13/1/16

Ο Πόλεμος του Πετρελαίου

Ο Μπαράκ-Χουσείν το έσκασε το παραμύθι. Πράσινη ανάπτυξη.
«Οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την απομάκρυνση από την βρώμικη ενέργεια» και θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τους ενεργειακούς πόρους τους ώστε οι τιμές του πετρελαίου και του άνθρακα, «να αντανακλούν καλύτερα το κόστος για τους φορολογούμενους και τον πλανήτη μας» από τη χρήση τους. Ο Ομπάμα στις 3 Αυγούστου του 2015 υπέγραψε το νόμο για την «καθαρή ενέργεια» που στοχεύει στον περιορισμό της ρύπανσης από διοξειδίο του άνθρακα στις ΗΠΑ κατά 32% τα επόμενα 15 χρόνια, υποστηρίζοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Και επειδή το όλο ζήτημα αφορά στη Ρωσία και μόνον , ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, δήλωσε ότι η περίοδος των χαμηλών τιμών του πετρελαίου μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες, και ότι η ρωσική οικονομία που στηρίζεται στις πρώτες ύλες θα πρέπει να προσαρμοστεί.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να φοβάται να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου στο επίπεδο των 20 ή των 15 δολαρίων ανά βαρέλι, γιατί αυτό θα είναι προσωρινό. «Αυτό δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος», ειπε. ‘Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι οι χαμηλές τιμές είναι πιθανό να διαρκέσουν για χρόνια ή και δεκαετίες», τόνισε.
Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα σε έκθεση της θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα οι τιμές του πετρελαίου θα επιστρέψουν στα επίπεδα των 70-75 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου αφού έπεσε και κάτω από τα 30 δολάρια χθες, επανήλθε σήμερα στα 30.82 στη Νέα Υόρκη και στα 31.12 στο Λονδίνο για παραδόσεις τον Φεβρουάριο. 

Οι συνεχείς βουτιές στις τιμές του πετρελαίου οδηγούν σε πτώχευση εντός του 2016 η του 2017 σχεδόν το ένα τρίτο των αμερικανικών επιχειρήσεων πετρελαίου. Ήδη, σύμφωνα με την Wall Street Journal πάνω από 30 μικρές αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες οφείλουν συνολικά 13 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν ήδη καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές τους. Οι Παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, χάνουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα και για να τα βγάλουν πέρα θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 51% σε σύγκριση με το 2014.

Η Επιβίωση, για τους περισσότερους , θα ήταν δυνατή αν το πετρέλαιο ανέκαμπτε τουλάχιστον στα 50 δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς. Κοντά στην καταστροφή είναι και το Μεξικό, του οποίου η κρατική εταιρεία πετρελαίου «Pemex» χάνει 93 σεντς για κάθε βαρέλι που πουλάει, δεδομένου ότι της κοστίζει 23 δολάρια το βαρέλι και η τιμή πώλησης στις εταιρείες έχει μειωθεί σε 22,07 δολάρια το βαρέλι.
Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε το Δεκέμβριο,ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από το πετρελαίου μειώθηκαν κατά 38% τους τελευταίους 10 μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014.

Η Morgan Stanley, η Goldman Sachs Group και η Citigroup αναμένουν ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να πέσει κάτω από τα 30 δολάρια στο εγγύς μέλλον.

1 σχόλιο:

Ανωνυμος είπε...

Ο Ρωσσικος προυπολογισμος βασιζεται στην τιμη των 50 δολαριων το βαρελι.
Ο Βλαδιμιρος θα εχει δυσκολιες. Πρεπει να κοψει δαπανες.

http://tass.ru/en/world-oil-prices