονόχειρα και μονόφθαλμο ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΖΩΝΗ που δεν ήταν «σωματοφύλακας του Καποδίστρια», αλλά τοποθετήθηκε στη φρουρά του από τον Αλμέιντα εκείνο το πρωί. Ο Αντόνιο Φιγκέιρα ντ’ Αλμέιντα, (Antonio Figueroa d’Almeida, 1781 – 1847), ήταν πορτογάλος αξιωματικός που υπηρέτησε υπό τους Άγγλους και τον Ουέλλιγκτον στον πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου εναντίον του Ναπολέοντα.

  Ο αγγλο-πορτογαλικός Στρατός στην Ιβηρική (Exército Anglo-Luso ή Exército Anglo-Português) ήταν υπό τις διαταγές του στρατηγού Arthur Wellesley. Τα πορτογαλική τάγματα εξοπλίστηκαν με βρετανικά όπλα, και εκπαιδεύτηκαν με τα βρετανικά πρότυπα και καλά αναδιοργανωθεί.
Στις 22 Απριλίου 1809 ο Wellesley έγινε διοικητής του Βρετανικού Στρατού στη χερσόνησο, και ταυτόχρονα διορίστηκε από την πορτογαλική κυβέρνηση ως Διοικητής του πορτογαλικού στρατού. Στη συνέχεια οι δύο στρατοί υπό τις διαταγές του, μετατράπηκαν σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο στρατό.
Συνήθως, οι μεραρχίες συγκροτούνταν από δύο βρετανικές και μια πορτογαλική ταξιαρχία, ενώ η «ελαφρά ταξιαρχία» είχε δυο βρετανικά συντάγματα και ένα πορτογαλικό. Ο Αντόνιο Φιγκέιρα ντ’ Αλμέιντα σύμφωνα με την έρευνα του διευθυντή ιστορίας του πορτογαλικού στρατού συνταγματάρχη Henrique Lima Ferreira, γεννήθηκε στην Elvas και ήταν ο γιος του λοχία του 3ου συντάγματος πυροβολικού Μανουήλ Φιγκέιρα ντ’ Αλμέιντα και εγγονός του Francisco Xavier de Almeida, που ήταν στρατιώτης του ίδιου συντάγματος. Κατατάχτηκε στο σύνταγμα πυροβολικού του πατέρα του στις 3 Νοεμβρίου 1796.
Μετά από 13 χρόνια μετατάχτηκε στο Ιππικό που το εκπαίδευαν οι Άγγλοι και έγινε επιλοχίας του 8ου συντάγματος Ιππικού, του οποίου διοικητής ήταν ο συνταγματάρχης Τζον Μπράουν.Με το Ιππικό συμμετείχε στις επιχειρήσεις του 1810, 1811 and 1812, και διακρίθηκε στην μάχη του Fuentes de Canto.
Στις 15 Φεβρουαρίου 1815 ο δοικητής του συντάγματος João Pereira de Lacerda , πρότεινε την προαγωγή του σε αξιωματικό. Στις 19 Ιουνίου 1815 του προτάθηκε να ακολουθήσει τη μεραρχία εθελοντών που στάλθηκε στο Μοντεβίδεο αλλά δεν δέχθηκε.
  Οι Τελευταίες πληροφορίες για τον Φιγκέιρα ντ’ Αλμέιντα στο αρχείο του πορτογαλικού στρατού ήταν η έκθεση του ταγματάρχη Hugh Owen, στις 4 Μαρτίου 1816 , μια δήλωση ασθενείας στις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους, και η πρόταση για την απόλυση του που υπογράφηκε 20 Φεβρουαρίου 1817.
Το 1823 πολέμησε με τους «Φιλελεύθερους» συνταγματικούς κατά των Γάλλων του Δούκας Ανγκουλέμ και μετά το «Κομιτάτο» του Λονδίνου τον χρειάστηκε στην Ελλάδα και τον έστειλαν μαζί με τον πράκτορα Φαβιέρο.

Το 1825, τον έστειλαν στην Ελλάδα και κατατάχθηκε στο τακτικό σώμα του πράκτορα Φαβιέρου. Μετά την εκστρατεία στη Χίο έμεινε εκεί , αλλά με την άφιξη του Καποδίστρια γύρισε στο Ναύπλιο και διορίστηκε επιθεωρητής του τακτικού στρατού (1829) και αργότερα φρούραρχος Ναυπλίου (1830).
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και την ανατροπή του Αυγουστίνου , η Διοικητική Επιτροπή των «συνταγματικών» , (Ιωάννης Κωλέττης, Ανδρέας Ζαΐμης, Γεώργιος Κουντουριώτης , Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος), τον προβίβασαν στον βαθμό του στρατηγού «για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Ελλάδα». Η Αντιβασιλεία τον διόρισε φρούραρχο της Αίγινας με τον βαθμό του συνταγματάρχη (1833), και τον επόμενο χρόνο διορίστηκε φρούραρχος στο Μεσολόγγι και με αυτή την ιδιότητα κατέστειλε το κίνημα του συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα (1837).
Μετα ξαναέγινε φρούραρχος στο Ναύπλιο.
Το 1839 ,ο πράκτωρ Αντόνιο Φιγκέιρα παντρεύτηκε την ανιψιά του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Ζωή.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΔΟΥΚΙΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ, KYΡΙΕ ΧΑΤΖΑΡΑ;

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΑΡΑ,
ΣΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ ΕΝΩ ΜΙΛΑΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ.
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟΣΠΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, η δολοφονία του Καποδίστρια σχεδιάστηκε από τους Άγγλους και αυτό φαίνεται και από τον τόπο που επέλεξαν... Κανένας Έλληνας, όσο κι αν μισούσε τον Καποδίστρια, δεν θα επέλεγε ποτέ να τον δολοφονήσει στην είσοδο της εκκλησίας...