4/8/16

Το πραξικόπημα του 1936 και η 4η Αυγούστου

Στις 11 πρωί της 10ης Οκτωβρίου 1935, οι αρχηγοί των Επιτελείων, υποστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος του Στρατού, υποναύαρχος Δημήτριος Οικονόμου των Ναυτικών και υποπτέραρχος Γεώργιος Ρέππας της Αεροπορίας, ανακοίνωσαν στον εκλεγμένο πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη ότι,
«η κυβέρνησίς του καταργείται από τας Ενόπλους Δυνάμεις». Αυτό το πραξικόπημα έγινε. Επικεφαλής του πραξικοπήματος που το καθοδηγούσε η αγγλική πρεσβεία ήταν ο βασιλοφρων πράκτωρ Παπάγος. 

Μετά, επέστρεψε ο εστεμμένος ντενεκές και ανέλαβε την ηγεσία της αγγλικής δικτατορίας.
Λίγο αργότερα , στις 5 Μαρτίου 1936, ο Παπάγος, που μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 1935 παρέμενε αρχηγός ΓΕΣ αλλά είχε αναλάβει και ως υπουργός στρατιωτικών ανέβηκε στα ανάκτορα και ενημέρωσε τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ ότι "ο Στρατός δεν ήταν διατεθειμένος να ανεχθεί κυβέρνηση Φιλελευθέρων που θα στηριζόταν σε ψήφους ή σε ανοχή των Κομμουνιστών".
Αυτό ήταν το δεύτερο πραξικόπημα του Παπάγου όπου υπαγόρευσε στον «ανεύθυνο άνακτα», το δόγμα της περιορισμένης Λαϊκής Κυριαρχίας στα πλαίσια που έθετε η αγγλική πολιτική και η αγγλική πρεσβεία.
Στις 5-3-1936 εγκαθιδρύθηκε η αγγλοβασιλική δικτατορία. κι όχι στις 4 Αυγούστου.

Στις 4 Αυγούστου 1936 δεν επήλθε καμιά πολιτική μεταβολή η οποία είχε ήδη επέλθει με τα πραξικοπήματα της 10ης Οκτωβρίου 1935 και της 5ης Μαρτίου 1936, στα οποία είχε άμεση ανάμιξη ο πραξικοπηματίας Παπάγος και η αγγλική πρεσβεία και καμία ανάμειξη ο Ιωάννης Μεταξάς.

Στις 4 Αυγούστου 1936 ο Γεώργιος Β επισημοποίησε την δικτατορία του και σε αντάλλαγμα προσέφερε στον Ιωάννη Μεταξάς τη δυνατότατα να εφαρμόσει μέρος του κοινωνικού του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας και των πτωχών.

Ο Στρατός παρέμεινε στον έλεγχο του Παπάγου του Βασιλιά και των Άγγλων.

Οπότε, παραμένει ανεξήγητη η επίμονη των κομμουνιστών πρακτόρων των Ρότσιλντ στη «βασιλομεταξική» δικτατορία και στον «δικτάτορα Μεταξά», ενώ η δικτατορία ήταν παπαγοβασιλική και εγκλέζικη.
Ακόμα πιο περίεργη είναι η σιωπή των υποτιθέμενων υποστηρικτών της μνήμης του Ιωάννη Μεταξά για την Παπαγοβασιλική ή Βασιλοπαπαγική δικτατορία του Πάλερετ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ότι ο Παπάγος ήταν ντενεκές φαίνεται και από την παρακάτω ομιλία του στο ΝΑΤΟ... Πολύ βαρετός...

https://m.youtube.com/watch?v=dZwCou5Oc9w

Ανώνυμος είπε...

Ο Πλαστήρας έκανε πάνω από 6 πραξικοπήματα με την καθοδήγηση του Βενιζέλου.
Ένα από αυτά το 1935 που απέτυχε. Στην εξουσία τον μεταξά έσπρωξε ο Τσαλδάρης

Ανωνυμος είπε...

Το συμπέρασμα ειναι ότι ο Μεταξας έκανε συμβιβασμό με τον ΒασιλοΠαπαγους. Πήρε τον τίτλο του δικτάτορα για να κάνει κοινωνικές αλλαγές?.
Περίεργο μου φαίνεται να συμφωνίες με τον διαβολο για να κάνει καλο στον τόπο. Η ρομαντικός ήταν η κομπλεξικός για εξουσία. Πως οι ΒασιλοΠαπαγους δεχθηκαν κοινωνικές αλλαγές?

Chris είπε...

Δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι μιά δυναμική προσωπικότητα του επιπέδου Ιωάννου Μεταξά, ένας Ελληνας στην ψυχή, Οδυσσέας στο μυαλό, ήταν απλώς ένα πιόνι στα χέρια αχυρανθρώπων. Κύριε Χατζάρα, πάρτο αλλοιώς, εδώ ξεκινάς ιστορία με μεγάλα λάθη.

Ανώνυμος είπε...

Ακούς στρατάρχης και βλέπεις ένα κοντό ανθρωπάκι που φοβόταν τα αεροπλάνα και πήγε στο Παρίσι σιδηροδρομικώς! Στη δε βαρετή ομιλία του λέει σε ένα σημείο ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διέπονται από τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη!

Έτσι εξηγείται και η αναρρίχηση του Καραμανλή στην εξουσία... Στους τυφλούς επεκράτησε ο μονόφθαλμος...

Ανώνυμος είπε...

Επιπεδου Μεταξα; Ελλην, Οδυσσευς;
Μαλλον τεκνο της μασονιλας.
Τον παιρνουν ολοι οι μασο.

Ο Τραμπακουλας Ευρωπαιος είπε...

Ο Μεταξας ειχε μεγαλα προβληματα και ανησυχιες οσον αφορα την καρεκλα του και την ζωη του την ιδια. Στο ημερολογιο του συνεχως διατυπωνει την ελειψη ελευθεριας κινησεων που ειχε. Ηταν πλαισιομενος απο μεγαλοκατασκοπους της ιντελιτζενς οπως οι Διακος και Μανιαδακης. (ΑΣΧΕΤΟ αλλα και ο υπαλληλος του υπουργειου εξ. Σεφεριαδης ηταν κι αυτος εμισθος της Ι.Σ.)
Οι κυριοι αυτοι μετα την καταληψη της χωρας εφυγαν για Αμερικη και Αργεντινη αντιστοιχα οπου μισθοδοτουνταν κανονικα απο την κυβερνηση της Αγγλιας.

Ο Μεταξας ηταν υποχρεωμενος να βαραει προσοχες σε εναν δηλωμενο ανθελληνα τον Γεωργιο Β'. ο οποιος ηταν τοσο ανθελληνας δειλος και αχρηστος ηγετης ωστε απ τον φοβο του πηγε να το σκασει απ τον Ωρωπο. Μαθαινοντας το οι Εγγλεζοι ετρεξαν και τον γυρισαν πισω. Η τελεια μαριονετα !!!
Το ΟΧΙ οπως δειχνουν τα πραγματα δεν θα μπορουσε να ειναι κατι αλλο. Γιατι ολο το παιχνιδι ηταν στημενο απο τους Αγγλους που κυβερνουσαν την Ελλαδα αλλα επηρεαζαν και την Ιταλια μεσα απο την σχεση τους με τον Μουσολινι.
(Μετα την απελευθερωση του απο το Γκραν Σασο οταν ο Χιτλερ εμαθε ποιον ειχε συμμαχο της συμφορας τοσα χρονια. Τον εστειλε πισω να βρει τον θανατο του.)
Το προβλημα ομως των Αγγλων με το Μεταξα, ηταν οτι υπο τις νεες συνθηκες του πολεμου και την καθολικη αποδοχη και λατρεια που ειχε πια το προσωπο του θα επαυε να ειναι το φοβισμενο ανθρωπακι που εσκυβε. Πραγμα που ισως ανετρεπε τους στρατηγικους σχεδιασμους τους. Τοτε απλα τον καθαρισαν και επανεφεραν ολους τους αποτακτους. Απομακρυναν απο παντου ολους τους 4αυγουστιανους, και αρχισαν εναν ''εκδημοκρατισμο'' της σκιωδους κυβερνησης του Καιρου με σκοπο φυσικα να φερουν τον διχασμο και την επικειμενη κομουνιστικη ανταρσια. Για να μας σπρωξουν παλι στον πατο, αιωνια σκλαβους τους. Χωρις διεκδικησεις και χωρις καμια δυναμη ερμαια στην επικυριαρχια τους. Το 1947 μας μεταβιβασαν ως οικοπεδο στους νεους μας αφεντες...

Ενα καλο βιβλιαρακι για την συμμαχο Αγγλια ειναι του Ιακωβου Χονδροματιδη
( Η συνομωσια της Αγγλιας κατα της Ελλαδος 1935 - 1941) Εκδοσεις Θουλη.
Αλλα ειναι πολυ μικρο και δεν μπορει να καλυψει ολη την εκταση της βρωμικης ιστοριας. Πρεπει να ψαξει κανεις παντου για να βρει σπαραγματα και στοιχεια μιας ιστοριας που δεν γραφτηκε ποτε απο κανεναν. Της ιστοριας της καταστροφης της χωρας μας απο τους φιλους και συμμαχους μας.

Ανώνυμος είπε...

Ε Τραμπ ειναι εξαντλημενο το βιβλιο του χονδροματιδη;
Υπαρχει σε πδφ;

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...