9/4/18

9 Απριλίου 1953. Ο Μαρκεζίνης έκανε την πλέον επιτυχή υποτίμηση της δραχμής που έδωσε σταθερότητα στην Ελληνική Οικονομία για 20 χρόνια

Στις 9 Απριλίου του 1953 ανακοινώθηκε η αιφνιδιαστική υποτίμηση της δραχμής, από τον υπουργό Συντονισμού, Σπύρο Μαρκεζίνη. 1 δολάριο ΗΠΑ από 15000 δραχμές θα έκανε πλέον 30.000 δραχμές.
Στα εννέα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τη γερμανική κατοχή, το εθνικό μας νόμισμα είχε υποτιμηθεί επτά φορές, χωρίς, όμως, ούτε η οικονομία να εξυγιανθεί ούτε η δραχμή να γίνει αξιόπιστη.
Η χρυσή λίρα ήταν το κυρίαρχο νόμισμα στις συναλλαγές, το ισοζύγιο πληρωμών και ο προϋπολογισμός ήταν μονίμως ελλειμματικά και το κράτος λειτουργούσε χάρις στα χρήματα της αμερικανικής βοηθείας.
Την κατάσταση εκέινη ανέτρεψε ο Σπύρος Μαρκεζίνης με δύο μέτρα.
Την υποτίμηση της δραχμής, η ισοτιμία της οποίας προς το δολάριο από 15.000 πήγε στις 30.000, (ακολούθησε μετά από λίγο η περικοπή των τριών μηδενικών), και την απελευθέρωση των εισαγωγών.
Με τα δύο αυτά μέτρα η ελληνική οικονομία εισήλθε σε μια νέα εποχή εξυγίανσης, ισορροπίας και ανάπτυξης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν το καταλαβαίνω μπάρμπα Σπύρο. Πρώτα υποτιμά στο μισό την αξία του εθνικού νομίσματος, δηλαδή κόβει στην μέση μισθούς συντάξεις, κάνει φθηνότερα τα εξαγομενα προϊόντα και μετά γράφεις ότι κόβει τα μηδενικά, δηλαδή ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρώτη; Και στο καπάκι απελευθέρωση των Εισαγωγών; και υποτίθεται ότι αυτό είναι καλο;
Για κάντο μας λιανά λίγο.

Πέτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Και ο γιός του έγινε μασόνος και Sir της Αγγλετέρας...